La Generalitat i les quatre diputacions engeguen l'embrió de la Hisenda catalana

Tributs de Catalunya neix amb 53 oficines tributàries per tot el territori i Mas fa una crida a reforçar el projecte per acabar amb la "dependència financera" de Catalunya

Mas, acompanyat de la vicepresidenta i els presidents de les diputacions, en la presentació de Tributs de Catalunya / PERE TORDERA
Roger Mateos / àlex Font Manté
20/02/2014
3 min

BarcelonaLa Generalitat i les quatre diputacions catalanes han solemnitzat aquest dijous el naixement d'una incipient Hisenda pròpia, que en un futur haurà de ser capaç de recaptar i gestionar tots els impostos que es generen a Catalunya. El Palau de la Generalitat ha acollit l'acte en què s'ha inaugurat oficialment Tributs de Catalunya, una xarxa d'oficines d'atenció al contribuent desplegada per tot el territori català. L'objectiu del projecte, plasmat en el portal informàtic tributs.cat, és oferir un servei de finestreta única a disposició dels contribuents catalans. És, en paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, un pas més cap a la construcció de la Hisenda pròpia, que acabi amb la "dependència financera" de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'avui mateix, els ciutadans podran gestionar els tributs que gestionen les diputacions i la Generalitat en aquestes oficines. Ja hi ha 53 oficines habilitades, que progressivament s'ampliaran a 152 més. El Govern ha remarcat que no s'han afegit ni oficines ni personal, sinó que s'han aprofitat les instal·lacions i els treballadors públics ja existents. La xarxa es basa en les oficines de les diputacions i, també, en les quatre oficines ja existents de l'Agència Tributària de Catalunya. De moment, Tributs de Catalunya podrà gestionar els tributs locals, els propis de la Generalitat i els cedits per l'Estat. No encara els de titularitat estatal, tot i que la idea és preparar l'ens perquè en un futur també se'n pugui fer càrrec d'aquests.

L'acte ha comptat amb la participació d'Artur Mas, així com dels presidents de les quatre diputacions catalanes: Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona), Joan Reñé (Lleida) i Joan Giraut (Girona). També han intervingut el director de l'Agència Tributària de Catalunya, Lluís Franco, i el president delegat d'Hisenda de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol.

Mas ha negat que el camí cap a la Hisenda pròpia signifiqui un "pols" a l'Estat, però sí que ha destacat que Catalunya necessita poder disposar d'aquest instrument per fer front a l'ofensiva "centralista" de les institucions espanyoles. Mas ha reconegut que en les tres dècades precedents d'autogovern Catalunya s'ha preocupat més d'eixamplar les seves competències i ha descuidat el factor recaptatori. Ara, ha remarcat, per treure's de sobre aquesta "dependència financera" respecte de l'Estat, li cal recaptar i gestionar els propis tributs. I s'ha mostrat disposat a lliurar una "batalla de fons" per aconseguir els instruments que permetin fer de Catalunya un país "clarament millor".

En les seves intervencions, els presidents de les diputacions han posat de relleu que la creació de Tributs de Catalunya suposa fer un pas més cap a la sobirania fiscal. Justament aquest pas endavant cap a la "sobirania fiscal" és el que ha volgut destacar Salvador Esteve en el seu discurs. "És només un pas cap a la Hisenda catalana plenament integrada", ha afegit.

"Poc a poc, però amb pas ferm, reprenem un fil de la nostra història (anterior al 1714) que no s'hauria hagut de trencar mai", ha afirmat Reñé. A continuació, Giraut ha insistit que aquesta col·laboració tributària entre la Generalitat i les diputacions catalanes representa "un pas cap a la construcció d'un dels pilars d'autogovern: gestionar els nostres propis recursos".

Tributs de Catalunya és, de fet, fruit del conveni signat el 19 de setembre del 2012 per l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions, pel qual es decidien a cooperar en la gestió dels impostos locals que fins ara controlaven els ens provincials, així com els tributs propis de la Generalitat i els cedits per l'Estat. En l'acte també es presentarà la web que connecta els portals informàtics dels organismes amb tasques tributàries a Catalunya.

Els plans del Govern passen per anar bastint l'estructura de la Hisenda pròpia, a fi de poder començar a recopilar informació fiscal de ciutadans i empreses catalanes abans de l'estiu, tal com avançava l'ARA aquest dimecres. Una de les tasques pendents és dotar-se d'un programa informàtic per poder processar totes les dades.

stats