Guerra de nervis a Unió per la pregunta del 14-J
La direcció debat avui dividida el contingut de la consulta
BarcelonaHa sigut un cap de setmana llarg i intens per als membres de la direcció d’Unió. Des que dimarts passat va transcendir que un miler de quadres del partit havien signat un manifest que clamava per una pregunta clara sobre la independència a la consulta interna del 14 de juny, els moviments al partit democristià han passat a ser soterrats. El secretari general del partit, Ramon Espadaler, es va veure dimecres i dijous amb destacades personalitats firmants del manifest -set membres del comitè de govern i els històrics Joan Rigol i Núria de Gispert- i va mantenir contactes amb totes les sensibilitats de la formació. El contingut de la seva proposta ha sigut guardat amb zel i es debatrà aquesta tarda a la reunió de la direcció. La guerra de nervis presidirà les hores finals d’una negociació que, segons diverses fonts de la cúpula consultades, pot “partir” Unió.
“És plausible l’escenari que surti de la direcció una pregunta que només estigui avalada pel 60% dels seus membres”, apunta un dirigent democristià. “Espadaler no ha volgut negociar amb ells [els promotors del manifest] directament la seva proposta”, afegeix un membre de la cúpula. Fonts del partit assenyalen un episodi que resulta revelador de la tensió viscuda la setmana passada arran de la publicació del document sobiranista: “Afins a la cúpula van trucar a quadres del partit per demanar-los que retiressin la seva firma”.
“És precisament la quantitat de militants que van firmar el que va descol·locar els més pròxims a Josep Antoni Duran i Lleida”, apunten veus de tots els sectors. Espadaler s’ha vist sotmès a una “doble pressió”: la dels oficialistes i la dels sobiranistes. “No m’agradaria ser a la seva pell aquests dies”, ha exclamat més d’un dirigent consultat els últims dies. Tampoc falta qui, dins l’oficialisme, sosté que en la pugna pel 14-J hi ha també un component de “lluita pel poder”. En aquest sentit, acusen Antoni Castellà, un dels impulsors del manifest i líder dels renovadors, de voler “desgastar” Espadaler, que va ser escollit secretari general al setembre.
Duran parla al blog
Corria el 18 de setembre del 2013 quan Duran anunciava que deixava el seu blog personal perquè estava tip del debat sobre el procés. Mai l’ha acabat abandonant, tal com demostra el fet que ahir el fes servir per parlar sobre la consulta del 14 de juny. “No entraré en el fons del debat perquè serà demà [avui per al lector] quan tocarà fer-ho -defensava el cap de files d’Unió-. Crec que el partit té el dret i el deure d’establir el seu full de ruta i negociar-lo després amb el seu soci permanent de federació, que és, com és prou conegut, CDC. I com que el full de ruta pactat per aquest partit no és una simple pregunta d’independència sí o no, ¿és lògic que Unió no es vulgui limitar a dir sí o no i que proposi un conjunt de consideracions i propostes amb la voluntat de condicionar les dels altres? ¿O és que només són els altres els que han de condicionar Unió?”, es pregunta Duran, que dubta del caràcter “unitari” del text pactat el 30 de març entre Convergència, ERC i les entitats del sobiranisme civil que traça el camí cap a la independència en 18 mesos a partir del 27-S.
Quin marge hi ha per a la negociació en la reunió d’avui? Sectors pròxims a Espadaler assenyalen que el text està “perfilat” i que “incorpora continguts” del manifest defensat pels sobiranistes. “Demà [per avui] s’encarregarà de presentar-nos-ho a tots”, apunta un membre de la direcció sobre el paper del secretari general. Què hi diuen els promotors del text alternatiu? “Hi ha disposició al diàleg, especialment sobre el com [la pregunta], però el que és innegociable és el què [preguntar sobre la independència] -assenyala un destacat dirigent-. Si no, tot aquest procés intern serà percebut com una farsa pels ciutadans”, resumeix.
Els sectors més afins a Duran -inclòs ell, com va fer ahir al blog- treuen pit aquests dies per la decisió de fer la consulta interna. “En altres partits, les direccions arriben a un acord pel full de ruta i la militància no té opció de dir què en pensa”, sostenia fa uns dies una veu de la cúpula. Avui, qui tindrà l’oportunitat de pronunciar-se seran els membres de la direcció d’Unió. I el resultat de la votació sobre la pregunta del 14-J pot tenir conseqüències immediates en el futur del partit i la federació amb CDC.