POLÍTICA

Homs, sobre la reforma local del PP: "No tolerarem que se'ns imposi un model forà"

El Govern dóna llum verda al projecte de llei de governs locals amb la doble pretensió d'ordenar el mapa de l'administració local catalana i de barrar el pas a la reforma del govern espanyol

M.colomer
30/07/2013
2 min

Barcelona"No tolerarem que se'ns imposi un model forà". Amb aquesta contundència, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat l'aprovació, com va avançar dilluns l'ARA, de la llei pròpia de governs locals de Catalunya, que s'aferra a les competències exclusives que atorga a la Generalitat l'Estatut en aquest sentit. Una llei que té la doble pretensió d'ordenar, simplificar i racionalitzar el mapa de l'administració local catalana i alhora barrar el pas a la reforma local que va aprovar el consell de ministres divendres passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després del consell executiu, Homs ha manifestat la intenció de la Generalitat de defensar les competències exclusives d'acord amb l'article de l'Estatut que estableix que "en cas de competència exclusiva, preval el dret propi". A més, ha recordat que el mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va comprometre amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a respectar la llei pròpia de Catalunya. El cert, però, és que ahir el govern espanyol es va fer enrere.

Ordenació del món local

La nova llei, que ara iniciarà el tràmit parlamentari, preveu la supressió de 1.034 càrrecs polítics remunerats –els dels consellers comarcals– amb la substitució dels plens polítics comarcals pel consell d'alcaldes. Clarificarà les competències concretes dels diferents nivells d'administració local catalana –municipi, comarca i vegueria, que substituirà les diputacions provincials–, incentivarà la fusió –sempre voluntària– de municipis, suprimirà els ens públics duplicats i obligarà a avaluar cada quatre anys la qualitat dels serveis obligatoris que presten els ajuntaments, entre altres factors, i suprimirà els consells comarcals o els reduirà a la mínima expressió en les zones on s'articulin àrees metropolitanes. En el cas de la de Barcelona, desapareixerà el Consell Comarcal del Barcelonès i es modificaran els del Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

La llei també fixa el dret dels electes a cobrar un sou, que, això sí, estarà limitat en funció de les particularitats i els resultats econòmics de cada administració. A més, la norma que dibuixa l'estructura administrativa pròpia del món local català obligarà els consells de vegueria, els consells comarcals i els municipis a tenir un portal de transparència que s'haurà d'integrar al de la Generalitat. Segons ha pogut saber l'ARA, el Govern pensa que amb l'aplicació de la llei es reduirà el sector públic local entre el 25% i el 30%.

stats