Barcelona en Comú: la marca de la coalició que liderarà Ada Colau a les municipals
Les forces que integren l'aliança d'esquerres -Guanyem Barcelona, ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo- presenten el nom de la candidatura a l'Ajuntament de Barcelona. Colau afirma que el projecte neix amb "vocació guanyadora" per "fer fora CiU"
BarcelonaDesprés que les assemblees de cada formació hagin validat l'entesa, representants de Guanyem Barcelona, ICV, EUiA, Podem Barcelona, Procés Constituent i Equo han detallat aquest dimarts el contingut de l'acord de confluència que permetrà bastir una candidatura conjunta a l'Ajuntament de Barcelona en les eleccions municipals del maig. La coalició no utilitzarà la marca Guanyem –que ja estava registrada per una persona aliena a la coalició quan es negociava la candidatura–, i ha optat per utilitzar un altre nom: Barcelona En Comú.
Ada Colau, exercint de portaveu de la coalició, ha detallat que "hi ha una majoria social que no està representada a les institucions", per això ha exposat que Barcelona en Comú aspira a "guanyar" les eleccions i "governar". "És un projecte que neix amb una vocació clarament guanyadora", ha subratllat Colau, que ha defugit pronunciar-se sobre eventuals pactes postelectorals, tot i que va apuntar que no hi ha decisions preses. L'exportaveu de la PAH ha recordat que aquest mes de maig es presenta una pugna entre dos models de ciutat, el que representa CiU –que ha associat a la "corrupció" i les "desigualtats"– i el que projecta la candidatura de confluència de les forces d'esquerra. Per això, ha detallat que Barcelona en Comú treballarà per "fer fora CiU" del govern municipal.
Segons els impulsors de l'aliança, la nova denominació "permet visualitzar alhora la irrupció d'un nou espai comú i la voluntat de construir la ciutat des d'una nova manera de fer". El moviment municipalista que lidera Ada Colau manté el procés judicial per recuperar la marca original, però conscient de la situació ja havia optat per registrar diversos noms en les últimes setmanes. Fonts de la formació han confirmat que entre les marques validades també hi havia Confluència Per Barcelona, Primavera Democràtica, Una Altra Barcelona o Revolució Democràtica.
El canvi de nom ha estat obligat perquè el número 1 de la plataforma Hartos.org i regidor de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera per Ciutadans en Blanc, Julià de Fabián López, havia registrat el nom de Ganemos dos dies abans que ho fes la plataforma de Colau, que s'havia esperat a rebre les 30.000 firmes de suport que havien requerit per tirar endavant el projecte. "Segons els estatuts de Ganemos, el partit té la seva seu social en una nau industrial propietat de l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar)", denuncia Guanyem, que també recorda que Julià de Fabián López, que va passar també per les files de C's i UPyD, ja va tenir problemes amb l'administració com a empresari. La formació de Colau critica que el govern espanyol va ajudar el líder d'Hartos.org en la usurpació de la marca durant el litigi i que aquest, posteriorment, els hauria intentat fer xantatge.
Acord per als ens supralocals i per a les primàries
Les forces que han confluït han arribat a un acord també per bastir una coalició tècnica per assegurar presència als mitjans i als ens supramunicipals. La designació formal de la coalició serà Barcelona en Comú-E i computarà per Entesa als consells comarcals i les diputacions. Entesa, de fet, aglutinarà en aquests organismes els vots a les municipals d'ICV, EUiA, Entesa pel Progrés Municipal i Barcelona en Comú.
L’aliança planteja un procés de primàries obert a la ciutadania al qual podran concórrer candidats a caps de llista amb equips de 5 a 20 persones. Després d'aquestes posicions figuraran a la candidatura deu consellers de districte, mentre que les posicions finals de la llista electoral es reservaran per a "cares visibles" i persones que han treballat en les assembles de la ciutat. Les candidatures es podran presentar entre el 12 i el 24 de febrer. Les votacions per escollir la llista es faran del 7 al 12 de març. Malgrat que s'obre un procés de primàries, seria una sorpresa que Ada Colau no fos la número 1 de la candidatura. "No descarto que altres persones es presentin", va expressar Colau.
Sobre el finançament de la campanya electoral, es farà amb aportacions de totes les formacions que participen en l'acord. ICV ha posat a disposició de la coalició l'estalvi obtingut durant aquest mandat municipal. L'aliança de forces d'esquerra descarta recórrer a crèdits bancaris per finançar la campanya. Eloi Badia, en nom de la coalició, també ha explicat que impulsaran un "mecenatge popular" per obtenir més recursos.
Les forces que integren la coalició d’esquerres pretenen construir una alternativa sòlida "amb possibilitats de guanyar a l’Ajuntamen de Barcelona]”, tal com van detallar aquest gener al comunicat en què s'anunciava el principi d'acord. En l'entesa no hi participa la CUP, que precisament aquest dilluns va presentar la seva marca electoral a les eleccions del maig: CUP-Capgirem Barcelona. Les dues candidatures pugnaran per captar el vot alternatiu. Sobre la candidatura de la CUP, Ada Colau s'ha mostrat "oberta al diàleg" i ha recordat que amb l'esquerra independentista comparteixen "objectius, pràctiques i espais".
Podem titlla de "màfia" la manera de fer a l'Ajuntament
El secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, ha apuntat que la capital catalana "està destinada a encapçalar l'any del canvi". Bertomeu afirma que per a Podem era "irrenunciable" participar en un projecte com el de Barcelona En Comú. El líder de Podem a la ciutat ha qualificat de "màfia" la manera de fer a l'Ajuntament. "Cal recuperar les institucions en mans de la màfia i treballar per un nou model de govern que permeti canviar la política per canviar les coses", ha afirmat Bertomeu. Janet Sanz, representant d'ICV, ha argumentat que l'acord presentat aquest dimarts és el primer pas "per començar a dir adéu a Trias". Josep Bel, de Procés Constituent, ha defensat una revolució democràtica que “posi fi al govern de CiU i els seus aliats, que són gestors del poder financer”.