La legislatura catalana

Què busca Salvador Illa a Brussel·les?

El president intervindrà en català al Comitè de les Regions i es reunirà amb Metsola aquest dimecres

BarcelonaEl president de la Generalitat, Salvador Illa, comença aquest dimecres el seu primer viatge oficial a l'estranger, a Brussel·les. L'executiu vol que la visita serveixi per enviar un missatge molt clar: que el nou Govern situa la política europea com una de les seves màximes prioritats i vol omplir els buits que, segons diu, hi havien deixat els anteriors executius independentistes. El Govern reclama tenir veu en la definició de la política agrària, la d'habitatge i el pròxim marc financer pluriennal i, per això, en vigílies de la visita d'Illa a la capital belga, ha aprovat el Pla Brussel·les amb mesures per "rellançar" la relació de Catalunya amb la Unió Europea. És a dir, guanyar-hi presència i capacitat d'influència per incidir en les normes i decisions econòmiques que es prenen a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa obrirà la seva agenda oficial a Brussel·les amb una reunió amb el president del Comitè de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, i després intervindrà al Comitè de les Regions ―una cadira que no ocupava un president de la Generalitat des de l'època de l'expresident José Montilla―. Ho farà en català en una sessió on es tractarà l'afectació de la DANA a diversos territoris de l'Estat i es commemorarà el 30è aniversari d'aquest òrgan. Més enllà del Comitè de les Regions, el fòrum de debat dels territoris de l'espai europeu, l'aspiració de la Generalitat és arribar a participar en algunes reunions del Consell de la UE: en col·laboració amb el govern espanyol, la normativa permet que l'Estat delegui el torn de paraula en representants territorials, com podria ser un conseller o un director general de la Generalitat (que, a més, poden intervenir en català). El Govern socialista també vol intensificar el diàleg amb els eurogrups per mantenir-hi una relació més fluida.

Cargando
No hay anuncios

Dimecres a la tarda arribarà el plat fort del viatge, la reunió d'Illa amb la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola; entre dimecres i dijous, el president continuarà l'agenda participant en actes i trobades de caire econòmic, i també visitarà la delegació del Govern a la UE. No hi ha, en canvi, cap trobada programada ni amb la presidenta de la Comissió Europea en funcions, Ursula von der Leyen, ni amb cap aspirant a comissari, mentre continuen les negociacions entre els socialistes i els populars europeus per intentar salvar el veto a la vicepresidenta Teresa Ribera imposat pel PP d'Alberto Núñez Feijóo. La idea és mantenir-hi una reunió en els pròxims mesos, una vegada ja s'hagi constituït la nova Comissió. Fonts del Palau de la Generalitat descarten que el president mantingui algun contacte per intentar intercedir a favor de Ribera en la negociació en marxa perquè l'objectiu, recalquen, és parlar i centrar-se en Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El català a Europa

Illa també vol aprofitar el viatge per arremangar-se amb l'oficialitat del català a Europa, pactada entre el govern espanyol i Junts i que depèn de la decisió unànime del Consell de la UE. És una de les qüestions que traslladarà a Metsola per intentar que, almenys, el català pugui ser llengua d'ús a l'Eurocambra mentre no se n'aprovi l'oficialitat a les institucions europees. Ja està en marxa un grup de treball al Parlament Europeu i la decisió final depèn de la mesa, que hi ha de donar llum verda. El Govern s'ha compromès a traslladar a Metsola (i a qui pugui) de la importància d'estimular l'ús del català, en hores baixes segons les últimes dades del CEO, com a fórmula per estimular la cohesió social a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El que no hi haurà serà una trobada entre Illa i l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont. "La reunió serà quan toqui", ha dit aquest dimarts en roda de premsa la portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque. L'executiu ho justifica assegurant que l'objectiu del viatge és centrar-se en l'agenda catalana a Europa i deixar clar a les seves institucions que la UE té a Catalunya un aliat de primer ordre. De fet, va ser amb aquesta idea que Illa va fitxar com a conseller d'Acció Exterior Jaume Duch, exportaveu del Parlament Europeu i bregat en els assumptes europeus. Ara bé, i en ocasió de la presència d'Illa al Comitè de les Regions, el cap de l'executiu català sí que es reunirà amb els presidents autonòmics de Navarra, el País Basc i les Canàries. La raó? El Govern vol explorar aliances amb ells per fer front comú a Europa en temes d'interès compartit, com els fons europeus o el marc financer.