RENOVACIÓ NACIONALISTA
Política04/05/2016

“Hem d’enterrar dignament Convergència”

Els liberals de CDC reclamen una refundació més profunda que la que propugna el partit

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaLlibergència -nom que rep el corrent liberal de CDC- fa mesos que organitza sopars privats amb dirigents que tenen tots els números de jugar un paper protagonista en el futur del partit. Hi han passat Jordi Turull i Germà Gordó, per exemple, als quals tothom situa com a candidats a liderar les sigles nacionalistes a partir del juliol, i també la consellera de la Presidència, Neus Munté, a qui els seus companys situen com a “aspirant a tot” en els pròxims anys. L’organització d’aquests sopars indica l’aspiració dels liberals d’influir en el procés de refundació, que oficialment s’obrirà el 21 de maig amb la consulta a la militància sobre si cal fundar un nou partit o bé renovar l’actual. Què propugna aquest corrent? “Hem d’enterrar dignament Convergència”, assegura el cap de files dels liberals nacionalistes, Marc Guerrero, en una conversa amb l’ARA en què desgrana les prioritats del corrent intern.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Guerrero, els objectius han de passar per fundar un “nou partit” amb un “nou nom”. Aquest últim element no té el suport de la militància, almenys segons es desprèn de les enquestes internes, que han deixat clar que els afiliats prefereixen mantenir el nom de Convergència d’una manera o altra al frontispici de la formació. Els liberals, assegura el seu líder, també propugnen “cares noves” al capdavant de la formació. No són pocs els dirigents que, a porta tancada, asseguren que “amb noms com Turull i Gordó tot això no serà creïble”. “Es tracta de trobar gent fresca i capaç de generar il·lusió”, ressalta Guerrero. La idea és, en boca de diversos dirigents consultats, “trobar un Carles Puigdemont al partit”, en referència al procés de l’abrupte relleu d’Artur Mas a Palau.

Cargando
No hay anuncios

Els liberals volen que l’expresident només piloti la transició del partit. Que sigui l’encarregat de fer de nexe entre l’antic -la Convergència de sempre- i el nou partit. L’expresident de la Generalitat encara no ha decidit el seu futur dins de la futura formació, i té obertes les opcions de tenir un càrrec més aviat honorífic o bé de seguir prenent decisions executives. A la reunió de la direcció de dilluns, segons diversos assistents a la trobada, “va ser ell qui va dur la veu cantant”, i està previst que avui passi el mateix en el consell nacional que ha de validar la pregunta de la consulta interna.

La trobada d’avui, a la pràctica, suposarà l’inici de la cursa de tots els corrents de la formació per influir en el seu futur. Els liberals volen propiciar un partit més àgil, flexible i amb més pes de les bases a l’hora de prendre decisions. I, de passada, ser un partit amb “idees clares”: defensa de les classes mitjanes, de l’activitat econòmica, de la creació de llocs de treball de qualitat i dels valors occidentals. Uns posicionaments que han faltat fins ara, segons critica Guerrero: “Hem de deixar de ser una formació sense ideologia”.

Cargando
No hay anuncios

L’esquerra i el populisme

Aquest rearmament ideològic, reclamat ja per pesos pesants de CDC en la recta final de la negociació amb la CUP -just després, de fet, que l’esquerra alternativa decidís el no definitiu a Mas-, està enfocat a “combatre l’esquerra dogmàtica i populista”. Per això, segons Guerrero, cal “coratge” i buscar lideratges que provinguin de les classes mitjanes. La preocupació per la irrupció d’Ada Colau a Barcelona i de l’entorn de Podem a l’àrea metropolitana inquieta la direcció de CDC, i els liberals sostenen que la millor manera de recuperar posicions és fent un “salt endavant” sense por.

Cargando
No hay anuncios

El corrent intern s’encarregarà de fer actes al territori per defensar aquests principis un cop comenci la campanya per a la consulta del 21 de maig. I, en clau congressual, avisen que “els pactes de saló” faran més petit el resultat del procés. També, manté Guerrero, de cara a les votacions del 23 de juliol que decidiran la nova cúpula.