Política12/04/2018

El jutge investiga si el Diplocat va pagar els observadors l’1-O

Els agents actuen per ordre del jutjat número 13, que investiga els preparatius de l'1-O

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaNova operació de la Guàrdia Civil per ordre del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l’1-O. Una desena d’agents de paisà van entrar ahir al matí a la seu del Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya), a la Casa de les Punxes de Barcelona, i van escorcollar el local durant gairebé cinc hores amb un objectiu: recollir proves que demostrin suposats pagaments de l’organisme de la Generalitat –dissolt pel govern espanyol amb el 155– als observadors internacionals que van ser a Catalunya la jornada del referèndum. Un informe de l’institut armat xifra en 1,6 milions d’euros la despesa pública destinada a la votació, i apunta que 119.700 euros s’haurien destinat al desplaçament i allotjament dels observadors.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Diplocat s’ha de dissoldre definitivament avui amb l’acomiadament dels últims treballadors de l’organisme, una quinzena dels quals eren ahir a la seu durant l’escorcoll. L’operació va començar al matí i va acabar cap a dos quarts de tres de la tarda, quan els agents van sortir amb diverses bosses i, almenys, dos ordinadors. Fonts pròximes a la investigació confirmaven a diverses agències que es va revisar sobretot informació comptable, i l’ex cap de premsa del Diplocat, Martí Estruch, va explicar als periodistes a fora la seu que durant l’escorcoll es van revisar ordinadors i telèfons mòbils.

Cargando
No hay anuncios

Un “acte de propaganda”

“La informació que podien buscar, òbviament, ja la tenien. Sona més aviat a un acte de propaganda perquè tothom s’assabenti que el govern espanyol ha aconseguit tancar el Diplocat”, es va queixar Estruch. Des de l’aplicació del 155, de fet, el govern espanyol té accés a tot el material de l’ens. L’executiu de Mariano Rajoy va dissoldre el Diplocat el 27 d’octubre, quan també va acomiadar-ne el secretari general, Albert Royo. La decisió va ser recorreguda per l’Associació Catalana de Municipis i l’Ajuntament de Barcelona, però el Tribunal Suprem va tombar el recurs. El consell de ministres va ampliar els poders de l’organisme liquidador de la institució encarregada de promocionar Catalunya a l’exterior i, avui, l’eliminarà completament.