La legislatura catalana

Guerra de nervis entre el PSC i el Govern pels pressupostos

Els d'Illa dilaten la negociació per subratllar la solitud d’ERC

El líder del PSC, Salvador Illa, escoltant el president Aragonès.

BarcelonaEn els intervals que hi ha entre que el PSC reprova consellers d’ERC, Oriol Junqueras carrega contra els socialistes i els dos partits s’enfronten en votacions al Parlament, hi ha una negociació en marxa per aprovar els pressupostos. El contingut de les converses sobre els comptes es manté amb una relativa discreció, però hi planen retrets mutus. Per què tant de soroll, si la voluntat de totes dues parts és arribar a un acord? La clau està, un cop més, en el fet que Esquerra i el PSC són al mateix temps possibles aliats, però també competidors. Això explica que, malgrat haver expressat públicament la voluntat de pactar els comptes, els socialistes necessitin desgastar tant com puguin els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els de Salvador Illa porten tota la legislatura treballant per erigir-se en l'alternativa de l’executiu i saben que aprovar els pressupostos suposa un baló d’oxigen per al Govern ara que ERC està en minoria. Per això els socialistes, que malden per instal·lar en el relat la imatge d’un Govern dèbil, han deixat de tenir pressa per tirar endavant els comptes i cada dia que passa apugen el preu d’un acord amb ells. “El Govern és qui ens porta a aquest escenari”, adverteixen fonts socialistes, que acusen els republicans d’haver “arrossegat els peus” en el calendari per la seva reticència a arribar a un acord amb el seu partit.

Tot i que fonts de l’executiu asseguren que les reunions van bé, diverses fonts del PSC consideren que les converses no acaben de fluir i no es parteix d’una base de confiança. En les primeres trobades, expliquen, no acabaven de tenir clara la voluntat real d’ERC, si volia obrir negociacions o estava valorant la pròrroga pressupostària, com van apuntar alguns dels seus dirigents un cop JxCat va decidir trencar el Govern. Finalment, i després de dies reclamant a l’executiu més documentació, es va entrar en matèria a finals de novembre. Tot i això, Illa continua advertint que el pacte està “verd”. “ERC s’ha d’adonar que té 33 diputats”, és la cançó que repeteixen diverses fonts consultades. Per al PSC, la negociació s’ha de fer d’igual a igual. “No som els comuns”, és una altra frase recurrent quan es pregunta a membres del PSC sobre les negociacions.

A les files socialistes destaquen que el “model de país” que defensen ha de quedar reflectit al pacte. El PSC manté damunt la taula el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i la B-40 malgrat que el Govern no vol que aquests projectes formin part de la negociació dels comptes perquè pertanyen a un altre àmbit, un argument que no comparteixen els de Salvador Illa. De moment, els socialistes ja han deixat clar que no estan d’acord amb el pacte subscrit entre Govern i comuns en matèria de fiscalitat i faran les seves reclamacions amb independència.

El Govern i ERC s’impacienten

A l’altra banda, el Govern i ERC han passat de resistir-se a preveure el PSC com a soci pels pressupostos a impacientar-se amb els socialistes i exigir que firmin un pacte com més aviat millor. En la mà del president, Pere Aragonès, només hi ha un mecanisme de pressió possible: portar els comptes al Parlament sense tenir un acord tancat amb el PSC i mirar de rubricar el pacte definitiu durant el tràmit parlamentari. Així ho ha previst aquest dilluns la secretària general adjunta d’Esquerra, Marta Vilalta: “Si es dilata per dilatar la negociació, si només es busquen excuses, és evident que el Govern haurà de fer un pensament”. Ara bé, hauran de calcular bé el moviment perquè si el PSC es molesta, es pot acabar trencant la negociació. De moment, fonts governamentals eviten situar-se en aquest escenari. El dilema per ERC ja està servit: esperar el PSC i evidenciar que s’està a mercè dels socialistes o tirar pel dret i córrer el risc de perdre el PSC... i els pressupostos.

stats