Partits

Hi ha un municipi on encara estimen Ciutadans: hi guanya amb majoria absoluta

A El Astillero (Cantàbria) l'alcalde ha aconseguit 15 dels 17 regidors

4 min
Vista aèria de El Astillero

BarcelonaMai no han tingut una gran quota de poder, però haurien pogut arribar a tenir-ne més. Van participar en governs autonòmics, van arribar a guanyar unes eleccions a Catalunya i van estar a punt de condicionar la política al Congrés dels Diputats amb els seus 57 escons, l’any 2019. Però la caiguda de Ciutadans va ser encara més meteòrica que el seu ascens. Amb tot, encara avui mantenen algunes petites resquícies de poder, sobretot a escala municipal. Enlloc, però, com a la seva petita Gàl·lia: El Astillero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A només un quart d’hora de Santander, i envoltat de ries, és un municipi econòmicament potent i que viu, en part, del sector nàutic i de l’hostaleria –les drassanes, de fet, donen nom a El Astillero. Es tracta d’un municipi de Cantàbria de poc menys de 20.000 habitants –si fa no fa, la població que tenen Cardedeu, Torredembarra o Palamós–, on Ciutadans encara guanya, i de manera contundent. A les últimes eleccions municipals, les del 2023, l’alcalde del partit, Javier Fernández Soberon, va obtenir més del 70% dels vots, i té 15 dels 17 regidors del consistori. Però encara hi ha més: Soberon va augmentar en més del 40% els resultats del 2019 i va triplicar els escons que va obtenir quatre anys abans. Com s’explica que un partit que és a l’UCI, allà estigui més viu que mai?

“Exceptuant dos gossos i un gat, tothom el va votar”, explica rient el José Manuel, que regenta un bar al centre del municipi. Però per què? “Té molt carisma i és molt treballador –valora–. Li diuen de fer un pàrquing, i al cap d’un mes ja està en marxa”, explica un veí. "Ha fet un munt de coses per a les famílies i els nens”, afegeix una altra veïna.

Ell també té clar que la fórmula de l’èxit és la proximitat amb els seus veïns: “Les persones per sobre de les sigles”, resumeix, en conversa amb l’ARA. De fet, explica que el seu telèfon personal està a l’abast de qualsevol veí del municipi. La clau, diu, és que la gent els coneix i confia en ell i en el seu equip, perquè “sap com són”. “Menys corbates i més espardenyes”, sintetitza.

Ara bé, no tothom té en tan bona consideració la feina de l’alcalde i la seva proximitat amb la ciutadania. La Gema és de Santander, però passa tota la setmana a El Astillero, on fa poc que ha començat un negoci, i té clar que la gent “està enganyada”. “És cert que fa moltes coses tot el dia, però a mi no m’ha respost cap de les trucades ni dels missatges”, protesta.

“Només ens han votat els nostres pares”

Sobre si és de dretes o d’esquerres, l’alcalde ofereix una resposta habitual de qui no vol mullar-se: “La meva ideologia és el sentit comú”. “Arreglar un carrer és bo, siguis de dretes o d’esquerres”. I ho exemplifica: “Si el Messi dona un cop de colze, és targeta vermella, siguis del Barça o del Betis”. En tot cas, la seva carrera política comença al Partit Popular, concretament a les Noves Generacions de Cantàbria, de les quals va arribar a ser president. Però el 2018 va donar-se de baixa del partit, després de discrepàncies amb la nova direcció del partit a la regió.

Va ser llavors quan Ciutadans el va anar a buscar. “Ens van donar el vehicle per presentar-nos-hi", comenta: “unes sigles moderades”. Però ara el motor del cotxe està gripat. Ell té clar el diagnòstic de la desfeta: “A Ciutadans li falta una icona”. Amb tot, Soberon no té ganes de res més que no sigui l’alcaldia: “Astillero, Astillero i Astillero. Res més”, sentencia. És evident que ara per ara les sigles del partit que va liderar Albert Rivera no les necessita, tot i que es veu amb forces per tornar a presentar-se d’aquí a tres anys, sigui amb Ciutadans o sense. “Si fes un partit, arrasaria igualment”, coincideixen un grup de jubilats del poble.

Una anècdota que li agrada explicar al José Manuel és sobre el dia de les últimes eleccions locals. Sempre que n’hi ha, explica, van a dinar al seu bar els interventors del PSOE, “cap a la una i poc”, concretament. El dia de les últimes municipals, a aquella hora, ja li van confessar que no tenien res a fer: “Només ens deuen haver votat els nostres pares”.

Èxit municipal

L’èxit de Ciutadans a El Astillero és més de Soberon que de Ciutadans. Ho certifiquen les dades. A les últimes eleccions autonòmiques, que es van fer exactament el mateix dia que les municipals on l’alcalde va arrasar, Ciutadans va obtenir el 17,3% dels vots, i el PP i el PSOE, que només tenen un representant al consistori, van ser els partits guanyadors. A les eleccions generals no s’hi van presentar, però a les europees d’aquest mes de juny, es van quedar amb poc més del 3% dels vots.

Si al Rick i l’Elsa, de Casablanca, “sempre els quedarà París”, a Ciutadans sempre li quedarà El Astillero. Tot i que més petit i amb menys glamur, és pràcticament l’únic lloc on governen, tot i que encara retenen una quarantena d’alcaldies, la majoria en municipis petits, de menys de 10.000 habitants. A Catalunya, on mai han aconseguit cap alcaldia, només hi ha 10 regidors del partit taronja.

stats