Tot el que has de saber si vas a la Via Lliure de la Diada

Preguntes i respostes sobre la mobilització de l'Onze de Setembre, que aspira a ser la més gran de la història de Catalunya

Ara
10/09/2015
4 min

BarcelonaLa Via Lliure a la República Catalana de la Meridiana vol reivindicar fins a deu causes que s'han de convertir en els fonaments d'un hipotètic estat català independent. Cada causa està representada amb un color diferent. La Via Lliure té 135 trams –tants com escons al Parlament– i s'allarga durant cinc quilòmetres. Aquestes són les preguntes i respostes d'una marxa que se celebrarà durant el primer dia de la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què s'ha de fer amb els punters?

A les 17.14 hores començarà a circular –sobre un vehicle– pel passadís buit el punter gegant que presideix la manifestació i que marca simbòlicament el rumb cap a la independència. Al seu pas, la via s'anirà tancant com si fos una cremallera i s'anirà omplint de gent equipada amb els seus propis punters de colors, en funció del tram que ocupin.

Com es pot aconseguir el punter? La primera opció és a través de la compra del lot oficial de la Via Lliure, que també inclou una samarreta de color blanc. El punter que forma part del 'pack' és de color blanc, de manera que és el mateix manifestant qui l'ha de pintar abans d'anar a la Meridiana. Als actes nacionals que se celebren durant tot l'estiu –basats en les deu causes que reivindica la Diada– també es repartiran punters ja pintats del color de la causa que protagonitzi aquell acte concret.

Una altra manera de portar el punter a la Via és fabricar-se'l, segons indiquen els organitzadors, que no donen les mesures concretes que ha de tenir. Si no es pot complir amb cap de les dues opcions, hi haurà voluntaris a la Meridiana que en repartiran milers perquè es puguin aixecar de la manera que reprodueix aquesta imatge:

Quines causes es reivindiquen i quin color les representen?

Són deu i tenen la llegenda següent:

  • Rosa: innovació
  • Taronja: cultura i educació
  • Marró: justícia social
  • Blau cel: món
  • Morat: igualtat
  • Verd: diversitat
  • Vermell: solidaritat
  • Blau: equilibri territorial
  • Verd fosc: sostenibilitat
  • Groc: democràcia

A quina hora he de ser al meu lloc?

L'organització recomana ser al tram corresponent "a l'hora de dinar". "És fonamental que arribis al teu destí amb força antelació. Et recomanem dinar prop del tram assignat, ja sigui en un restaurant o bar proper o bé amb el teu menjar, i que després vagis amb calma i temps suficient fins a la teva ubicació. També et recordem que, a les tres de la tarda, es tallarà el recorregut al pas de vehicles per garantir la mobilitat i la seguretat dels vianants", aclareixen els organitzadors.

Com em desplaço cap al meu tram?

Hi ha, fonamentalment, tres vies: vehicle privat, autocar des del territori –ja n'hi ha més de 1.200 de contractats i s'espera que n'acabin sent fins a dos mil– i transport públic. Els organitzadors recorden que hi ha convocada una vaga de Renfe i que això pot fer que es fomenti més l'ús del vehicle privat. L'ANC i Òmnium consideren tot un "repte" encabir els dos mil autocars que esperen rebre a la Meridiana.

Quanta gent es necessita per omplir la Meridiana?

Els organitzadors calculen que cal sobrepassar el mig milió d'inscrits per garantir l'èxit de la mobilització, tenint en compte que enguany hi ha més espai a omplir que a la 'V' de l'any passat que resseguia la Gran Via i l'avinguda Diagonal de Barcelona. La Diada del 2015 també aspira a omplir les voreres, de manera que la Meridiana quedi totalment plena en els cinc quilòmetres que ocuparà la marxa.

Com es fa la inscripció, si encara no l'has fet?

'Ara és l'hora' ha creat un formulari per apuntar-se a la manifestació. En aquesta pàgina es resolen alguns dubtes sobre el procés d'inscripció, tant si es fa de manera individual com en grup.

Com es distribueixen els col·lectius per trams?

Disposició de col·lectius per trams a la Via Lliure de la Meridiana

Amb l'objectiu de visualitzar diverses causes, alguns trams de la Via Lliure estaran ocupats per entitats i col·lectius específics:

  • Joves: Tram 12
  • Pagesos: Tram 19
  • Bombers: Tram 29
  • Catalans al món: Tram 53
  • Immigrants: Tram 54
  • LGBTI: Tram 78
  • Feministes: Tram 82
  • Sindicalistes: Tram 93
  • Persones sordes: Tram 104
  • Ensenyament: Tram 121

Què faig si no tinc cobertura?

L'ús dels mòbils a les grans concentracions humanes té difícil solució. Sovint és una odissea enviar fotos, escoltar la ràdio en 'streaming' o fins i tot enviar 'whatsapps'. Una possible alternativa al WhatsApp és FireChat, una aplicació de missatgeria per a mòbils Android i iPhone que és capaç de funcionar encara que no hi hagi cobertura d'internet o, ni tan sols, de telefonia. L'any passat, Vodafone, Movistar i Orange van instal·lar 8 unitats mòbils al centre de Barcelona per facilitar la transmissió de dades durant la V de la Diagonal.

Com serà la manifestació a l'estranger?

De la mateixa manera que en altres edicions, la Via Lliure tindrà rèpliques en altres països de la mà de les comunitats catalanes a l'exterior. La setmana del 30 d'agost hi haurà gairebé una vintena de mobilitzacions, especialment als Estats Units, i al llarg dels següents dies n'hi haurà per Amèrica del Sud, Europa –Berlín, Amsterdam i Londres ja estan assegurades– i Austràlia. En total, els organitzadors calculen que n'hi haurà una cinquantena.

Quin paper hi jugaran els polítics?

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha reclamat que la Meridiana es converteixi en un espai de "neutralitat electoral". S'hi espera la plana major de la candidatura de Junts pel Sí –Artur Mas, número quatre i candidat a la presidència de la Generalitat, no ha assistit a cap mobilització dels últims anys, argumentant que preservava la seva figura institucional– i els principals dirigents sobiranistes del país. En tot cas, però, els organitzadors mantenen la mà estesa a tots els representants que hi vulguin assistir per defensar el dret a decidir el futur polític del país.

Quin repte es plantegen les entitats?

A la manifestació del 2012 ja van ser més d’un milió de persones les que es van manifestar reivindicant el dret a decidir. Les xifres de participants han anat augmentant des d’aleshores. La cadena humana del 2013 va fer la volta al món per l’espectacular complexitat que tenia, i la V de l’any passat també va superar les expectatives, ja que, segons la Guàrdia Urbana, hi van participar 1,8 milions de persones. Aquest any, amb la Via Lliure, Ara És l’Hora busca un nou impacte als ulls del món i batre un nou rècord d’assistents.

stats