Juli Fernàndez enceta l'etapa post-Bustos: "No hi haurà superalcaldes a la ciutat de Sabadell"
La candidata de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez, avisa el nou alcalde que facilitar la seva investidura respon únicament a la seva voluntat de "tancar una etapa negra, fosca i opaca" a la ciutat
SabadellEl candidat d'ERC a Sabadell, Juli Fernàndez, ha estat investit aquest dissabte al migdia com a nou alcalde de la ciutat gràcies a l'acord que els republicans han tancat amb la Crida per Sabadell (CUP i Entesa) i els vots favorables d'Unitat pel Canvi a Sabadell (ICV-EUiA i Podem) i Guanyem Sabadell. I ho ha fet deixant clar que el nou govern representa la fi de l'era Bustos a la ciutat. "No hi haurà superalcaldes a la ciutat de Sabadell", ha dit Fernàndez en el seu discurs inicial després de ser investit, en què ha agraït el suport dels grups que han facilitat la seva investidura per fer real el canvi a la ciutat. El nou alcalde ha deixat clar que "cal recuperar l'orgull de ser de Sabadell" i "posar per sobre de tot el bé comú, l'austeritat i la transparència", però ha admès que ara "s'obre una nova etapa amb molts reptes".
Sense anar més lluny, la cap de llista de Guanyem Sabadell, que ja va anunciar aquest divendres que donaria el seu vot favorable a Fernàndez, ha deixat clar que es tracta d'un "vot d'investidura crític i sense il·lusió". "Per un cop, l'ombra allargada de Manuel Bustos ha jugat a favor vostre", ha dit als republicans, als quals ha deixat clar que facilitar la investidura del seu candidat respon únicament a la seva voluntat de "tancar una etapa negra, fosca i opaca" a la ciutat. "Apostem pel canvi, i per això votarem Juli Fernàndez", ha afegit.
De manera semblant, Joan Berlanga, d'Unitat pel Canvi a Sabadell, ha associat el moment actual a un "final de règim i inici de nova etapa en la història de ciutat", però ha advertit: "Que ningú compti a imposar idees o posicions sense perdre part de la seva raó", i ha recordat que han votat Fernàndez perquè "en aquestes circumstancies" han pensat que és el millor pel "bé comú".
Juli Fernàndez ha estat investit alcalde de la ciutat després d'arribar a un acord amb la formació Crida per Sabadell –amb qui compartirà a mitges el mandat–. Com que ja tenia assegurat el vot dels regidors de la formació Unitat pel Canvi a Sabadell, sumava 12 dels 14 vots necessaris per obtenir la majoria. Aquest divendres a la nit, i després d'una assemblea celebrada a la ciutat, la formació Guanyem Sabadell va aprovar donar els vots dels seus dos regidors a la candidatura de Fernàndez, de manera que es garantia la investidura del govern alternatiu.
Maties Serracant, candidat de la Crida per Sabadell, ha advertit que, tot i que l'etapa Bustos es dóna per tancada, encara segueix "latent i viva a la ciutat", de manera que ha demanat a la resta de partits "decisió, valentia i indignació". Amb referència al cas Mercuri, Serracant ha instat a la resolució ràpida del procés judicial i, tal com han pactat amb ERC, ha recordat que l'Ajuntament exercirà com a acusació particular. D'altra banda, ha destacat la necessitat de fer una auditoria al consistori.
CiU critica el "xantatge" d'ERC i la Crida
Serracant també ho ha aprofitat per carregar contra les crítiques que han rebut la Crida i ERC per la manera com han portat el procés de negociació d'un acord municipal: "Aquest acord s'ha desenvolupat sense intransigències, xantatges ni exclusions", ha assegurat, i ha demanat "establir una relació fluida entre els grups del govern i l'oposició".
Ha estat precisament el cap de llista de CiU, Carles Rossinyol, el que ha retret les maneres de fer als partits del nou govern: "Alguns partits han preferit excloure una part important de la ciutat, sotmetent-nos al xantatge que, si no acceptem, no es produirà el que s'ha pactat. És un gran error", ha dit, i ha afegit: "Estem contents pel canvi, però molt preocupats per la sensació que a l'Ajuntament han canviat les persones que l'ocupen, però no les formes de fer".
C's també ha criticat que, en la formació del govern municipal, "pactar contra algú s'hagi imposat a l'objectiu de pactar per alguna cosa", i el cap de llista del partit, Joan García, ha justificat el seu vot contrari a la investidura de Fernàndez perquè no volen "participar en la formació de governs que no es corresponguin" amb el seu model de ciutat.
El cap de llista i únic regidor del PP, Esteban Gesa, ha demanat responsabilitat al nou alcalde per afrontar els canvis que els ciutadans de Sabadell han exigit a les urnes. Si és així, Gesa ha assegurat que donarà suport a les decisions de l'equip de govern. Així mateix, ha fet una crida a evitar que Sabadell torni a convertir-se en un "focus d'atenció mediàtica" com a conseqüència dels casos de corrupció perquè, ha dit, "ni ella ni els ciutadans s'ho mereixen".
Ayuso, sobre el PSC a Sabadell: "Sempre hem entès la política com a servei públic"
Tot i haver estat la força política més votada a la ciutat el 24-M –va obtenir cinc regidors–, el PSC ha estat desplaçat del poder després de 16 anys al govern municipal. El candidat de la formació, Josep Ayuso, ha reconegut de manera implícita que el cas Mercuri i la figura de l'exalcalde Manuel Bustos han passat factura al PSC, però ha volgut defensar la manera de fer política del seu partit: "La política no és una professió, sempre l'hem entès com a servei públic que s'ha de complir amb la màxima honestedat", ha dit mig rient a la sala de plens, i s'ha defensat davant d'aquells que l'acusen de voler donar continuïtat a l'estil Bustos: "Encapçalo un projecte que no és d'una sola persona".
Malgrat aquestes paraules, ha definit l'inici del mandat municipal a Sabadell com un "moment històric", i ha destacat la necessitat d'iniciar un "capítol nou, basat en la confiança mútua". Per això ha demanat que es refacin ponts entre les forces polítiques i ha conclòs: "Estic convençut que amb la majoria de grups ens uneixen més coses que no pas ens en separen".