CORRUPCIÓ

Granados, a la presó per ser part d’una xarxa “criminal”

L’ex número dos d’Aguirre, acusat de vuit delictes, era un dels cervells de Púnica

Laia Vicens
01/11/2014
3 min
Regala aquest article

BarcelonaL’ex número dos d’Esperanza Aguirre ja és a la presó. El jutge Eloy Velasco va decretar ahir presó sense fiança per a l’exconseller de la Comunitat de Madrid Francisco Granados, en imputar-li set delictes de corrupció -contra la hisenda pública, blanqueig, tràfic d’influències, suborn, malversació, prevaricació i frau-, i un delicte de pertinença a una organització criminal. El jutge creu que la trama empresarial Púnica, desmantellada aquesta setmana i que ha colpejat durament el PP, hauria manipulat presumptament contractes públics per valor de 250 milions d’euros a canvi de comissions. Una trama que, a parer del jutge, hauria fet del delicte “un sistema de vida”. Velasco també atribueix aquests vuit delictes a qui es considera l’autèntic “cap” de la xarxa Púnica, l’empresari -i amic personal de Granados des de la infància- David Marjaliza, també a la presó. És a qui se li imputen més delictes, perquè també se l’acusa de falsedat documental i utilització d’informació confidencial. Granados i Marjaliza conformarien, presumptament, el tàndem que dirigia la trama Púnica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria feta pública ahir després dels interrogatoris, Velasco afirma que Granados és titular “d’alguns comptes” en un banc suís sospitosos de “blanqueig de capitals agreujat”. A més, el jutge veu indicis que “al llarg de la seva carrera pública” Granados hauria beneficiat Marjaliza i altres empresaris del seu entorn personal a través de les adjudicacions de contractes. El magistrat també considera que Granados va utilitzar la xarxa, ja considerada organització criminal, per al seu “benefici propi”. Segons l’agència Efe, en les dues hores de declaració davant del jutge, Granados va assegurar que no tenia influència sobre la concessió de contractes públics i va negar que hagués tingut negocis amb el seu amic de la infància.

El jutge Velasco considera Marjaliza com el “cap d’un ampli entramat empresarial, nucli d’una organització criminal”, així com el “centre” d’una “àmplia xarxa de tràfic d’influències [...] amb la col·laboració de funcionaris i autoritats”. De fet, Velasco creu que Marjaliza va crear ad hoc aquesta “complexa” xarxa d’empreses per ocultar els beneficis de la seva activitat empresarial “tant la lícita com la delictiva”. D’aquesta manera, pretenia esquivar el control de les autoritats i dificultar així que les seves societats es poguessin veure esquitxades per contractacions públiques irregulars. Segons el jutge, l’empresari, que va negar-se a declarar, s’hauria aprofitat de les “seves àmplies relacions personals i polítiques” per rebre favors “d’autoritats públiques i funcionaris corruptes”. Els favors eren tant les adjudicacions de contractes públics milionaris “per a les seves empreses i per a tercers”, com les comissions que rebia a canvi.

El guàrdia civil implicat, lliure

El jutge Velasco també va prendre declaració al guàrdia civil José Manuel Rodríguez Talamino, acusat de filtrar a Granados que s’instal·laria un sistema de vigilància a les empreses de Marjaliza. El magistrat conclou que el guàrdia civil, en llibertat amb càrrecs, va “posar en risc la investigació i va dificultar-la severament”. Velasco ha deixat també en llibertat, però en aquest cas sota fiança de 6.000 euros, els empresaris Manuel Casado i Víctor Manuel Ortega, que suposadament haurien participat en el pagament de suborns per un contracte de gairebé 40 milions d’euros adjudicat a l’empresa Cofely, filial de la multinacional EDF Suez i la societat que més s’hauria beneficiat de les adjudicacions públiques. Vuit dels deu empresonats sota fiança ja han abonat la quantitat requerida. Amb tot, la líder del PP a Madrid, Esperanza Aguirre, es va limitar a dir ahir a La Sexta que el seu ex número dos és un “pocavergonya”.

stats