Política14/03/2016

La Hisenda catalana fa un pas més per substituir l'Estat en la recaptació per via executiva

L'Agència Tributària signa un conveni de col·laboració amb l'Institut Català del Sòl per obligar els contribuents a complir amb les quotes de fiança i urbanització en període no voluntari. Fins ara, aquesta funció la duia a terme l'administració tributària espanyola

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaL'Agència Tributària de Catalunya agafa múscul per esgotar el marc de competències autonòmiques. En la línia del que va explicar a l'ARA el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, la Generalitat està assumint progressivament tota la recaptació per via executiva que fins ara duia a terme l'administració tributària espanyola, també la liquidació d'impostos propis i cedits. Què significa recaptar per la via executiva? Es tracta de perseguir els contribuents que no compleixin amb els seus deures tributaris en període voluntari.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns l'Agència Tributària ha fet un pas més en aquesta direcció i ha rubricat un conveni amb l'Institut Català del Sòl (Incasòl) per assumir la recaptació per via executiva de dues quotes que els contribuents han de dipositar a aquest organisme de la Generalitat, segons publica el 'Diari Oficial de la Generalitat'. Es produeix el mateix dia que el PP s'ha acarnissat contra la Hisenda catalana davant la notícia que la Diputació de Barcelona ha decidit ingressar l'IRPF dels seus 5.000 treballadors a l'administració tributària catalana.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de dos tributs: la quota de fiances, que han d'entregar els propietaris que lloguen un dels seus béns, i la quota d'urbanització, que es paga en funció dels costos per a l'edificació d'un projecte.

Fonts del departament d'Economia expliquen que la signatura d'aquest conveni s'emmarca en el procés de substitució de l'administració tributària espanyola en aquelles competències que són de la Generalitat. La paradoxa és que bona part de les potestats que l'Estatut atorga a la Hisenda catalana encara no s'havien assumit. Per poder-ho fer, caldrà triplicar els recursos i el personal –tal com va avançar l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Aquest és un procés que es farà de forma "gradual" –a hores d'ara ja recapta el 50% de totes les operacions per via executiva–, ja que cobrar els impostos un cop esgotat el termini voluntari consta de diferents fases. Primer, la Generalitat ha començat a aplicar l'embargament de comptes, després es procedirà a l'embargament de les nòmines i, per últim, es desenvoluparà l'embargament de béns. D'aquesta manera, el Govern es vol estalviar fins a 10 milions que fins ara anaven a parar a les arques de l'Estat.