Guerra de versions: per què IU i Podem no aniran junts a les generals?

Iglesias defensa que només buscava fitxar Garzón. El líder d'IU, en canvi, acusa Podem d'estar girant al centre per pur interès electoral. La decisió deixa les coalicions a Catalunya i Galícia en un atzucac

Pablo Iglesias i Alberto Garzón s'han reunit aquest dimecres a la seu de Podem. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
07/10/2015
3 min

MadridDimarts es va acabar un dels culebrons més sonats de l'esquerra espanyola dels últims mesos: l'estira i arronsa entre Podem i IU per sumar forces de cara a les generals. Passaven pocs minuts de les sis de la tarda quan el partit de Pablo Iglesias va enviar un comunicat titulat "Podem lamenta el 'no' definitiu d'Alberto Garzón". "Estem preparant un comunicat. Us l'enviem al més ràpid possible", responia al cap de pocs minuts el responsable de premsa de Garzón. El comunicat, però, no va arribar fins a les vuit del vespre, i exposava una versió totalment diferent de la de Podem. Es titulava: "Esquerra Unida lamenta que Podem tanqui la porta a la unitat popular".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alberto Garzón ha ofert aquest dimecres un esmorzar informatiu al Congrés per explicar els detalls de la negociació. Se'l veia visiblement enfadat i s'ha despatxat a gust contra Podem. "Ahir va ser un dia feliç per a Génova i Ferraz", ha dit. Recollim les versions de cada partit i els principals interrogants que s'obren a partir d'ara.

La versió de Podem

El partit de Pablo Iglesias defensa que la negociació sempre ha estat per incorporar Alberto Garzón a les seves llistes i que mai han negociat directament amb IU. Per això es van trobar amb una "sorpresa" dimarts quan a la taula de converses va arribar una delegació del partit d'Alberto Garzón i no pas una delegació de persones properes a ell. IU hauria proposat un acord a nivell estatal. Un punt insalvable per a Podem.

La versió d'IU

Defensa que Podem ha canviat d'opinió de cop i volta i que no és cert que només volguessin fitxar Alberto Garzón. "Si no no haurien celebrat un referèndum al juliol a corre-cuita per poder presentar-se amb altres formacions fora de Catalunya, el País Valencià i Galícia", assegura el polític. La gent que va participar en la reunió va marxar-ne amb el compromís de celebrar-ne una altra dijous per seguir negociant, diuen. Garzón va rebre uns missatges per Telegram (una aplicació similar a WhatsApp) de Pablo Iglesias en què li comunicava que havien trencat negociacions. El líder d'IU li va demanar que preparessin un comunicat conjunt dijous. Al cap de poc Carolina Bescansa, secretària d'anàlisi i programa, l'informava que al cap de cinc minuts difondrien el seu comunicat.

Què ha precipitat la decisió?

Per a Garzón, els mals resultats de Catalunya Sí que es Pot el 27-S. Per a Podem, el fet que IU busqués un pacte a nivell estatal. El líder d'IU ha negat que fos així, si bé fonts properes a la negociació han admès que van proposar que, a nivell jurídic, IU sumés en coalició a Andalusia. Garzón assegura que Podem es mou per les enquestes –"encara que no li surti gaire bé"- i "està girant cap al centre amb objectius electorals".

Com afecta la situació Catalunya?

ICV i Podem sí que aniran de la mà a les generals. EUiA encara ho ha de decidir i es troba entre l'espasa i la paret. De totes maneres, està acordat que es presentin per tenir un grup propi en les generals. Això sí, dos líders enfrontats a nivell estatal com Pablo Iglesias i Alberto Garzón es poden trobar fent campanya pels mateixos. De totes maneres, encara no està acordada la forma jurídica amb què es presentaran el 20-D. "La contradicció és de Podem, que vol per a Catalunya i Galícia el que no vol per a la resta de l'Estat", diu Garzón.

Quin Congrés ens podem trobar a les generals?

Amb una esquerra molt fragmentada. El grup mixt podria arribar a tenir desenes de diputats. Si també tira endavant un acord a Galícia amb Podem i Anova, també han demanat un grup propi. Aquest és també el debat de Compromís: tenir veu pròpia i no la d'Iglesias. Garzón calcula que anant sols o sota les sigles d'Ara en Comú –segueix en peu el procés de primàries per a finals d'octubre amb ell com a únic candidat– aconseguiran tenir el 6,2% dels vots necessaris per tenir grup propi.

És una bona notícia per al bipartidisme?

"Ahir va ser un dia feliç a Génova i Ferraz", ha dit sense embuts Garzón. El líder d'IU assegura que, anant de la mà, haurien pogut treure vots al PSOE en petites demarcacions, uns vots que ara estaran fragmentats i que acabaran premiant el PSOE. Fa mesos que Podem intenta abraçar la transversalitat i evitar que se'ls associï amb el vot "radical" d'IU. Però si Podem no treu un marge de vots destacat i Ciutadans els supera, els socialistes haurien de debatre un pacte amb Albert Rivera.

En què es diferenciaran en campanya?

Serà difícil trobar diferències entre dos partits que semblaven germans. Per a Garzón, Podem és una "maquinària electoral engreixada per al desembre". El canvi en el discurs de centre seria el que els separaria. IU segueix defensant l'auditoria del deute, una banca pública, lloguers socials i la nacionalització d'empreses, "punts que han anat caient del programa de Podem".

stats