Els errors de càlcul en l'informe de la Guàrdia Civil sobre malversació l'1-O

El cos admet que en informes anteriors es van equivocar en algunes partides que no eren per al referèndum

Imatge en exclusiva del magatzem de la Catalunya Nord en què es van guardar les deu mil urnes del referèndum en caixes de dotze unitats.
Mariona Ferrer I Fornells
19/04/2018
4 min

MadridEls números de l'informe de 10 pàgines de la Guàrdia Civil en què eleva fins a aproximadament 1,9 milions d'euros el presumpte delicte de malversació de fons públics en l'organització de l'1-O no quadren. Almenys hi ha dos errors de sumes, als quals cal afegir-hi partides que en altres informes s'havien adjudicat erròniament al referèndum, segons admet ara el cos policial. Algú que sumi el conjunt de xifres difícilment arribarà al mateix resultat, tot depèn de quins números es prenguin de referència.

El partit d'extrema dreta Vox, que exerceix d'acusació popular en la causa per rebel·lió, ha avançat aquesta matinada la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'aixecar el secret de sumari sobre la peça separada per malversació. I anunciava a so de bombo i platerets una xifra, que passava d'1.602.001,57 euros que el magistrat posava per escrit en la interlocutòria de processament de finals de març a 1.915.067,22 euros malversats. És a dir, més de 300.000 euros més. És el resultat de la peça separada que va demanar obrir llavors per intentar apuntalar una mica més la malversació, que només ocupa una pàgina en les seves conclusions i que està sent qüestionada també a Alemanya.

Però ningú més ha aconseguit arribar a la xifra que difonia Vox sumant les partides que recull l'informe. El problema principal és que, en l'apartat del Diplocat, la Guàrdia Civil s'equivoca fins a dos cops sumant diferents presumptes partides que fins ara no s'havien detallat. La xifra que hi havia fins ara sobre la taula –i que apareixia en la interlocutòria de processament– era de 119.700 euros suposadament malversats. Ara l'informe hi afegeix un compromís de pagament per a finals de novembre del 2017 de 47.365 euros sense explicar a què està destinat. Al·lega que fins ara el Suprem no en tenia constància. Ara bé, la Guàrdia Civil ho suma malament, i en lloc de 167.065 euros, que és el que sumen les dues quantitats, dona el resultat de 177.065 euros.

Una altra suma mal feta: 119.700+47.365= 167.065 i no 177.065. ARA

Fins a 25.287 euros més per error

Aquest error de 10.000 euros porta a alterar tot el resultat de diner públic que presumptament el Diplocat –un òrgan en extinció per ordre del govern espanyol– va destinar al referèndum i, per extensió, el resultat total de la malversació segons la Guàrdia Civil. Però no és l'únic error. El cos policial tendeix a inflar les xifres i en el cas del Diplocat hi afegeix 25.287 euros més que no figuren enlloc. Els 15.287 euros restants provenen dels diners públics que presumptament la conselleria d'Afers Exteriors, amb Raül Romeva al capdavant, va pagar a observadors internacionals. La Guàrdia Civil censura que no ha pogut saber-ne més detalls, concretament el nombre d'observadors, "davant la negativa del Diplocat de facilitar les dades" i tot i els diferents escorcolls.

Però sí que suma quin va ser l'import en vols, hotels i dietes que van gastar-se tots ells. Ara bé, torna a fer malament la suma. En vols es van gastar suposadament 18.835,76 euros, en hotels 2.416 euros i en altres qüestions 3.180,10 euros i 872 euros, respectivament. Tot això sumaria 25.303,86 euros, però per a la Guàrdia Civil suma 40.591,22 euros.

Error de suma en el concepte de despeses dels observadors internacionals. ARA

Xifres que es creuen

Acabats els errors a l'hora de fer les sumes, la Guàrdia Civil comença a admetre errors en dades de l'informe en el qual el jutge Llarena va basar-se per imputar tots els membres del Govern de Carles Puigdemont per un delicte de malversació. Cal tenir en compte que es tracta d'un resum de la informació aportada, perquè també s'adjunta un DVD a totes les parts amb dades que teòricament sustenten la informació i les noves xifres.

Assegura que un informe anterior que havien enviat al Suprem deien que s'havien gastat 40.227,78 euros en material informàtic per al 'call center' ubicat al CTTI, però que ara han detectat que aquests diners la Generalitat els va destinar a l'adquisició de material informàtic de l'empresa Fujitsu i que no tenen clar que fos per a l'1-O i han de seguir investigant.

Una partida computada per error al referèndum i que ara la Guàrdia Civil, a l'espera d'acabar la investigació, no la comptabilitza com a presumpta malversació. ARA

Total: 1.932.757 €, 1.907.470 € si se suma bé

Amb totes les xifres oficials que destaca la Guàrdia Civil, el total seria d'1.932.757,42 euros presumptament malversats, però si es resten els números mal sumats, la xifra final seria d'1.907.470. ¿D'on venen els aproximadament 300.000 euros més respecte al total que Llarena esgrimia l'1-O? Bona part provenen de la presumpta compra de paperetes a dues empreses, la d'Igualada que es va escorcollar i la de Bigues i Riells. Però no se'n poden saber més detalls, admeten, perquè ara mateix cap jutjat està portant la causa, ja que el jutjat competent va inhibir-se perquè hi ha involucrada una empresa francesa. La Guàrdia Civil també revela tot de dades que estan sota secret de sumari al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, sobretot d'Unipost, motiu pel qual les defenses al·leguen indefensió.

Les noves xifres bàsicament són 61.879 euros que segons la Guàrdia Civil Òmnium Cultural s'hauria gastat en cartelleria a través de subvencions, i 17.690,20 euros que el grup parlamentari de Junts per Sí hauria gastat en la presentació del referèndum al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on va irrompre la Guàrdia Civil.

stats