Puigneró: el conseller que va imaginar el DNI català

El vicepresident ha mantingut un perfil polític baix que només ha variat amb el canvi d'estratègia de Junts

Aragonès i Puigneró
29/09/2022
3 min

Jordi Puigneró, cessat aquest dimecres pel president Pere Aragonès, va arribar a la vicepresidència del Govern de rebot. El càrrec l'hi va oferir l'aleshores secretari general de la formació, Jordi Sànchez, després que Elsa Artadi, Josep Rius i Jaume Giró ho rebutgessin i que abans la que va ser candidata a les eleccions, Laura Borràs, declinés estar per sota d'Aragonès en l'organigrama de l'executiu. De fet, Puigneró havia sonat com a presidenciable per la seva bona relació amb l'expresident Carles Puigdemont, però va evitar entrar en la brega amb l'ara presidenta del Parlament suspesa conscient de les seves escasses possibilitats d'èxit.

Nascut a Sant Cugat el 1974 i enginyer de formació, va iniciar la seva carrera política el 2003 com a cap de gabinet de l'alcalde de la ciutat, Lluís Recoder, i dos anys després va ser escollit regidor i va arribar a ser tinent d'alcalde, fins que va fer el salt a la Generalitat el 2013. Com a secretari de Telecomunicacions i Ciberseguretat, va coordinar la ciberdefensa de l'atac que va patir la Generalitat durant la consulta del 9-N. El 2017, va visitar Puigdemont a l'exili per abordar el concepte de República digital, que després plasmaria en un llibre, i d'aquella trobada en va sorgir la posada en marxa d'un departament de Polítiques Digitals, que ell mateix encapçalaria amb Quim Torra com a cap de l'executiu.

En aquest àmbit, el de les noves tecnologies, ha desenvolupat alguns dels seus projectes estrella, amb més o menys èxit. Al calaix es va quedar el de la identitat digital, l’Identicat, que en l'imaginari col·lectiu va quedar com un experiment per a un hipotètic futur DNI català, tot i que ell ho negués en públic i en defensés l'"absoluta legalitat" perquè s’emparava en la normativa europea de protecció de dades. “Es tracta d'un projecte d’identitat digital autosobirana que s’està desenvolupant en molts àmbits del món”, va reblar en una intervenció al Parlament el 2019. Més èxit ha tingut l'AINA, el projecte per potenciar el català a les noves tecnologies amb un diccionari de veu en aquesta llengua, i que Puigneró va estrenar en una de les pantalles gegants de Times Square en el que era el seu primer acte com a vicepresident l'abril del 2022.

Jordi Puigneró, el 26 d'abril del 2022 a Times Square (Nova York) presentant el projecte AINA

L'Enxaneta, el projecte estrella

També ha estat reeixit el desplegament de la fibra òptica arreu del país o la posada en marxa del primer nanosatèl·lit català amb l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic. En el primer any d'òrbita de l'Enxaneta, que es va enviar a l'espai el 22 de març del 2021, Puigneró en destacava la "gran fita tecnològica per al nostre país i el conjunt de la humanitat". De fet, aquell mateix dia anunciava que a la tardor el Govern enviaria un segon nanosatèl·lit a l'espai.

Al Govern, tot i que havia de tenir un paper clau, el dirigent de Junts ha tingut un perfil polític baix i ha quedat relegat en les trobades de coordinació amb Aragonès i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, primer per Jordi Sànchez i després per Jordi Turull com a secretaris generals de la formació. No alineat amb cap dels dos sectors del partit, Puigneró ha estat sempre una ànima lliure fins i tot a dins de l'executiu. Prova d'això és la reunió que va mantenir amb el govern espanyol per pactar l'ampliació de l'aeroport del Prat malgrat que Aragonès i ERC no hi estaven d'acord, en una maniobra que fins i tot desconeixien alguns consellers de Junts, que li van traslladar en privat el seu malestar.

Després del congrés de Junts de l'estiu, el partit va decidir endurir l'oposició a ERC i Puigneró, que fins aleshores havia optat per centrar-se en la gestió del seu departament i evitar qualsevol mena d'estirabot amb ERC, va començar a mostrar les seves discrepàncies amb els republicans. Ho va fer quan va marcar distàncies amb el Govern i va dir que calia estudiar la proposta de l'ANC de reactivar la DUI. Tampoc va comunicar a Aragonès que Junts planejava presentar una qüestió de confiança a Aragonès, motiu pel qual ha estat destituït.

Al seu perfil de Twitter, on reivindica l'1-O amb un joc de paraules amb el seu nom (Jordi Pu1gnerO), encara té fixada la piulada que va fer el dia que va ser nomenat vicepresident i ara fa pocs dies exhibia les imatges de la reunió de Govern del 20 de setembre, la primera que va presidir per l'absència d'Aragonès, de viatge als Estats Units.

stats