Escorcoll a l'Ajuntament de Lloret pels contractes amb un exsoci de Pujol Ferrusola
La Guàrdia Civil busca informació sobre adjudicacions irregulars de l'etapa de l'alcalde Xavier Crespo amb l'empresa GBI Serveis, el propietari de la qual va fer donacions a CiU
BarcelonaLa Guàrdia Civil ha escorcollat l'Ajuntament de Lloret de Mar (la Selva) durant unes vuit hores en una operació en què s'investiguen els contractes de l'exalcalde Xavier Crespo (CiU) amb les empreses del grup GBI Serveis, de Gustavo Buesa. Entre els contractes investigats en l'operació Tro hi ha els del centre de tractament de residus, de recollida d'escombraries i de neteja de platges.
Segons ha pogut saber aquest diari, la Guàrdia Civil ha arrestat Buesa, el secretari i l'interventor de l'Ajuntament de Lloret de Mar. Els funcionaris municipals han quedat en llibertat després de l'escorcoll i hauran de declarar com a investigats el dia 21. Els advocats de tots dos han declarat que els expedients de contractació són impecables i que els contractes es van fer complint la llei.
El cos policial també ha escorcollat dos immobles més, inclòs el domicili i les oficines de Buesa, exsoci de Jordi Pujol Ferrusola. Buesa, que era a Eivissa de vacances, ha tornat avui mateix a causa de l'escorcoll i ha arribat a la seva casa de la urbanització Montgoda a les cinc de la tarda, on l'han detingut. Buesa ha de donar la combinació que permetrà obrir una caixa forta de l'habitatge.
La investigació, que és sota secret de sumari, la dirigeix el jutjat d'instrucció número 2 de Blanes arran d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. S'investiguen els delictes de prevaricació, suborn, malversació de diners públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i tràfic influències.
L'exalcalde Xavier Crespo, per la seva banda, està condemnat arran del cas Clotilde a nou anys i mig d'inhabilitació per qualsevol càrrec públic per prevaricació i per acceptar suborns del mafiós rus Andrei Petrov. Un informe de l'Agència Tributària ja va vincular Crespo amb l'adjudicació del contracte de recollida d'escombraries a GBI arran d'uns pagaments a un familiar de l'exalcalde.
L'informe, que no es va arribar a incloure al sumari de l'anomenat cas Clotilde, apunta que l'any 2011 l'Ajuntament va fer una adjudicació urgent en un ple convocat un mes abans de les eleccions municipals de 2011 per valor de 80 milions d'euros a l'empresa GBI, per renovar la concessió del servei de recollida d'escombraries. L'operació Tro, doncs, arrenca del cas Clotilde.
Segons l'ACN, quan es va posar en marxa el centre de tractament de residus, pel qual GBI va cobrar 44 milions d'euros, no hi havia prou brossa per tractar i es va ampliar el contracte amb els consells comarcals de la zona perquè s’hi aboquessin totes les deixalles i la planta pogués funcionar al 100% de la capacitat. El centre va entrar en funcionament el 2014 després d’estar un any aturat.
Arran de les primeres investigacions sobre les adjudicacions a GBI l'Agència Tributària també va detectar una sortida de gran quantitat de diners al paradís fiscal de les illes Caiman l'any 2002. Segons va publicar el 'Diari de Girona', Bueso va sortir a la llista Falciani –la filtració de 130.000 presumptes evasors fiscals amb comptes no declarats al banc suís HSBC– per un compte de 2,9 milions de dòlars.
L'empresari Gustavo Buesa va admetre a la comissió parlamentària sobre el cas Pujol que havia fet donacions per valor de 550.000 euros a fundacions vinculades a CiU i ho va desvincular del fet d'haver aconseguit adjudicacions multimilionàries per part d'ajuntaments governats pels nacionalistes, sobretot en contractes de neteja. Buesa també va reconèixer que era "amic" de Pujol Ferrusola i va negar cap irregularitat en els negocis que tots dos tenien a l'abocador de Tivissa, on el primogènit dels Pujol va guanyar 4,3 milions en dos anys, i a Mèxic.