Granados implica Cifuentes, González i Aguirre en la trama Púnica de finançament irregular del PP de Madrid
La presidenta de la Comunitat de Madrid anuncia que es querellarà contra l'exconseller
MadridL'ex secretari general del PP de Madrid Francisco Granados, presumpte cap de la trama Púnica, responsabilitza l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, del finançament irregular de la formació conservadora durant les campanyes autonòmiques del 2007 i el 2011. Granados va demanar al jutge instructor, Manuel García Castellón, de declarar a petició pròpia per confessar sobre el finançament en B del partit a través d'empreses privades i públiques, cosa que ha fet aquest dilluns durant tres hores. A més, ha assenyalat els aleshores presidenta i expresident de la Comunitat, Esperanza Aguirre i Ignacio González, com els principals responsables de dirigir una "estructura paral·lela" durant les campanyes del PP.
"Soc conscient que hi havia una campanya de reforç a la campanya d'Esperanza Aguirre, que es va portar fora de l'àmbit del gerent regional del partit i del mateix partit, pagada amb despeses de publicitat a càrrec d'empreses de la Comunitat de Madrid", ha afirmat l'exdirigent en l'interrogatori. Entre aquestes empreses hi ha el Canal d'Isabel II, segons han apuntat fonts presents a la sessió. També han explicat que Granados ha fet un relat exculpatori en què ha assegurat que com a secretari general del PP de Madrid "no manava" i que tot el control el tenien González i el "nucli" format per Aguirre, Cifuentes -aleshores secretària territorial- i altres persones com l'exconseller Borja Sarasola, l'excap de comunicació d'Aguirre i González, Isabel Gallego, i l'exdiputat Jaime González Taboada.
Granados, segons ha dit als mitjans, també s'ha tret de sobre les acusacions dels delictes que se li atribueixen i ha defensat la seva actuació durant l'etapa al govern madrileny. Segons fonts presents a la sessió, ha carregat durament contra l'empresari David Marjaliza, el presumpte cervell de la trama.
En la seva declaració, l'exconseller de Transports de la Comunitat ha explicat com funcionaven les adjudicacions i ha dit que els funcionaris actuaven amb tota netedat. Granados ha sigut poc explícit en les seves declaracions i, segons diversos assistents a l'interrogatori, tampoc ho ha sigut davant el jutge. "No ha parlat de cap adjudicació concreta, de cap pagament concret, ni ha aportat cap paper", ha apuntat una de les fonts. Granados, de fet, ha reconegut que no ha aportat cap prova. "No m'emporto els papers dels llocs", ha remarcat. En la sessió d'aquest dilluns ha respost a les preguntes del seu advocat. L'interrogatori es reprendrà el dia 20 amb les formulacions que facin la fiscalia i la resta d'acusacions.
La corrupció i especialment el finançament irregular de la formació esquitxen directament en aquestes últimes dates, després que la primera trama de la Gürtel quedés vista per sentència i s'hagi iniciat el judici de la trama valenciana, l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps. Ara els màxims dirigents a Madrid també queden sota el focus tot i no estar investigats -cosa que Granados ja va sol·licitar i aquest dilluns ha reiterat davant el jutge-.
Cifuentes es querellarà
Les reaccions a la declaració de Granados no s'han fet esperar: la presidenta de la Comunitat ha anunciat que s'hi querellarà "immediatament" per un "cúmul de falsedats" i un greu atemptat contra la seva "imatge i honor". Cifuentes, segons han indiciat fonts de l'executiu regional a Efe, presentarà les "accions civils i penals que corresponguin" i ho farà a través d'un advocat a títol personal; per tant, no farà ús dels serveis jurídics de la Comunitat. Abans de conèixer el contingut de la declaració, la mateixa Cifuentes havia assegurat en declaracions als mitjans que no té "res a amagar" i havia subratllat que Granados és un "presumpte delinqüent", de manera que les seves manifestacions d'aquest dilluns tenen a veure amb "l'estratègia de defensa".
Per la seva banda, el PSOE ha anunciat que demanarà la compareixença de Cristina Cifuentes, Esperanza Aguirre i Ignacio González a la comissió del Congrés que investiga el presumpte finançament irregular del PP. Granados ja és a la llista de compareixents.
José María García, del 'Salvados' a l'Audiència
La corrupció al PP ha viscut aquest dilluns un altre episodi amb la citació com a testimoni del periodista José María García en la peça número 3 del cas Lezo, en què s'investiga la concessió el 2009 de les obres del tren de Móstoles a Navalcarnero a l'empresa OHL, propietat de l'empresari Juan Miguel Villar Mir. La citació de Manuel García Castellón ha arribat d'urgències, després que aquest diumenge García va dir al programa Salvados que un empresari "poderosíssim" li havia explicat que havia de "passar per caixa" si volia rebre adjudicacions. Jordi Évole li va preguntar si el nom d'aquest constructor començava per "Villar" i acabava per "Mir", a què García va respondre: "Comença per V i acaba per R".
En la seva arribada a l'Audiència, García no ha volgut afirmar que es referís a Villar Mir i ha adreçat els periodistes a preguntar a Évole "d'on ha tret" aquest nom. En la seva declaració també ha negat que es referís a Villar Mir en l'entrevista i ha asseverat que hi ha molts empresaris que poden correspondre a aquestes sigles, tot i que, que hagin estat ministres anteriorment, tal com va apuntar, no tants. A més, en declaracions als periodistes ha assenyalat que no va gravar aquella conversa, que es va produir fa 15 anys, i que tampoc podria demostrar res. "Seria la meva paraula contra la seva", ha afirmat.
Villar Mir està investigat en aquesta peça del cas Lezo i el proper 21 de febrer haurà de declarar juntament amb el seu gendre Javier López Madrid, per esclarir si Ignacio González va rebre un suposat pagament d'1,4 milions d'euros per intercedir en l'adjudicació de les obres del tren de Navalcarnero.