Política27/02/2016

Plega l'ideòleg de la Hisenda catalana que va designar Mas

El departament comandat per Oriol Junqueras vol accelerar la posada en marxa de l'Administració Tributària de Catalunya

Sara González
i Sara González

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas li va encarregar dissenyar la Hisenda catalana però ara, després del canvi de Govern, Joan Iglesias ha decidit deixar el càrrec. Ell ha estat fins ara, a nivell teòric, el principal ideòleg del nou model d'Administració Tributària de Catalunya, i plega just en el moment que el nou executiu inicia els tràmits per passar de la teoria a la pràctica en el termini de 18 mesos fixats. Contactat per l'ARA, Iglesias s'ha negat a fer cap declaració.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts coneixedores de la situació expliquen que Iglesias tenia el seu despatx ubicat físicament al departament d'Economia però que en realitat ell i tota la seva tasca depenien de Presidència, en contrast amb el funcionament de l'equip d'Hisenda, que sí que depenia d'Economia, amb Jordi Boixareu i Georgina Arderiu i, amb posterioritat, Elsa Artadi. El nou Govern lloa la feina feta fins ara per Iglesias, com ara el disseny del Consell Fiscal de Catalunya, i considera que serà molt aprofitable per passar al terreny pràctic.

Cargando
No hay anuncios

Però el departament d'Economia, ara comandat per Oriol Junqueras, va advertir des de la seva arribada que era hora de desenvolupar tot allò que fins ara Iglesias havia posat sobre el paper. Les fonts consultades, però, asseguren que el càrrec designat per Artur Mas no veia clar que es comptés amb els recursos necessaris per tirar endavant i, finalment, ha decidit que marxava.

El nou equip al departament d'Economia, abans comandat per Andreu Mas-Colell, ha detectat també que encara hi ha "molt recorregut autonòmic per fer" i troben "incomprensible" que no s'hagi desenvolupat la Hisenda catalana almenys "fins al límit de la legalitat autonòmica". Posen com a exemple que Catalunya "no fa la seva pròpia recaptació executiva" i paga "deu milions d'euros a l'estat espanyol" perquè la faci quan altres comunitats autònomes de règim comú sí que se la fan elles mateixes. "Per què no es va desenvolupar tot aquest tram des de l'anterior Govern? Entenem que és perquè representa mesures com embargar, que no són populars", expliquen fonts coneixedores de la situació. En aquest sentit, i tal com ja ha informat l'ARA, s'estan convocant les places per fornir l'equip de funcionaris que ha de tirar endavant la Hisenda catalana.