PROCÉS SOBIRANISTA

La Guàrdia Civil inspecciona la impremta de Constantí i no troba res relacionat amb l’1-O

La Fiscalia de Tarragona ha obert diligències després de rebre un atestat de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil entra a la impremta de Constantí investigada per imprimir paperetes per l'1-O
Dani Revenga
08/09/2017
4 min

ConstantíAgents de la Guàrdia Civil han sortit pocs minuts després de dos quarts de sis de la tarda d’Indugraf, la impremta de Constantí que efectius del cos policial vigilaven des de feia 48 hores per la seva presumpta relació amb l’organització del referèndum d’1 d’octubre. Finalment, aquest divendres han entrat a les instal.lacions de l’empresa amb caixes de cartó i motxilles per efectuar-hi una inspecció, que ha durat prop de dues hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquesta estona, els agents han sortit un parell de vegades i han deixat caixes al portaequipatges d'un vehicle que estava aparcat al recinte d'Indugraf. Segons la versió que ha donat l’advocat de l’empresa, Tomàs Gilabert, les caixes estarien buides, ja que els agents no haurien trobat cap document relacionat amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Gilabert ha aclarit que es tractava d’una inspecció i no d’un escorcoll.

El cert és que l'entrada de la Guàrdia Civil a l'empresa era un pas que feia dos dies que s'esperava, perquè els agents duien hores fent guàrdia i registrant els cotxes que entraven i sortien de l'empresa. No podien entrar al local perquè no tenien l'ordre judicial. Aquest matí, la fiscalia de Tarragona ha obert diligències d'investigació després de rebre un atestat de la Guàrdia Civil per si una empresa té imprès material de l'1-O.

Més de 24 hores de control

A última hora d’ahir, dues patrulles de la Guàrdia Civil continuaven vigilant l’accés a l’empresa, més de 24 hores després que comencés l’operació de control. Ahir els agents van escorcollar els treballadors que sortien de la seu d’Indugraf demanant-los que obrissin el maleter dels seus cotxes. Fins i tot van revisar el cotxe de la dona de fer feines de l’empresa. No van trobar-hi res incriminatori.

Un dels treballadors, que va preferir mantenir-se en l’anonimat, va explicar que els agents no li havien explicat què buscaven i que van al·legar que es tractava d’un “control rutinari”. El mateix treballador va assegurar: “Si busquen papers relacionats amb el referèndum, no crec que aquí hi trobin res”.

L’empresa té com a màxim accionista la família Bosch, expropietaris d’ El Punt Avui, i també està participada per les propietats dels diaris El Heraldo de Aragón i Segre. Fonts de l’empresa van assegurar a l’ARA que durant el dia d’ahir van continuar treballant amb normalitat, que ningú els ha demanat cap documentació i que els agents de la Guàrdia Civil no han entrat a les seves instal·lacions.

L’advocat de l’empresa, que durant una bona part del dia va estar reunit amb els directius d’Indugraf, explicava a la sortida que no hi havia hagut cap canvi i que tot continuaria durant el dia d’avui. Ningú de l’empresa va confirmar ni va desmentir si a les seves instal·lacions s’hi està fent alguna feina relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre.

La premsa local destapa el cas

La hipòtesi que Indugraf estaria treballant per al referèndum, que ningú ha confirmat oficialment, la va destapar el diari digital La República. La seva versió assegura que tot el que es necessita per celebrar el referèndum ja s’està imprimint en diverses impremtes escampades per Catalunya, i en entorns amb un mapa polític favorable a la celebració del referèndum. Una d’elles seria aquesta de Constantí, que s’estaria encarregant dels llistats per al control manual dels votants. El digital tarragoní precisa que es tractaria de plecs de 24 pàgines en català i castellà, que haurien de fer servir els membres de les meses durant la jornada electoral.

Segons aquesta mateixa versió, l’encàrrec a Indugraf s’hauria efectuat mitjançant la publicació El Vallenc, un setmanari d’informació de Valls, i al darrere hi podria haver la Generalitat o l’Ajuntament de Valls, on el PDECat governa en coalició amb ERC. Es dona la circumstància que l’editor d’aquesta publicació, Francesc Fàbregas, és el pare de la tinent d’alcalde de Valls Judit Fàbregas, del PDECat, el mateix partit de l’alcalde de la capital de l’Alt Camp i diputat al Parlament, Albert Batet. Batet va dir ahir sobre aquesta suposada relació: “No hem fet cap encàrrec perquè no és una competència de l’Ajuntament de Valls”.

La notícia va provocar una certa psicosi a Valls, on durant bona part del dia al mateix Ajuntament circulava el rumor que la Guàrdia Civil es personaria al consistori per practicar-hi escorcolls. De fet, diversos funcionaris van rebre la consigna d’estar permanentment pendents de la porta per avisar en cas que els agents es presentessin, cosa que no va passar.

L’acció simbòlica de la CUP

A part de periodistes i curiosos, a la impremta hi van acudir també militants de la CUP de les comarques de Tarragona. Les regidores de Tarragona i Reus, Laia Estrada i Marta Llorens, van demanar parlar amb el cap de l’operatiu i li van entregar un plec de paperetes perquè les fessin arribar als seus superiors. Les cupaires van exigir als agents que “deixessin de molestar” els treballadors de l’empresa perquè “ja tenien el que havien vingut a buscar”.

Els representants de la CUP van explicar que les butlletes eren falses i que es tractava d’una acció “simbòlica”. La regidora a l’Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, va retreure al cos policial que escorcollessin els vehicles dels treballadors sense una ordre judicial, una iniciativa que consideren un “abús de poder” i una “coacció” i que van emmarcar en “l’estratègia de la por” de l’Estat per evitar el referèndum.

stats