La legislatura catalana

Buscant influència a la UE (i esquivant Puigdemont): el primer dia d'Illa a Brussel·les

El president defensa en una reunió amb Metsola que es pugui parlar en català a l'Eurocambra i intervé al Comitè de les Regions

El president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha reunit amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a Brussel·les.
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Salvador Illa, ha començat aquest dimecres el seu primer viatge oficial a l'estranger, a Brussel·les. L'executiu vol que la visita serveixi per enviar un missatge molt clar: el nou Govern situa la política europea com una de les seves màximes prioritats i vol omplir els buits que, segons diu, hi havien deixat els anteriors executius independentistes, especialment els encapçalats per Carles Puigdemont i Quim Torra. El Govern reclama tenir veu en la definició de la política agrària, la d'habitatge i el pròxim marc financer pluriennal i, per això, en vigílies de la visita d'Illa a la capital belga, va aprovar el Pla Brussel·les, amb mesures per "rellançar" la relació de Catalunya amb la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa ha obert la seva agenda oficial a Brussel·les amb una reunió amb el president del Comitè de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, i aquesta tarda ha intervingut al Comitè de les Regions. Ha estat el primer president de la Generalitat a fer-ho des de l'època Montilla, atès que els últims governs havien delegat aquesta responsabilitat en els consellers. Illa ha aprofitat el discurs per reivindicar la voluntat del Govern de participar en el projecte europeu i guanyar-hi influència: “Després d'uns anys de presència, diguem-ne que passiva o limitada, Catalunya es vol tornar a implicar al màxim i a fons en fer aportacions positives”. Ho ha fet en català en una sessió on s’ha abordat l'afectació de la DANA a l'Estat i s’ha commemorat el 30è aniversari d'aquest ens. Sobre la tragèdia de la gota freda, Illa ha reiterat la solidaritat de Catalunya amb el País Valencià i ha defensat les polítiques contra el canvi climàtic davant dels discursos negacionistes. Aprofitant que també eren al Comitè de les Regions, el president s'ha reunit amb la presidenta de Navarra, María Chivite, i amb lehendakari basc, Imanol Pradales. Dijous ho farà amb el cap de l'executiu canari, Fernando Clavijo.

Reunió amb Metsola

El plat fort de l'agenda ha estat al migdia, quan Illa s'ha reunit amb la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola. Ara bé, no ha fet cap trobada amb la presidenta de la Comissió Europea en funcions, Ursula von der Leyen, ni amb cap comissari, a diferència del seu antecessor en el càrrec, Pere Aragonès, que sí que havia aconseguit trobar-se amb diversos comissaris i vicepresidents de l'executiu comunitari. La intenció d'Illa, però, és veure's amb Von der Leyen o els futurs comissaris en els pròxims mesos, una vegada constituïda la nova Comissió, finalment desbloquejada gràcies a l'acord entre socialistes i populars que inclou la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el candidat ultra de Meloni al nou executiu europeu.

Puigdemont critica Illa: "No és que no toqui, és que no vol"

El que no hi ha hagut ni hi haurà en aquest viatge serà una trobada entre Illa i l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont. "La reunió serà quan arribi el moment", ha dit Illa, que ha insistit que li hauria agradat trobar-se amb Puigdemont a Catalunya amb l'amnistia ja aplicada. "Avui jo venia a traslladar un missatge en el marc del Comitè de les Regions", ha afirmat.

Puigdemont ha carregat contra la negativa d'Illa a reunir-se amb ell malgrat haver-ho fet ja amb els altres expresidents. "No és que no toqui, és que no vol", ha escrit a X. "És evident que negant-se a mantenir una reunió institucional similar a la que ha tingut amb la resta només s'explica per la seva resistència política a aplicar l'amnistia, i això no depèn dels jutges del Suprem: depèn exclusivament d'ell i del seu partit", afirma. Des de Catalunya, Junts ha carregat aquest dimecres contra els 100 primers dies del Govern socialista: "Han iniciat un procés d'espanyolització a la Generalitat com el vam patir després de l'aplicació de l'article 155", ha criticat la portaveu al Parlament, Mònica Sales.

El català a Europa

Illa també vol aprofitar el viatge per arremangar-se amb l'oficialitat del català al Parlament Europeu, pactada entre el govern espanyol i Esquerra. És una de les qüestions que ha traslladat a Metsola per intentar que, almenys, el català pugui ser llengua d'ús a l'Eurocambra mentre no se n'aprovi l'oficialitat a les institucions europees. Tot i que Mestola és del PP europeu, que s'hi oposa, Illa ha assegurat que està treballant "seriosament" per permetre català a l'Eurocambra. "En surto convençut", ha destacat el president. De fet, ja està en marxa un grup de treball al Parlament Europeu i la decisió final depèn de la mesa, que hi ha de donar llum verda. L'agenda del president a Brussel·les continuarà aquest dijous.

stats