L'atur i la seguretat, principals punts de debat entre els candidats a l'alcaldia de Barcelona
Hereu, Trias, Fernández Díaz, Gomà i Portabella exposen els seus programes a 'El món a RAC1'
BarcelonaLes solucions contra la crisi, i especialment per reduir l'atur són la principal preocupació dels cinc candidats a ocupar l'alcaldia de Barcelona després de les eleccions del dia 22. En un debat que ofereix aquest matí El món a RAC1, i que va ser enregistrat prèviament, tots els alcaldables han situat la desocupació com la primera de les seves prioritats. Ricard Gomà, d'ICV-EUiA, ha defensat la tasca de l'actual equip de govern en aquest sentit, i ha destacat que s'han creat llocs de treball, un extrem que Xavier Trias (CiU) ha contraposat amb el fet que Barcelona té actualment més de 100.000 aturats. El popular Alberto Fernández Díaz ha denunciat a més que, de mitjana, l'ajuntament triga 530 dies a concedir als nous emprenedors la llicència d'activitat.
Tot i així, el candidat a la reelecció, Jordi Hereu, ha destacat que, si bé a Barcelona l'atur ha crescut un 100% des del 2007, en altres ciutats catalanes l'augment ha estat del 250%, i ha afegit que està "segur que els alcaldes han fet tot el possible" per lluitar contra aquestes xifres, però que actualment l'atur afecta tothom.
El candidat del PSC ha parlat d'un projecte construït a partir de "la il·lusió i l'esforç" dels ciutadans, i diu que la seva voluntat és crear una ciutat "mediterrània, convivencial" i que genera "grans oportunitats". El seu principal rival, el convergent Xavier Trias, ha apostat per "un nou model pensat per les persones i amb les persones", i s'ha compromès a governar "amb la complicitat de l'ajuntament i de la gent", i no a partir de "l'autoritarisme", com ha fet fins ara, segons ell, Hereu. L'actual alcalde, però, li ha respost que "el 75%" de les decisions aprovades pel consistori s'han adoptat "per unanimitat". Trias també ha acusat Hereu de ser "el cap de l'oposició de la Generalitat" i, en canvi, de no atrevir-se contra el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.
La seguretat ha estat un dels eixos del discurs del candidat del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, que ha afirmat que "Barcelona és xauxa" i que cal fer una ciutat "per viure i per conviure", "de persones i de lleis". En aquest sentit, ha parlat d'"ajudar qui més ho necessita", però també de "mà ferma en la lluita contra la delinqüència" i de la necessitat de revisar les polítiques d'immigració. La seguretat ha generat també un focus del debat, quan Trias ha acusat Hereu de mentir en assegurar que s'havien creat 1.000 noves places de Guàrdia Urbana, que segons ell, només són 300. El candidat d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha apuntat, però, que és "fer demagògia" relacionar la delinqüència únicament amb el nombre d'agents de policia.
Portabella ha defensat també la importància d'un espai públic "amable, en què la gent s'hi trobi còmoda", i ha assegurat que cal "una tasca que aporta molt a la qualitat de vida de les persones". A més, Portabella, s'ha compromès a crear 50.000 llocs de treball a partir de la reindustrialització de Barcelona i l'àrea metropolitana, i ha s'ha referit a la importància de fer "un esforç" en matèria d'habitatge per facilitar-hi l'accés dels joves.
Per la seva banda, Ricard Gomà ha parlat també de la necessitat d'una ciutat més "ecològica i saludable", on hi hagi "aire net per respirar" i "la salut de les persones se situï en el centre de les prioritats". En matèria de sanitat, però, Alberto Fernández Díaz ha criticat que les llistes d'espera són cada vegada més llargues a la ciutat de Barcelona.
Gomà també ha defensat que cal "màxima exigència" davant Madrid en el pagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat, però alhora ha advertit Trias que això "no pot ser una cortina de fum per tallar les retallades en polítiques socials" que ha posat en marxa el Govern. En matèria de retallades, Portabella ha assegurat que el que caldria és reduir "el dèficit fiscal" i no pas "les polítiques socials".
Trias, per la seva banda, ha destacat que "els diners cal gastar-los bé", i ha posat com a exemple l'enviament a totes les llars barcelonines d'una revista d'informació municipal. "No pot ser que ens faltin diners per als sense sostre", ha afegit. Hereu, però, ha destacat que el seu equip de govern ha tirat endavant nombroses polítiques social, com ara la construcció de "43 escoles bressol". A més, ha advertit que a partir del dia 23 "veurem grans espectacles d'insolvència a Espanya", però que això a Barcelona no passarà. D'altra banda, ha mostrat la seva voluntat de col·laborar amb el Govern, però ha avançat que hi farà front quan es tracti de retallades socials.
Els candidats han opinat també sobre possibles pactes postelectorals. Portabella ha defensat que la llista més votada hauria de ser la que governés, i ha afegit que "l'alcalde del PP no és el nostre", i que per tant no donaran suport a cap partit que pacti amb els populars, tot i que estarien oberts a entendre's amb qualsevol altre partit. Gomà ha dit que no té intenció de pactar "amb la dreta d'aquesta ciutat", i que per tant no arribarà a cap acord ni amb el PP ni amb CiU, ja que Barcelona "ha de ser una ciutat progressista". Sobre la necessitat que la llista més votada hagi de ser la que governi, ha afirmat que "hauria de tenir una primera oportunitat", però que això no ha d'impedir que els pactes de govern donin lloc a situacions contràries.
Alberto Fernández Díaz s'ha presentat com l'únic candidat que no ha pactat mai un govern amb el PSC, i ha qualificat Trias d'"imprevisible", ja que en determinades ocasions ha pactat amb l'actual alcalde, com en la consulta de la Diagonal. El candidat popular ha afirmat que no pot "governar amb l'esquerra", i ha advertit que és l'únic que no farà Joan Laporta, número 2 de la llista de Portabella, regidor de l'Ajuntament. Fernández Díaz també ha defensat que la llista més votada ha de tenir la primera oportunitat de formar govern, però que no ha d'ocupar-lo automàticament.
En canvi, Trias ha afirmat que "si ningú suma 21, l'alcalde és la llista més votada". Segons ell, aquesta és la situació que es donarà, i que en qualsevol cas l'alcade ha de tenir la mà estesa. En cas que ho sigui ell, s'ha compromès a fer-ho. Per últim, Hereu ha dit que l'alternativa a l'actual govern és la suma de CiU i PP, i ha afegit que "de manera clara no pactaria mai amb el PP" i ha assegurat que no vol Fernández Díaz "ni com a alcalde ni com a tinent d'alcalde", mentre que, segons ell, Trias, si pogués "el faria tinent d'alcalde". Tot i així, ha descartat tornar a governar en minoria, i ha assegurat que la seva intenció és tenir un govern "fort".