LA CONFESSIÓ DE L’EXPRESIDENT
Política09/08/2014

Hisenda cita Pujol per aclarir el frau

La jutge que porta el cas li reclama el testament del seu pare i l’acceptació de la polèmica herència

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl viacrucis judicial de Jordi Pujol està a punt de començar. Després de gairebé dues setmanes de reclusió al Pirineu, fugint de l’enrenou generat pel comunicat en què confessava haver ocultat una herència milionària a l’estranger, l’expresident de la Generalitat va reaparèixer dijous a Queralbs per reiterar que estava “a disposició” de les instàncies judicials i tributàries. I ahir ja va rebre els primers requeriments, d’Hisenda i del jutjat que porta el seu cas.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant tot el matí, Pujol va tornar a tenir periodistes a la vora de la residència de Queralbs on passen els estius ell i la seva dona, Marta Ferrusola. Però, a diferència del dia anterior, en què havia trencat el silenci i s’havia posat davant dels micròfons, Pujol no va voler fer més declaracions. Abans de sortir de casa per anar a visitar uns coneguts a Queralbs, però, sí que va confirmar que acabava de rebre la visita de dues funcionàries que li havien lliurat en mà una citació de l’Agència Tributària. En les pròximes setmanes Pujol haurà de donar explicacions a Hisenda pels comptes que hagi tingut fora de l’estat espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Les indagacions no vindran només pel flanc tributari. També ahir la titular del jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona, que s’encarregarà del cas Pujol arran d’una denúncia del sindicat Manos Limpias, li va demanar que aporti el testament del seu pare i l’acceptació de l’herència per part seva i de la seva dona. En el comunicat que va difondre el 25 de juliol, Pujol revelava que el seu pare, Florenci Pujol, abans de morir, el setembre del 1980, va transmetre com a última voluntat que “uns diners ubicats a l’estranger, diferents dels compromesos en el seu testament” i encara no regularitzats, fossin destinats als set fills de l’expresident i a Marta Ferrusola. Ara la jutge, que ha obert diligències prèvies, vol examinar el testament de Florenci Pujol i l’escrit pel qual Jordi Pujol i la seva dona haurien acceptat l’herència.

Peticions a Suïssa i Andorra

Cargando
No hay anuncios

La magistrada també va acordar demanar a Andorra i Suïssa -a través de comissions rogatòries- informació sobre els comptes bancaris que la parella Pujol-Ferrusola o els seus fills hi puguin tenir. Era una de les accions que la setmana passada la Fiscalia Anticorrupció va demanar que fes la jutge. També la va convidar a reclamar a Hisenda les declaracions complementàries i especials de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni presentades per la família Pujol. La magistrada ja s’ha posat en marxa. I, tot això, en paral·lel a la investigació que ha obert el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz sobre els negocis de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident, a qui ha citat a declarar -juntament amb la seva exparella Mercè Gironès- el 15 de setembre.

Qui ha optat per no fer públicament gaire soroll amb aquest cas és el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Fa una setmana, en comparèixer després de la reunió del consell de ministres per fer balanç del curs polític, Rajoy ja va evitar furgar-hi. I ahir, després de reunir-se amb el rei Felip VI al Palau de Marivent, a Palma, va tornar a adoptar un perfil baix. “Ell [Pujol] lògicament serà qui pugui explicar el que cregui oportú o convenient explicar d’aquells temes respecte dels quals algú li sol·liciti aquestes explicacions”, va afirmar. Rajoy va afegir que d’aquest tema no n’havia parlat amb el monarca i que tampoc tenia intenció de referir-s’hi públicament, perquè “no té sentit que el president del govern ho faci”.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy tampoc es va voler estendre a parlar sobre un altre afer que, aquest sí, el toca de més a prop: el cas Palma Arena. Després que el 28 de juliol l’expresident balear Jaume Matas ingressés a la presó de Segòvia per complir una pena de nou mesos de reclusió per tràfic d’influències, el cap de l’executiu espanyol es va limitar a dir ahir: “Sobre aquest assumpte no em queda més que respectar les decisions que adoptin els tribunals”. L’estratègia presidencial passa per eludir en públic qualsevol polèmica per corrupció.