DRET A DECIDIR
Política04/11/2014

Herrera assumeix en solitari el lideratge del sí-no en el 9-N

Junqueras llança un avís a CiU i presenta les credencials d’ERC per liderar el procés

Núria Orriols / Roger Tugas
i Núria Orriols / Roger Tugas

Barcelona / BadalonaDe no participar a cridar a la mobilització, a la denúncia i també al vot en el pròxim 9-N. I assumint en solitari el lideratge del sí-no en el procés participatiu. El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va revelar ahir la seva opció de vot diumenge: votarà sí a l’estat i no a la independència. Una opció que ell mateix va definir com la “no subordinació sense avalar la secessió”. L’anunci el desmarca del sí-sí majoritari al bloc pro consulta, però contrasta amb els silencis del president del comitè de govern d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida -que divendres evitava revelar el seu vot i advertia que no incorrerà en "cap acció il·legal": "Si puc votar, ja diré què votaré"- i els representants dels partits unionistes, contraris a participar en el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’anunci d’Herrera va arribar en un consell nacional de la formació ecosocialista, convocat de manera extraordinària per valorar els últims esdeveniments. Per Herrera han canviat “moltes coses” des que el president de la Generalitat, Artur Mas, va plantejar el nou 9-N -el 14 d’octubre- després del trencament del consens entre els partits arran del veto del TC a la consulta. D’entrada, ICV va rebutjar participar en la votació i no va comprar la proposta de Mas, “Si hi participo, ho avalo”, va dir, i així va apostar per “construir una jornada de mobilització” finalment compartida per la resta de partits i entitats.

Cargando
No hay anuncios

Ahir l’ecosocialista va enumerar el que considera “fonamental” en aquest “nou marc”. Primer, el Govern ha acceptat que no es tracta d’una consulta -tal com demanaven els ecosocialistes- i s’ha acordat una línia d’actuació en el si del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Alhora s’ha engegat una campanya -amb l’ANC i Òmnium- de recollida de firmes per denunciar a instàncies internacionals que l’estat espanyol no ha permès la consulta. I, per acabar, el govern espanyol ha plantejat un recurs en contra del procés participatiu al Tribunal Constitucional. Un gest que Herrera va titllar d’“error que incrementa el conflicte i que és antidemocràtic”. Així pel coordinador nacional d’ICV el “canvi d’escenari” incrementa el “valor reivindicatiu del 9-N” i justifica la importància de “participar i mobilitzar-se”.

Davant l’“actitud bel·ligerant” del govern espanyol, Herrera també va animar a la denúncia. Va posar èmfasi en la recollida de firmes per “evidenciar que es volia votar en condicions el 9-N”, però que Mariano Rajoy no ha permès que els catalans decideixin.

Cargando
No hay anuncios

El valor de la pluralitat

Pel que fa els equilibris interns de la formació, el coordinador va defensar la seva opció de vot en el si de la “pluralitat” que caracteritza el partit i que els va dur a no marcar posició en la segona pregunta. Va afirmar que el “sí” a la primera pregunta els “uneix” perquè defineix Catalunya com a “subjecte polític”, i la segona resposta representa les diferents preferències presents. Unes diferències “reconciliables”, per Herrera, perquè tant federalistes com independentistes no es tanquen a res. Ell mateix va assegurar que no descartava cap opció.

Cargando
No hay anuncios

Herrera va exigir al Govern que es mantingui “ferm” en el procés participatiu digui el que digui avui el TC. En la mateixa actitud hi ha ERC, que ahir començava a Badalona la seva setmana de mítings amb Oriol Junqueras. El líder republicà va aprofitar el seu primer acte per, a més d’animar a la participació el 9-N, erigir-se de manera implícita en el més idoni per negociar el procés de secessió. En un discurs propi d’una campanya electoral va afirmar que “és important que el procés el dirigeixin aquells dels nostres que estan preparats, que fa més temps que hi treballen”. “Si ho fan els que no estan decidits o dubten, la negociació no anirà gaire bé”, va indicar en referència a CiU.

“Alguns ens van demanar paciència perquè no anaven al nostre ritme, perquè havíem de ser molts, que havíem de preservar la unitat rebaixant expectatives”, va reflexionar Junqueras, i va continuar: “Hem tingut una paciència que no sé si havíem d’haver tingut; ara bé, és evident que, pel deure que tenim amb la gent que pateix i la que pot generar riquesa no ens podem permetre el luxe de perdre temps”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Per tot això, el líder d’ERC va rebutjar el procés negociador que, segons ell, busca CDC amb el govern espanyol abans de declarar la independència, ja que “a la independència no s’hi arriba negociant”: “Ningú em convencerà que s’ha d’arribar a la independència a través d’una reforma de la Constitució, és un insult a la nostra intel·ligència i dignitat”, va etzibar.

La Hisenda pròpia pendent

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Junqueras fins i tot ha recriminat a Artur Mas que el seu pacte d’estabilitat recollia que, “en aquests dos anys des de les eleccions fins al 9-N, calia construir la hisenda pública”. “Cada dia que perdem no fent-la afegeix patiment a la gent”, va denunciar, però també va admetre que caldrà “construir les eines mentre construïm l’estat independent”. “Ho haurem de fer alhora; si no, serà impossible”, va indicar avisant que l’Estat no s’avindrà a negociar fins que Catalunya no es declari sobirana.