DRET A L'HABITATGE
Política19/06/2013

El Parlament rebutja copiar l'expropiació forçosa de pisos de la Junta d'Andalusia

CiU, PP i C's rebutgen la proposició de llei del PSC, que només rep el suport d'ICV-EUiA i CUP i l'abstenció d'ERC

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposició per reformar la llei del dret a l'habitatge incloent-hi algunes de les mesures aprovades l'abril per la Junta d'Andalusia. El principal element que s'hi hauria d'incloure seria, segons proposava el PSC, l'expropiació forçosa a entitats financeres i filials immobiliàries dels pisos on una família amb pocs recursos i risc d'exclusió social hagués de ser desnonada per mantenir-la a l'habitatge durant un màxim de tres anys a canvi d'una indemnització. Els socialistes, però, tan sols han aconseguit el suport d'ICV-EUiA i la CUP. Per contra, CiU, PP i C's han aprovat les esmenes a la totalitat de la proposició de llei i, per tant, n'han impedit la tramitació, i ERC s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de defensar la reforma ha estat el diputat del PSC Jordi Terrades, que ha reconegut la part de culpa dels governs socialistes a l'hora d'afrontar fins ara la problemàtica de l'habitatge, però ha assegurat que "tenir habitatges buits contravé la funció social de la propietat" i ha reclamat la "defensa de l'interès general per damunt dels particulars del sector financer".

Cargando
No hay anuncios

CiU i PP defensen les polítiques dels governs català i espanyol

Tot i això, la diputada de CiU Meritxell Roigé ha defensat la seva esmena a la totalitat perquè ha titllat el text del PSC de "còpia del butlletí oficial de la Junta d'Andalusia". Ha recordat que el tripartit no va aplicar l'apartat de la llei que va aprovar conforme podien aplicar un lloguer forçós d'habitatges buits, ha defensat que "la recent normativa de l'Estat permet que els col·lectius més vulnerables no perdin l'habitatge", ha afirmat que el Govern ja treballa en un impost als pisos buits i ha apuntat que "l'expropiació obligaria la Generalitat a pagar un preu als propietaris dels habitatges". "La Generalitat ha de pagar als bancs, els grans causants de la situació actual?, s'ha preguntat Roigé. Al seu torn, el diputat del PP Pere Calbó ha defensat la seva esmena a la totalitat defensant les polítiques en matèria d'habitatge del govern espanyol, centrades en "la mediació i l'acord per promoure el lloguer social", i ha lamentat que "tornen les polítiques fracassades del tripartit en matèria d'habitatge".

Cargando
No hay anuncios

El diputat d'ERC Roger Torrent ha justificat la seva abstenció pels dubtes entorn "la utilitat de la proposició, del cost a què haurà de fer front la Generalitat i a qui aniran a parar les indemnitzacions". Igualment, s'ha mostrat més partidari de gravar els pisos buits que d'oferir incentius fiscals per posar-los al mercat de lloguer, com proposava el PSC. "Hem passat del 'desáuciese' de la senyora Chacón al 'exprópiese' del senyor Terrades", ha criticat el diputat de C's Jordi Cañas, que ha acusat el diputat socialista de copiar "el pitjor del chavisme tropical".

ICV justifica que no es forcés cap lloguer durant el tripartit

Cargando
No hay anuncios

Per contra, el diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha defensat la proposició perquè "es tracta de demostrar que estem al costat de la gent desnonada, que la llei els fa costat", i ha afirmat que el tripartit no va haver d'executar la clàusula del lloguer forçós perquè el 2010 ja es destinaven 71 milions d'euros en ajudes al lloguer. Finalment, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha criticat que "els habitatges a les mans dels bancs no estan complint, cap d'ells, la funció social de l'habitatge", però ha afirmat que la reforma del PSC es queda curta. "Ja s'ha acabat el temps de la disponibilitat pressupostària, cal eliminar privilegis", ha reclamat. Alhora, ha denunciant que actualment "la política d'habitatge es fa subvencionant" i que Terrades proposava seguir fent-ho.