La Guàrdia Civil creu que l'independentisme vol "evitar el control" amb criptomonedes

El sumari de l'operació Volhov apunta un col·laborador de Puigdemont com el "gran cervell"

Un vehicle de la Guàrdia Civil entrant a la caserna de Travessera de Gràcia durant l'operació Volhov
Pau Esparch
03/11/2020
3 min

BarcelonaJaume Cabaní. És el nom que més es repeteix en bona part de la investigació pilotada pel jutge Joaquín Aguirre a la recerca de connexions fraudulentes en el finançament del Procés. Cabaní és una de les persones que es mencionen en les converses que Víctor Terradellas va gravar amb David Madí i Xavier Vendrell i que van suposar l'obertura de la investigació a través de la qual la Guàrdia Civil va detenir 21 persones la setmana passada a Catalunya. L'institut armat en diu que "és un gran estructurador" en un moment en què es parla de criptomoneda arran d'una trobada entre Terradellas i Carles Puigdemont a Waterloo. Segons el sumari del cas, al qual ha tingut accés l'ARA, la Guàrdia Civil situa Cabaní "com un gran cervell" en la criptomoneda i "informàtic a Waterloo". El veu "com un element necessari per fer fluir els diners públics" i el comença a investigar per una factura que fa a la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, per la qual rep 10.594 euros. Les sospites porten a pensar que podria estar blanquejant diners provinent de subvencions públiques a través de les criptomonedes.

El cos armat considera que la factura és per "transformar part d'una subvenció pública rebuda de forma fraudulenta per la Plataforma", perquè "la feina informàtica no es va fer". Per això assegura que es tracta d'un delicte de malversació i d'una conducta de blanqueig de capitals. Durant la investigació la Guàrdia Civil ha estudiat els ingressos als comptes corrents de Cabaní, que té com a direcció bancària el domicili de Puigdemont a Waterloo. Cabaní també rep ingressos amb nòmina de CatGlobal, que es vincula a la recaptació de fons per al Consell de la República i Puigdemont. L'informe del cos armat argumenta que Cabaní obtindria diners públics a través d'entitats que reben subvencions i que "estaria suportant despeses relacionades amb Puigdemont, obtenint en part els diners de forma irregular", però no concreta més.

La Guàrdia Civil també recull que Cabaní "obté fons procedents de la venda de criptomonedes", malgrat que a continuació afegeix que "falten dades de les compres i de l'origen dels fons" a l'espera d'una ordre europea d'investigació (OEI) enviada a Alemanya. Tot i la suma de supòsits en condicional, el cos armat apunta Cabaní com a "gestor dels interessos" de Puigdemont. De fet, creu que les donacions de particulars i empreses a Puigdemont "podrien ser una forma de canalitzar diners de procedència il·lícita". Pel que fa a la criptomoneda, segons la Guàrdia Civil "la intenció és provocar un canvi en el model econòmic transformant els recursos monetaris en criptomoneda per evitar les accions de control dels poders públics". Ho justifica amb una frase de Terradellas en què diu que "no es pot prohibir anar amb Bitcoin".

Teoria per reclutar personal

El mateix informe recull que l'agost d'aquest any Cabaní va enviar un correu a l'empresa Converus en què explicava que és propietari d'una companyia a Estònia, amb clients que són partits polítics i que "planteja treballar per al govern català". "Pretén implementar un centre de reclutament de personal", assegura el cos armat. L'empresa li respon que també són experts en proves policials i d'aquí que la Guàrdia Civil n'extregui la teoria que Cabaní la vol contractar perquè "podria utilitzar-la per a la selecció de personal de la Generalitat". "No hem d'oblidar que el control dels Mossos d'Esquadra i les policies locals resulta fonamental per garantir el control del territori", afegeix el cos armat sense aportar cap indici, excepte la llista que tenia Terradellas en què classificava els comandaments dels Mossos per ideologia.

La Guàrdia Civil també parla de la "república digital" del Govern com una estratègia per "evadir el control estatal". "Això permetria el vot digital dels ciutadans catalans amb la creació de documents d'identitat digitals", pensa. Ho centra en el projecte Identicat, "posat en marxa per la Generalitat sota el lideratge de Puigdemont i implantat per Cabaní". Segons el cos armat, els servidors "podrien estar situats en paradisos digitals". "La implementació de la república digital estaria coordinada des de Waterloo per Cabaní amb connexió directa amb el departament de Polítiques Digitals", apunta. Tot plegat ho vincula amb Rússia, perquè la Guàrdia Civil insisteix en les converses de Terradellas sobre els soldats i que la Generalitat "acceptaria el pagament amb criptomonedes com a administració pública, adaptant la legislació com a contraprestació per aquest suposat suport rus".

stats