El català a les aules

Triple ofensiva de Ciutadans contra la immersió lingüística

Carrizosa acusa la Generalitat "d'alinear-se" amb els "assetjadors" de la família de Canet de Mar

Per terra, mar i aire. O més ben dit des de Catalunya, Espanya i Europa. Triple front de Ciutadans contra la immersió lingüística. A la capital espanyola, la formació taronja ha registrat aquest dijous un escrit al Defensor del Poble en què reclama que insti les administracions públiques a complir la sentència del TSJC que fixa un 25% de classes en castellà a les escoles públiques en una iniciativa que posteriorment també ha portat a terme el PP. A Barcelona, ha presentat un manifest "en defensa de l'espanyol com a llengua comuna de tots els espanyols i de rebuig a la imposició lingüística" en què reclama garantir la lliure elecció de la llengua vehicular a les aules, reforçar l'Alta Inspecció de l'Estat a Catalunya o instar l'Advocacia de l'Estat a fer complir les resolucions judicials, mentre ha anunciat que presentarà mocions per l'educació bilingüe i el compliment de la resolució del TSJC. I des de Brussel·les, l'eurodiputat Ramón Bauzá, amb la junta directiva de Societat Civil Catalana (SCC) s'ha reunit amb el comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, per exigir mesures per acabar amb la immersió. Ciutadans s'aferra d'aquesta manera al seu pilar fundacional, la lluita contra la immersió lingüística, en un context de reculada en totes les conteses electorals i amb risc real de desaparèixer.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit espanyolista ha denunciat una "campanya d'assetjament" contra la família d'un alumne de P5 d'una escola de Canet de Mar que està en contra que l'ensenyament sigui íntegrament en català. El portaveu al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha afirmat en una atenció als mitjans a Madrid que les persones que demanen una presència més gran del castellà a les aules estan "desemparades" i "abandonades" pels poders públics i ha exigit al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, que "faci el possible perquè aquest dret se'ls reconegui". Martín Blanco ha lamentat que tant el Govern com l'executiu espanyol es "desentenen" de la protecció d'aquestes famílies i ha criticat que el conseller d'Educació, Josep González Cambray, hagi acudit a l'escola de Canet de Mar a "donar suport als assetjadors de la família" que ha demanat "una cosa tan bàsica" com l'aplicació d'una sentència. Segons Martín Blanco, el Govern "anima aquests assetjaments" la qual cosa és "insòlita" en un estat democràtic. El portaveu de Cs ha assegurat que el sistema d'immersió lingüístic és "injust" i és un "model d'imposició" que cerca el "monolingüisme".

Cargando
No hay anuncios

Martín Blanco ha dit que la situació de "desemparament" dels castellanoparlants s'evidencia pel fet que diputats al Parlament acudeixin al Defensor del Poble en lloc del Síndic de Greuges, a qui ha acusat de "dedicar-se a protegir els atropellaments que cometen els polítics contra els ciutadans de Catalunya". El portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, també ha criticat la "inacció" del Govern en la protecció d'aquestes famílies i ha denunciat que l'executiu espanyol "mira cap a una altra banda". "No ens rendirem, no ens aturarem fins que es reconegui el dret al bilingüisme. L'Estat ha de reaccionar", ha dit Bal. El diputat a la cambra baixa ha avisat que no complir la sentència del TSJC pot implicar delictes de desobediència i prevaricació per part dels responsables dels centres educatius.

Cargando
No hay anuncios

Ariet contra el Govern

A la capital catalana, el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, ha acusat la Generalitat "d'alinear-se" amb els "assetjadors" de la família del nen de P5 de l'escola de Canet de Mar durant la presentació d'un manifest en contra de la immersió que ha comptat amb la presència de dirigents de la formació al País Valencià i a les Illes. "Que el conseller doni suport als assetjadors i no als pares ens sembla indignant", ha reblat Carrizosa, que ha denunciat que els dirigents "avalin la coacció". El dirigent ha justificat que només 80 famílies s'hagin posicionat en contra de la immersió a les aules "pel clima d'assetjament" que es viu al país i que l'executiu "avala". "Qui s'arriscarà a demanar que la sentència del 25% en castellà s'apliqui al seu col·legi si des dels poders públics s'anima a aquesta pressió contra la família?", s'ha preguntat. Poc després ha anunciat a Twitter que han reclamat a la Delegació del Govern espanyol que no autoritzi la manifestació d'aquest divendres a Canet en defensa de la immersió.

Cargando
No hay anuncios

Combatre la immersió lingüística i la preeminència del català en les comunicacions de l'administració pública catalana va ser el segell fundacional de Ciutadans el 2006, quan van arribar al Parlament de la mà d'Albert Rivera. L'oposició al Procés va fer créixer la formació fins a ser la primera força política al Parlament després del referèndum de l'1-O, i ara, quan la distensió del moment actual els porta cap a la irrellevància, els dirigents taronges tornen als orígens aprofitant que el català ha rellevat la independència com a principal tema de debat dins el sobiranisme.