Eleccions al Parlament

Guia pràctica d'unes eleccions adaptades a la pandèmia

Més enllà dels resultats, la jornada estarà marcada per la logística de la votació

Normalment, en unes eleccions catalanes l’interès comença a suscitar-se a partir de les 20 hores, que és quan tanquen els col·legis electorals, TV3 publica el sondeig a peu d’urna i comença l’escrutini que porta al desenllaç final. Aquesta vegada, però, l’interès començarà molt abans, en concret a les 9 del matí. Serà llavors quan es començarà a saber si es constitueixen amb normalitat les meses electorals, la clau de volta de tota la jornada. El gran enemic per a la seva constitució seria que els que han estat cridats a formar-ne part no hi vagin per por al contagi, però el Govern ha insistit una vegada i una altra que els col·legis electorals seran segurs i és optimista amb la idea que no hi haurà gaires baixes. A més, també hi ajuda que la llei fixa que no anar-hi suposa una multa o penes mínimes de presó.

Cargando
No hay anuncios

Un cop salvat aquest primer obstacle, el ciutadà que hagi decidit votar presencialment trobarà un panorama diferent al d’una jornada electoral prepandèmia. L’objectiu és que no hi hagi aglomeracions dins dels col·legis, així que les cues s’hauran de fer a fora i només hi podran entrar, amb mascareta, els votants en qüestió. Aquesta vegada, doncs, no hi podrà haver fotos amb el fill, el net o el nebot amb la papereta i l’urna. Per facilitar el desenvolupament de tota la jornada, el Govern considera que hi ha un gest que podria ser molt poderós: que qui pugui porti el vot preparat de casa per fer més ràpid el pas pel punt de votació. La Generalitat ha enviat en les últimes setmanes les butlletes de tots els partits a cada domicili. Finalment, un últim gran detall a tenir en compte: hi ha franges de vot recomanades, que no obligatòries. Així, s’ha demanat als col·lectius de risc que vagin a votar de 9 h a 12 h, la resta de 12 h a 19 h i, finalment, de 19 h a 20 h que ho facin els contagiats i els contactes estrets, que es calcula que són unes 96.000 persones.

135 diputats a escollir

Fora de l’àmbit logístic, les eleccions d’avui són com totes les anteriors. Hi ha en joc 135 diputats repartits en les quatre demarcacions catalanes: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona. Per obtenir representació és necessari arribar al llindar mínim del 3% dels vots vàlids emesos, però a cada territori l’assignació d’escons és més costosa en funció de la població. A Barcelona surt més car obtenir un diputat que a les demarcacions menys poblades. A més, s’aplica la llei D’Hondt, que acaba afavorint les candidatures majoritàries.

Cargando
No hay anuncios

El 14-F és el dia de 5.624.044 catalans amb dret a vot –un 1,25% més que el 21 de desembre del 2017—, que tenen a la mà el futur polític del país. La participació, però, s’espera al voltant del 60%, molt per sota del 79% que va assolir en l’última contesa. De moment, 284.706 electors han optat pel vot per correu, un 350% més que el 2017. Més enllà dels nou candidats més coneguts, hi ha fins a 69 candidatures amb l’aspiració d’entrar al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Cal portar el vot des de casa?

La pandèmia ha provocat que la data de les eleccions no s’hagi definit fins a l’inici de la campanya i que s’hagi posat en dubte la seguretat d’anar a votar. Tanmateix, es tracta d’uns comicis normals i als col·legis electorals hi haurà paperetes, sobres i cabines per a qui vol assegurar-se que ningú veu quina butlleta tria. Amb tot, el Govern recomana que els electors duguin el sobre i la papereta preparats des de casa per, dins del possible, evitar tocar el material dels col·legis i votar amb més rapidesa. Els organitzadors també aconsellen fixar-se bé en el col·legi, ja que aquest cop hi ha nous emplaçaments com mercats, pavellons o el Camp Nou, i saber a quina mesa voten per col·locar-se a la cua pertinent, atès que n’hi haurà una per cada mesa del punt de votació.

Cargando
No hay anuncios

Què passa si no es constitueix una mesa?

El president, els vocals i els suplents de cada mesa estan citats als seus col·legis a les 8 h, una hora abans que comenci la votació. Si hi ha meses on falten membres, el Govern ja ha anunciat que els suplents que no hagin hagut de rellevar els del seu col·legi, poden ser traslladats a altres centres pròxims. En últim terme, els primers ciutadans que assisteixin a votar poden esdevenir membres si no hi són els designats. Si tot i així no s’arriba a constituir una mesa a les deu del matí, es tornarà a convocar una votació en aquell punt les pròximes 48 hores i el recompte es farà amb el vot exterior, que sempre s’escruta uns dies després. El director de processos electorals, Ismael Peña López, va assegurar divendres que només “imprevistos” poden fer que això passi.

Cargando
No hay anuncios

Els membres de les meses s'han fet el test?

Els últims dies els membres de les meses que ho han volgut s’han anat fent tests de coronavirus. Així ho havien fet un 50% dels designats ahir amb només un 0,38% de positius. La xifra és tan baixa perquè, en principi, els que se l’han fet no presentaven símptomes, segons el departament de Salut. Els que en tenien i ja eren positius és plausible que estiguin entre les 35.000 persones que han presentat al·legacions per quedar exempts. Ahir els membres de les meses encara van tenir tot el dia per anar al CAP i fer-se una prova, amb l’objectiu de garantir que no hi hagi positius a les meses. Encara que no estiguin contagiats, estaran altament protegits.

Cargando
No hay anuncios

Els resultats es coneixeran aquesta nit?

L’amenaça del virus ha planat també sobre el recompte dels vots. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquesta setmana que aquesta nit es proclamaran els resultats, més enllà que pugui ser una mica més tard que en altres ocasions. Això pot passar perquè la franja recomanada perquè votin els contagiats és de 19 h a 20 h, amb la possibilitat que el procés sigui més lent i les meses hagin d’estar obertes fins més tard. Cal recordar que la Junta Electoral Central ha permès que els ciutadans votin més tard de les 20 h si és conseqüència del retard provocat per la cua a l’exterior. Un altre factor que podria complicar l’escrutini és que no es constitueixin moltes meses, però Peña López va descartar que es doni aquest escenari.

Cargando
No hay anuncios

Per on es pot seguir l'escrutini?

L’ARA ha mobilitzat la redacció per explicar tota la jornada electoral en directe, minut a minut. Durant el dia s’informarà del desenvolupament de la votació i les dades de participació a les 13 h i a les 18 h. El plat fort serà la nit electoral amb la cobertura dels resultats i cada candidatura que aspira a obtenir representació. Pel que fa a altres mitjans, TV3 i Catalunya Ràdio oferiran un programa especial sobre la nit electoral a partir de les 18.30 h, presentat per Lídia Heredia, Toni Cruanyes, Raquel Sans i Xavi Coral. A les 19.10 h a TVE començarà l’Especial noche electoral 14-F, amb Gemma Nierga, Xabier Fortes, Ana Blanco i Carlos Franganillo. La Xarxa iniciarà el seu programa a les 21 h a les ràdios i televisions locals. A RAC1, Jordi Basté conduirà l’especial a partir de les 18 h.