NOU GOVERN
Política10/12/2012

Hisenda pròpia abans de la consulta

Tenir a punt una Hisenda pròpia per quan s'hagi de celebrar la consulta. Amb aquest propòsit preparen CiU i ERC el desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya en els pròxims dos anys

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaSerà una de les estructures d'estat fonamentals perquè el procés sobiranista a Catalunya culmini amb èxit. Negociadors de CiU i ERC consultats per l'ARA reconeixen que una de les tasques més urgents és bastir una Hisenda pròpia capaç d'encarregar-se de recaptar tots els impostos que paguen els catalans. En les seves converses discretes dels últims dies sobre el nou Govern, nacionalistes i republicans han començat a planificar el desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), una estructura encara prima que de moment només recapta el 5% dels tributs no locals, però que està cridada a esdevenir la Hisenda catalana que substitueixi l'estatal. Hi ha consens en el fet que serà clau tenir a punt aquest instrument per quan s'hagi de celebrar la consulta d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest procés podria fer-se sense entrebancs en l'hipotètic cas que el govern espanyol s'avingués a traspassar a Catalunya les atribucions de l'administració tributària de l'Estat. Però això, amb les relacions entre CiU i PP trinxades i una hostilitat creixent de Madrid a qualsevol desafiament sobiranista, sembla ara com ara una utopia. L'únic camí que li queda a la Generalitat és tirar pel dret a través, per exemple, d'una llei d'Hisenda catalana.

Cargando
No hay anuncios

Nou programari i personal format

La futura agència, però, no es podria construir de seguida. Segons les diverses fonts consultades, el procés requeriria almenys dos anys i no seria precisament barat. Hi ha dues grans feines pendents. D'una banda, caldrà dotar l'ens d'un suport informàtic que permeti ordenar una àmplia base de dades tributàries dels contribuents. El govern d'Artur Mas ja ha començat a sondejar quines eines es podrien aplicar, però el procés de licitació no s'ha iniciat. D'altra banda, serà imprescindible formar centenars de tècnics perquè desenvolupin els treballs de gestió, inspecció i recaptació de tots els impostos generats a Catalunya. En aquest moment, l'ATC disposa tan sols d'uns 350 empleats, lluny dels més de 3.000 que té l'administració estatal en territori català.

Cargando
No hay anuncios

CiU i ERC estan d'acord a acabar amb aquesta precarietat de recursos. En el calendari que negocien, el primer pas és desplegar el conveni que el 19 de setembre -un dia abans que Mas s'endugués un cop de porta al pacte fiscal en la seva reunió amb Mariano Rajoy- el Govern va firmar amb les quatre diputacions. L'acord els permet coordinar-se en la gestió dels tributs respectius, però a més pot constituir l'embrió de la futura Hisenda pròpia. Els organismes de recaptació i inspecció de les diputacions -totes quatre governades ara per CiU- aporten més d'un miler d'empleats i un centenar i mig d'oficines, a més de valuosa informació censal. Un altre punt del desplegament passa per fer que l'ATC deixi de subcontractar a l'agència estatal la recaptació d'alguns impostos, tasca que ara no pot assumir per falta d'eines.

Lluita contra el frau

Cargando
No hay anuncios

En les seves converses, CiU i ERC plantegen impulsar en paral·lel un pla contra el frau fiscal sobre els tributs propis o totalment cedits a la Generalitat. Crear un espai fiscal i aprovar una carta fiscal que unifiqui tota la legislació catalana en la matèria són dos reptes més. L'important, remarquen totes les fonts, és que la Hisenda pròpia sigui una realitat en el moment de la consulta. "No podem convocar-la sense saber que el dia que la fem tindrem els recursos necessaris per resoldre els problemes de la gent", deia ahir Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana. L'escanyament de l'Estat podria contrarestar-se amb un sistema propi de recaptació no exempt, però, de dubtes sobre si n'hi hauria prou per resistir l'ofensiva de Madrid.