Política30/09/2016

Crida a la calma de Ferraz: demana als militants que no vagin a la seu per evitar que creixi la tensió

Els crítics demanaran demà al comitè federal la creació d'una gestora i que no se celebrin primàries fins que hi hagi govern. L'exministre Borrell carrega contra Díaz: l'acusa de ser un "sergent 'xusquero'"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEn el primer dia de calma a les portes de Ferraz aquesta setmana, tant 'sanchistes' com díscols del PSOE es rearmen per a la batalla final, prevista per demà dissabte al comitè federal. Pedro Sánchezha aconseguit guanyar el primer 'round' i que els 'susanistes', finalment, facin el pas de presentar-se a la reunió. Ferraz, però, tem que demà la seva seu es converteixi en una batalla campal amb l'arribada de militants de tot l'Estat, que ja han anunciat que tenen intenció de fer costat a Sánchez en el comitè federal. De fet, el PSC de Terrassa va anunciar dijous que posaria un autobús per anar a Madrid a donar suport al seu secretari general.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'executiva federal "en funcions" ha fet una crida a "la calma" i la "responsabilitat" de tota la militància, referent de "maduresa i prudència". I demana "evitar qualsevol tipus de concentració" davant de les seves seus i locals. "En aquest moment inèdit volem traslladar a militants i simpatitzants un missatge de serenitat, tranquil·litat i confiança, amb la seguretat que, entre tots, resoldrem democràticament les diferències que han desembocat en aquesta situació", conclou el text. En declarar-se "en funcions", l'executiva fa un pas per rebaixar el to de cara a la batalla clau de demà.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics tenen intenció, finalment, de plantar cara en el comitè federal, que està previst que es parteixi en dos i s'acabin celebrant dues reunions diferents: la dels 'sanchistes' i la dels 'susanistes', amb ordres del dia també diferents. La primera: si s'aprova un congrés exprés amb primàries el 23 d'octubre o bé es decideix cessar Sánchez i posar una gestora. Així ho ha anunciat l'home de la 'baronessa' andalusa a Madrid, Antonio Pradas, que en una entrevista a RNE ha dit que aniran al comitè federal a defensar que la convocatòria de l'òrgan no és legal. "Caldrà dilucidar al principi del comitè les qüestions de forma", ha advertit el diputat andalús, i ha confirmat que "els companys hi aniran" i expressaran la seva "profunda preocupació pels esdeveniments del partit".

La comissió de garanties, després del comitè federal

Cargando
No hay anuncios

El màxim objectiu dels crítics és que, després de la dimissió en bloc de la majoria de l'executiva, els "deixin que es reuneixi la comissió de garanties" del partit, on tenen majoria. El termini que havien marcat els crítics ha acabat a les 14 h. La presidenta de l'òrgan, la 'sanchista' Isabel Celáa, s'ha resistit a convocar-la avui i la remet a demà després de la reunió del comitè federal. Els tres integrants crítics de la comissió ja han avançat que es reuniran i emetran un informe que després hauria de ser votat en el comitè federal. Sánchez busca que tot es decideixi en aquesta reunió, ja que la comissió de garanties tindria potestat per tombar el secretari general -segons el seu punt de vista.

El president de Castella-La Manxa, el crític Emiliano García-Page, ha demanat que la comissió de garanties es reuneixi avui mateix. "Tota la meva opinió, decisió, i la meva voluntat de cara a demà depèn que la comissió de garanties compleixi amb la feina que li vam encomanar democràticament tots els militants", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Pradas ha tornat a demanar no barrejar la crisi al PSOE amb l'abstenció per fer Rajoy president. El mateix ha expressat el diputat Eduardo Madina, rival de Sánchez, fa dos anys, en les primàries del partit. Madina ha aprofitat la crisi per tornar a la primera línia de la política. Els crítics aposten perquè una gestora prengui les regnes del partit fins a la celebració d'un congrés extraordinari, que s'hauria de convocar un cop estigui resolta la governabilitat d'Espanya. És a dir, rebutgen de soca-rel el calendari que Ferraz ha posat sobre la taula: amb primàries el 23 d'octubre i la celebració del congrés el novembre. "Els estatuts són clars pel que fa a la normativa de funcionament: quan l'executiva no té quòrum, per estatuts passa a ser inhàbil. Haurien de reflexionar i fer complir les normes", ha dit a la SER.

Madina s'ha alineat amb el discurs de Susana Díaz ahir dimecres des de Sevilla però ha eludit mullar-se sobre qui ha de ser qui lideri el partit després de Sánchez. Això sí, no ha descartat una abstenció per fer Rajoy president. Díaz ha fet un tuit en què assegura que li dol la situació del PSOE. S'ha fet seves les paraules de l'expresident del Congrés, Patxi López, un dels homes, fins ara, de Sánchez, però que té millor interlocució amb la 'baronessa'. Podria convertir-se en una de les persones de consens que faci de mediador entre els dos PSOE.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PSC, Miquel Iceta, també s'ha ofert de mediador en la crisi del PSOE i ha recomanat un "diàleg directe" entre els dos sectors. Ha assegurat que "es creu" la voluntat de Díaz de "cosir" el PSOE, però li ha reclamat que aclareixi les seves intencions: si vol optar o no a liderar el partit. També ha demanat als crítics que diguin d'una vegada per totes si "s'inclinen més per l'opció d'abstenir-se" per facilitar el govern del PP.

Cargando
No hay anuncios

"Un cop d'estat al PSOE per donar el govern a Rajoy"

Ferraz ha treballat en profunditat per bastir un relat de cara a l'estranger. La premsa internacional parla avui de "cop d'estat dins del PSOE per donar el govern a Mariano Rajoy" -ho apunten tant el 'The New York Times' com el 'The Guardian'-. L'exministre Josep Borrell ha tornat a fer costat a Sánchez aquest divendres alimentant aquesta tesi a la SER. "Si això fos un cop d'estat, que no ho crec, estaria organitzat per un sergent 'xusquero'", ha dit en referència a Díaz. Li ha retret a la presidenta andalusa que ara digui que no es pot governar amb 85 diputats -els que té la bancada socialista- però que no defensés l'abstenció en la reunió del comitè federal del juliol passat.

Cargando
No hay anuncios

Borrell sap com funcionen aquestes guerres fratricides al PSOE: va haver de renunciar el 1999 a la seva candidatura, guanyada en primàries, per tensions al partit, i va cedir el seu testimoni a Joaquín Almunia. Borrell també ha demanat escoltar més Podem, perquè els "nostres fills estan amb ells".

El secretari de formació del PSOE i diputat al Congrés, Rafael Simancas, ha fet costat a Sánchez i ha assegurat que l'única manera de resoldre el conflicte és que la militància voti. "Si a qui no es vol és a Sánchez, perquè es creu que és el responsable directe dels mals resultats, doncs que no es voti el senyor Sánchez", ha conclòs en una entrevista a RNE.