Tot el que guanya el Partit Demòcrata tenint grup propi al Congrés
S'asseguraria tenir temps per intervenir als plens, visibilitat mediàtica i recuperar més d'1,5 milions d'euros gastats en la campanya electoral
BarcelonaEn les eleccions del 26 de juny, Convergència va obtenir vuit escons i no va aconseguir el 15% dels vots a les quatre províncies catalanes. Amb aquests resultats, els convergents es veien abocats, per primera vegada, a no tenir veu pròpia a Madrid. Haver-se d'integrar al grup mixt era un escenari que els de Francesc Homs no volien ni contemplar, entre altres coses, perquè perdrien visibilitat política i mediàtica i ingressos econòmics.
Homs s'ha esforçat en negar que el seu partit tingui un “acord polític” amb el PP perquè els populars els facilitin el grup parlamentari propi i els convergents, a canvi, els ajudin a formar la Mesa del Congrés. Aquesta és una operació que s'ha donat per fet, ja que els resultats de les votacions de les vicepresidències de la Mesa van ser inesperats. Les vicepresidències d'Ignacio Prendes (Ciutadans) i Rosa Romero (PP) van rebre deu vots més que Ana Pastor, la presidenta de la Cambra. Això vol dir que 10 dels 25 diputats que s'havien abstingut sobre la presidència en segona volta (ERC, CDC, PNB, Bildu i CC) han votat candidats del PP i Ciutadans a les vicepresidències.
Aquest matí Homs ha dit que no sap d'on surten “els vots que ballen” i que el seu grup parlamentari no hi té res a veure. Ahir el PP, però, va admetre que havia arribat a un “acord puntual” amb els nacionalistes -també el PNB- per desbloquejar la negociació de la Mesa. Què guanya el PDC tenint grup propi?
Ingressos econòmics
Més d'un milió i mig d'euros per pagar el 'mailing' electoral
El Congrés assigna una subvenció fixa i igual per a tots els grups parlamentaris i una altra en funció del nombre de diputats. Els d'Homs rebran una subvenció fixa de 28.597 euros al mes i una ajuda de 1.645 per cada diputat (en té vuit). En total, doncs, 501.132 euros, que si tenen grup propi podria ser molt més. Per començar, el nou Partit Demòcrata de Catalunya recuperaria el milió i mig d'euros que van invertir en 'mailing' en campanya electoral, un "premi" que només tenen els grups parlamentaris propis.
A aquesta xifra caldrà afegir-hi altres prebendes que tenen els diputats, com els complements per ser membres de comissions, per exemple. També tindrien dret a més assessors tècnics al Congrés i, fins i tot, a despatxos més amples per treballar.
Visibilitat política i mediàtica
Portaveu, temps d'intervenció als plens i accés als debats electorals
El grup propi al Congrés implica un portaveu que fa una roda de premsa a la setmana, veu pròpia a la Junta de portaveus, temps d'intervenció en els plens i a les sessions de control -dins del grup mixt cal repartir-se els temps d'intervenció-, accés a totes les comissions -i poder-ne presidir alguna-, més autonomia per fer propostes i llibertat total en la decisió del vot.
En l'aspecte tècnic, també permet presentar unes quinze propostes de resolució als debats de política general, accedir a la Diputació Permanent -es fa càrrec de la cambra en períodes d'impàs- i a la Mesa del Congrés. A més, els grups parlamentaris propis poden sol·licitar que se celebri una sessió fora del període normal, que es modifiqui l'ordre del dia del ple o d'una comissió, que una votació sigui secreta o que un procediment sigui tramitat d'urgència.
De cara a les següents eleccions, només els que tinguin un grup parlamentari propi tindran presència en els propers debats electorals i formaran part dels blocs informatius als mitjans públics.
I de què depèn?
La Mesa pot ser benèvola si no s'arriba al mínim de vots
Per tenir grup propi s'hi pot arribar per dues vies: la més directa és obtenir almenys 15 escons a les eleccions generals -el PDC en té vuit-, i l'altra opció és aconseguir almenys 5 diputats i reunir el 5% de vots a nivell estatal o un 15% en les circumscripcions en què concorre el partit. La candidatura d'Homs no compleix cap dels requisits mínims, de manera que el grup propi queda en mans de la clemència que pugui tenir la Mesa del Congrés.
I és que hi ha precedents en què la cambra ha fet la vista grossa i ha interpretat el reglament de manera laxa per beneficiar (i a vegades perjudicar) alguns partits, ja que es considera una decisió política (i arbitrària) més que jurídica. De fet, es podria donar el cas que CDC tingui grup parlamentari propi i que En Comú Podem i altres confluències, tot i haver tret més vots, no tinguin aquests privilegis. Les confluències ja es van quedar sense grup propi la passada legislatura, davant del veto de PP, PSOE i Ciutadans.