Un exalt càrrec de la Guàrdia Civil a Andorra admet que l'Estat “tolerava” l'evasió fiscal però controlava més “les fortunes catalanes”
L'extinent coronel Matas Zapata afirma a la comissió del frau fiscal del Parlament que Marta Ferrusola i els seus fills feien "visites contínuament" a Andorra
BarcelonaL'extinent coronel de la Guàrdia Civil, José Matas Zapata, ha afirmat a la comissió d'investigació de frau fiscal i corrupció que l'estat espanyol tenia una “tolerància total” de l'evasió fiscal a Andorra. “L'evasió fiscal no ha estat important per l'estat, ha tolerat que els diners fluissin amb tranquil·litat”, ha reconegut qui va estar destinat a Andorra entre el 1979 i el 2000. Durant aquest període, ha explicat, la principal preocupació de l'estat espanyol era la lluita contra el terrorisme, de manera que el frau fiscal no era una prioritat, sempre que no es tractés de diner obtingut de forma il·legal. “Era tan fàcil com baixar formatges, mantega o sucre”, ha admès aquest exguàrdia civil, que va treballar durant molts anys al país pirenaic. L'exalt càrrec ha dit, però, que "no tenia l'obligació" de declarar aquest frau fiscal perquè a Andorra hi ha secret bancari i l'haurien pogut processar.
En concret, Matas Zapata ha dit que l'Estat tolerava dos bilions d'evasió a canvi que Andorra garantís “el control del diner brut”. “Jo no utilitzava fonts per destapar coses fiscals, només si eren diners bruts”, ha dit Matas Zapata. Aquest va ser un acord que es va emparaular entre tres persones: l'extinent coronel, l'excap del govern d'Andorra Marc Forné i un representant de l'estat espanyol que Matas Zapata no ha volgut concretar.
De fet, ha explicat que “els mateixos bancs i organitzacions de contrabandistes” col·laboraven en aquest frau fiscal “a canvi d'unes petites comissions”. Per això, ha qualificat “de tonteria” que Jordi Pujol Ferrusola entrés diners al país dins d'una maleta. Segons ha relatat l'extinent coronel, "una persona posava els diners en alguna filial" dels bancs andorrans i a l'instant "es feia l'ingrés a Andorra". "És facilíssim", ha dit. I ha posat un altre exemple surrealista. Ha explicat com tots aquells que volien portar els seus diners a Andorra podien contractar el servei d'un autobús, que els portava fins al país veí. Tots portaven un "sobre amb diners", que recollia algú a l'altre costat de la frontera. "Així es poden portar 50 o 60 milions de pessetes pel preu d'un pícnic", ha explicat enmig del desconcert dels diputats. “Vostès estan molt a prop d'Andorra, no sé com no ho saben, tot això”, ha dit Matas Zapata als diputats.
El cas Pujol: admet visites "contínues" dels Pujol però nega que els ajudés
La comissió d'investigació se centra en el cas Pujol i Matas Zapata ha explicat que els Pujol, sobretot Marta Ferrusola i els seus fills, feien “visites contínuament” a Andorra. “Eren estranys tants viatges, jo vaig comunicar-ho als meus caps”, ha dit, perquè la família feia "els mateixos itineraris", segons li informaven. Però els seus caps “consideraven que això no era res més que una cosa fiscal”. I això que ha dit que l'Estat estava més atent “a les fortunes catalanes que a la de la resta de l'Estat”.
Matas Zapata ha assegurat que l'única relació que tenia amb els Pujol és per donar l'autorització que els Mossos d'Esquadra que els escortaven poguessin portar armes dins del país, i ha negat qualsevol col·laboració amb la família de l'expresident per assessorar-los a evadir. Malgrat tot, Matas Zapata ha afirmat que “no li interessa” el cas Pujol. "Ni conec, ni he parlat mai amb ningú de la família Pujol ni amb ningú que els pogués representar", ha afirmat. El que sí que ha admès és que va tenir una relació "indirecta" amb Lluís Prenafeta, per negociar una part de la constitució andorrana.
El nom del coronel Matas Zapata ja va sortir en la compareixença de Jordi Pujol al Parlament el passat 26 de setembre. Precisament, va ser el president de la comissió d'investigació, el diputat de la CUP David Fernàndez, qui va denunciar que aquest extinent coronel de la Guàrdia Civil hauria col·laborat amb la família Pujol. “Què ens pot explicar de Matas Zapata, un home del CESID i del CNI, que durant 20 anys ha gestionat la relació de la seva família amb la Banca Privada Andorrana?”, va preguntar Fernàndez a l'expresident de la Generalitat.
Matas Zapata ha afirmat que no ha "estat" al CESID ni hi ha participat, però sí que ha reconegut que "tenia informació paral·lela". "Coneixia més coses que el CESID", ha dit. Matas Zapata ha dit que el pare del rei i el mateix rei d'Espanya, Joan Carles, així com ministres del govern, han anat a Andorra, però "això no vol dir que sigui per portar-hi diners", ha explicat. L'extinent coronel, que depenia d'una comissió mixta d'Andorra i Espanya del ministeri d'Exteriors, ha dit que "hi ha moltes persones conegudes i famoses que tenen diners a Andorra", i ha anunciat que hi ha "alts càrrecs" que volien utilitzar aquesta informació contra "alguns contrincants polítics", però Zapata ha dit que aquestes informacions s'han d"utilitzar per a coses importants".