El nou govern de Salvador Illa

Salvador Illa destitueix Jordi Muñoz com a director del CEO i nomena Joan Rodríguez

Núria Marín serà la delegada a Madrid i Carles Escolà, periodista de l'agència Efe, el nou secretari de Mitjans

BarcelonaA poc a poc els socialistes van desembarcant a l'administració catalana i als organismes que en depenen. Un d'aquests organismes és el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), l'ens responsable de les enquestes públiques a Catalunya, que fins ara liderava el politòleg valencià Jordi Muñoz. Des d'avui Muñoz deixa pas al nou director del CEO, el també politòleg Joan Rodríguez Teruel (Barcelona, 1974). Teruel és professor a la Universitat de València i abans de dedicar-se plenament a la vida acadèmica i a la recerca va ser director adjunt d'anàlisi i prospectiva a la Presidència de la Generalitat sota els governs de Pasqual Maragall i José Montilla. També va ser regidor a La Garriga entre el 2004 i el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La designació de Rodríguez forma part d'una nova tongada de nomenaments del nou sottogoverno català. A més del CEO, aquest dimarts ha estat el torn dels delegats territorials del Govern a les vuit vegueries de Catalunya. I si en la tria dels consellers el president de la Generalitat ja va endur-se cap a l’executiu figures rellevants de l’àmbit municipal del seu partit com les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet i Badia del Vallès, Núria Parlon i Eva Menor, ara també ho fa en altres càrrecs de menys rang. El millor exemple és que l'exalcaldessa de l'Hospitalet Núria Marín serà la nova delegada de la Generalitat a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Marín va cedir la vara d'alcaldessa el 15 de juny a David Quirós després de 16 anys al capdavant de la segona ciutat més important de Catalunya i es va mantenir com a senadora del PSC, a més de vicepresidenta del partit que lidera Salvador Illa. Ara Marín haurà de deixar el càrrec de senadora perquè és incompatible amb les seves noves responsabilitats i el PSC li haurà de buscar un substitut.

Els nous delegats territorials

Illa també pesca a la localitat veïna d'Esplugues de Llobregat la nova delegada de la Generalitat a Barcelona. I en aquest cas es tracta de la mateixa alcaldessa de la ciutat, Pilar Díaz, que deixarà els pròxims dies el seu càrrec al capdavant de l’Ajuntament. Díaz forma part de l’Ajuntament d’Esplugues des del 2003 i l’any 2006 va ser nomenada alcaldessa en substitució del també socialista Lorenzo Palacín, un càrrec que ha ostentat fins a l'actualitat. 

Cargando
No hay anuncios

La delegada territorial a Tarragona serà la regidora del PSC a la Canonja Lucía López, i a Girona ho serà l'alcalde de Camprodon, Xavi Guitart. Per a la Catalunya Central el Govern ha nomenat delegada Elia Tortolero, exportaveu del PSC i regidora a Sant Joan de Vilatorrada, i per al Penedès l'exalcalde de Gelida Lluís Valls. La regidora de Soses Núria Gil serà la delegada a Lleida i l'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ho serà de l'Alt Pirineu i Aran. Completa la llista el nou delegat a les Terres de l'Ebre i exalcalde de Sant Jaume d'Enveja Joan Castor. Són fitxatges del món local que obligaran el partit a buscar el relleu en diverses alcaldies.

Mitjans i altres alts càrrecs

També hi ha novetats a l'àrea de comunicació, que ara comanda l'exdirectora de Crónica Global Cristina Farrés. El Govern ha fitxat el periodista de l'Agència Efe Carles Escolà com a nou secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat. Escolà era des del març delegat general d'Efe a Catalunya, on ha exercit la professió en els últims 23 anys, primer com a redactor, després com a cap de Política i des del 2011 com a redactor en cap. No serà la seva primera experiència en un executiu. Escolà ja va ser assessor de Comunicació a la tinença d'alcaldia de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona del 1999 al 2000.

Cargando
No hay anuncios

El consell executiu ha aprovat aquest dimarts el nomenament d'una vintena d'alts càrrecs més. Hi ha nous directors generals dins dels departaments de Drets Socials, Justícia, Empresa i Treball i Agricultura, i també nous secretaris –entre ells, la fins ara diputada del PSC al Congrés Teresa Llorens–.El secretari general de Recerca i Universitats serà Josep Oriol Escardíbul, professor d'Economia i especialista en gestió universitària, mentre que el de Política Lingüística serà Joan Santanach Suñol, doctor en Filologia Catalana, professor universitari i investigador especialitzat en cultura i literatura medieval.

Segons ha explicat en roda de premsa la consellera i portaveu, Sílvia Paneque, en les properes tres setmanes encara estan previstos nous nomenaments per completar els equips de cada departament del nou govern socialista. Ara per ara encara hi ha al sottogoverno càrrecs provinents de l'anterior govern de Pere Aragonès. De fet, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va exigir dilluns als alts càrrecs amb carnet d'ERC que surtin de l'executiu en cas que no siguin cessats.