La legislatura catalana

Salvador Illa: "Catalunya ha tornat per millorar Espanya"

El president intenta tranquil·litzar Espanya pel model de finançament assegurant que seran els més solidaris

GavàAra fa un any, a la Festa de la Rosa del PSC, Pedro Sánchez i Salvador Illa intervenien sense encara ser presidents d'Espanya ni de Catalunya. Sánchez ho tenia a tocar, però Illa encara hauria d'esperar gairebé un any per poder-ho ser gràcies a l'avançament electoral. Un any més tard, Illa ha participat per primera vegada com a president en el tradicional acte que el PSC organitza cada any a Gavà davant de milers de persones. Però Sánchez no hi ha pogut ser per la pluja, que només ha donat una treva mentre l'alcaldessa d'aquesta localitat i el líder del PSC han fet la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa ha aprofitat el que ha definit com la gran festa del socialisme català per reivindicar Catalunya com a motor del canvi a l'Estat. "Catalunya ha tornat per millorar Espanya, per implicar-se en la seva millora, per liderar-la econòmicament, i estarem presents en tots els òrgans de govern possible per fer una Espanya diversa que ens fa millors", ha ressaltat en un discurs en què ha combinat el català i el castellà.

Cargando
No hay anuncios

En ple debat sobre el model de finançament singular que reclama Catalunya i amb el PP en peu de guerra, però també amb el rebuig d'alguns barons socialistes, Illa ha refusat que sigui cap greuge amb la resta de territoris de l'Estat. "Estem compromesos amb millorar l'autogovern, però també amb la solidaritat, i Catalunya estarà en la primera línia en matèria de solidaritat a l'Estat", ha advertit per intentar apaivagar tant les crítiques externes com les internes.

En aquest sentit, ha avisat els governs autonòmics de Madrid i del País Valencià sense citar explícitament ni Isabel Díaz Ayuso ni Carlos Mazón, que aquesta setmana han tornat a prometre noves rebaixes fiscals. "No ens donaran lliçons els que demanen més recursos mentre abaixen impostos; això no és solidaritat", ha etzibat davant dels aplaudiments dels militants i els simpatitzants que omplien la Pineda de Gavà. Lluny de rebaixar la tensió, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat aquest diumenge que Sánchez vol “repartir els diners de tots” a Catalunya per seguir a la Moncloa i mantenir Illa a la Generalitat i acontentar, segons ell, “la quota independentista”. El líder del PP ha demanat als barons del PSOE que es rebel·lin, perquè, segons ha dit, en el pròxim congrés federal del partit hi haurà una “purga”.

Cargando
No hay anuncios

Davant l'ascens de l'extrema dreta tant a Catalunya com a Espanya, Illa ha fet una defensa aferrissada dels valors de l'esquerra: "Mai han fet tanta falta com ara els discursos d'esquerres per fer front al discurs d'odi, ni les coalicions àmplies per promoure els valors socialdemòcrates davant d'una dreta que no posa línies vermelles a la xenofòbia". El president ha afirmat que l'aposta pels serveis públics i les polítiques socials és l'única alternativa per evitar les desigualtats. "Volem una prosperitat compartida", ha subratllat.

Compromís de Sánchez amb Catalunya

I s'ha marcat els serveis públics i les polítiques socials com les grans prioritats del seu govern després d'anys d'esperar que l'aritmètica i els pactes postelectorals li permetessin desembarcar al Palau de la Generalitat. “He vingut a la Festa de la Rosa com a militant, regidor, alcalde, secretari d'organització del PSC i diputat, i avui vinc com a president de Catalunya”, ha afirmat sense deixar d'agrair la confiança que li han fet.; un desembarcament que ha atribuït a "la capacitat resolutiva" i a "una actitud valenta a l'hora de prendre decisions" del seu partit i al "compromís de Pedro Sánchez amb Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Tot i l'absència a última hora del president espanyol, la militància socialista no amagava avui la seva satisfacció per liderar la Moncloa i la Generalitat. L'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha obert el torn d'intervencions amb una frase que resumeix el sentiment del socialisme català: "Tenim president i presidente; quines ganes teníem de dir això".