Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida presidiran la comissió de transparència
La de l'Horta s'obrirà a la participació del veïns, en un moment en què s'ha d'aprovar el pla d'ordenació urbana municipal que afectarà la partida
LleidaEls grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida presidiran de manera rotativa la comissió de transparència. Ho ha anunciat aquest dijous al vespre l'alcalde en funcions, Àngel Ros, després d'una reunió amb representants dels 7 partits que formaran part de la Paeria per dibuixar el que serà el cartipàs municipal. Una altra de les novetats serà la comissió de l'Horta de Lleida, on podrà participar, a proposta dels grups polítics, qualsevol ciutadà de la partida, tenint en compte que s'obre un període en què s'ha d'aprovar el pla d'ordenació urbana municipal que afectarà l'Horta i el riu. En canvi, segueix sobre la taula la petició de l'oposició de reduir càrrecs eventuals i de confiança.
L'alcalde en funcions de Lleida, Àngel Ros, ha explicat després de la reunió per perfilar el cartipàs municipal, que alguns dels acords als quals s'ha arribat han estat la creació de tres comissions informatives, una d'elles dedicada a la transparència, una altra al servei a les persones i l'altre a la promoció de la ciutat. Les comissions, ha explicat, estaran presidides pels membres del govern municipal, excepte la de transparència, que la presidiran els grups de l'oposició de manera rotativa.
Hi haurà també ha dit Ros la comissió especial de comptes, la comissió de nomenclatura de carrers i la comissió de l'Horta. En aquesta última podrà participar, a proposta dels grups polítics, qualsevol ciutadà de l'Horta ja que s'obre un període en què s'ha d'aprovar el pla d'ordenació urbana municipal que afectarà l'Horta i el riu. En aquest sentit, Ros s'ha mostrat satisfet perquè "cada dia veiem que el diàleg avança i es tanquen acords", ha dit.
Pel que fa als càrrecs eventuals, la llei els limita a 27. Ros ha comentat que es reduiran els dels tres grups actuals amb representació a la paeria perquè hi pugui accedir personal eventual dels grups nous. Ros, però, considera que no es pot donar el mateix qualificatiu de personal eventual als directors dels equipaments municipals, per exemple. Pel que fa al sou de l'alcalde i els regidors, Ros ha recordat que fa quatre anys que estan congelats i "en dues ocasions s'han rebaixat per llei".
L'oposició demana que es redueixin sous i càrrecs eventuals i de confiança
El número 2 de la Crida per Lleida, Francesc Gabarrell, proposa rebaixar un 15% tots els sous de càrrecs electes. El seu partit també demana que la gestió de la Llotja no depengui d'alcaldia i proposen canvis en les regidories, com ara una rebaixa de les retribucions.
El cap de llista d'ERC a Lleida, Carles Vega, aposta per suprimir algunes figures, com els gerents, o, com a mínim, reduir la seva retribució, ha dit. Per ERC, aquestes figuren "dificulten la redacció de la relació de llocs de treball".
La cap de llista de Ciutadans, Ángeles Ribes, reclama el catàleg de llocs de treball "per saber quin és l'organigrama de l'Ajuntament". El seu grup polític demana que el personal eventual no pugui ser familiar directe de qualsevol dels càrrecs electes.
El número 2 del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, demana que s'acabi amb els càrrecs eventuals i de confiança que "tenen sous astronòmics, fins i tot alguns cobren més que l'alcalde". Demanen també que s'acabin els "privilegis" com cotxes oficials o escortes, "que estan costant molts diners als lleidatans". Pel que fa a les retribucions, ha explicat que el Comú podria acceptar la congelació de sous de càrrecs electes, en comptes de la reducció, sempre i quan desapareguin complements retributius com els de tinent d'alcalde o assistència a plens. càrrecs de confiança. El Comú calcula que amb les seves propostes de reducció de sous, complements i càrrecs de confiança la Paeria podria estalviar fins a mig milió d'euros anuals.
El número 2 del PP a Lleida, Joan Vilella, celebra que s'hagi acordat que la Junta de Portaveus es celebri com a mínim amb 72 hores d'antelació al ple i que l'oposició formi part, per exemple, dels consells de barri. Les principals discrepàncies, assegura, fan referència als llocs de treball. El PP proposa que durant aquesta legislatura, l'Ajuntament creï un reglament de funcionament municipal que marqui la relació de llocs de treball eventuals per evitar la mateixa discussió cada quatre anys.