Seguretat

Illa, des de la seu dels Mossos: "Tenim una bona policia, però sempre es pot fer millor"

Advoca perquè la policia pugui fer la seva tasca "allunyada de la confrontació política"

4 min
Illa, Sallent i Parlon a Egara.

SabadellLa primera visita de Salvador Illa com a president de la Generalitat no ha estat escollida a l'atzar. Ha triat la seu dels Mossos d'Esquadra, al Complex Central d'Egara, en un moment de profunda crisi a la policia per la detenció fallida de Carles Puigdemont. "Tenen el meu suport i el del meu Govern", ha començat dient Illa en una declaració institucional després de visitar les dependències policials i de reunir-se amb les unitats i amb els sindicats. Una mostra de suport del president i de la nova consellera d'Interior, Núria Parlon, en un moment delicat per a la policia. El president Illa ha defensat la policia dient que és un dels serveis públics "més importants", però també ha deixat clar que hi ha coses a millorar: "Tenim una bona policia, però sempre es pot fer millor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou president de la Generalitat ha advocat perquè els Mossos puguin fer la seva tasca "allunyats de la confrontació política", una frase que pren més força que mai després dels últims esdeveniments: la detenció fallida de Puigdemont va acabar amb una confrontació directa entre la cúpula del cos i l'expresident. Per això, Illa ha afirmat que la seva presidència servirà per "generar confiança" amb la policia, una confiança que ha de ser "recíproca". "Els catalans i catalanes ens sentim orgullosos de la nostra policia", ha acabat dient Illa.

Un altre dels missatges d'Illa que s'entenen millor pel context actual és que vol "escoltar els Mossos" abans de prendre "les decisions que corresponguin". El president ja té decidit qui serà el nou director de la Policia, el major Josep Lluís Trapero, però juntament amb la consellera Parlon també hauran de decidir si refan la cúpula del cos, actualment liderada pel comissari Eduard Sallent. Si finalment decideixen cessar-lo, serà el setè canvi en sis anys al capdavant de la prefectura. Illa ha dit aquest dimecres que comença "una nota etapa" a la policia, i encara és una incògnita quants noms nous hi haurà al govern dels Mossos d'aquí uns mesos.

Illa i Parlon amb els màxims comandaments dels Mossos.

De moment, tot i que encara no l'han nomenat, el rol del major Trapero ja ha sigut diferent aquest dimecres. Una de les primeres decisions que va prendre l'exconseller Joan Ignasi Elena quan va aterrar a Interior va ser cessar Trapero com a cap dels Mossos, obrint una etapa crítica internament perquè una part del cos policial ho va veure com un intent d'ingerència política. Elena va relegar Trapero a la Divisió d'Avaluació i Serveis i Salvador Illa va rescatar la figura del major en campanya anunciant-lo com a director de la policia. Aquest dimecres Trapero, que continua tenint el màxim rang del cos, era a Egara i fins i tot ha estat en la reunió d'Illa (on també hi havia Sallent) amb els sindicats i els màxims comandaments del cos. Fonts del cos apunten que des del seu cessament el major no es deixava veure gaire per Egara (tenia el despatx a la comissaria de les Corts) i aquest divendres l'actitud ha virat: ha passat revista, per exemple, amb diversos comandaments pel pati del complex. És sabut que Sallent i Trapero, que han parlat una bona estona aquest dimecres, representen dos sectors diferenciats en el si dels Mossos, i per això diverses veus ja donen per fets els canvis a la prefectura.

Illa ha parlat des del centre del pati d'Egara, l'àgora de la seu dels Mossos. Al nou president li han preparat diverses parades d'algunes unitats del cos, que l'actual director de la policia, Pere Ferrer, li ha anat explicat. Fins i tot, el nou president ha conegut alguns gossos de la unitat canina. Després, el seu parlament ha suscitat l'interès de diversos agents d'Egara, que han sortit dels despatxos per acudir momentàniament al pati i escoltar el nou president.

Illa amb un dels gossos de la Unitat Canina.

El PP: Un "agraïment" per no detenir Puigdemont?

Des de Madrid, el PP veu "simptomàtic" que el primer gest d'Illa com a president hagi sigut visitar els Mossos i ha suposat que hi ha anat per "agrair-los" que no detinguessin Puigdemont. El vicesecretari del partit, Elías Bendodo, ha recordat que el cap de l'executiu català no volia que s'arrestés l'expresident –és partidari de l'aplicació de l'amnistia– i ja ha batejat Illa com "una nova versió de l'independentisme en el sanchisme", informa Ot Serra. En declaracions des de la seu de Génova, el dirigent del PP ha destacat que el ministeri de l'Interior liderat per Fernando Grande-Marlaska va fer un "trist servei" a Illa amb l'informe sobre el dispositiu de dijous en què deixa clar que eren els Mossos els que tenien la responsabilitat de detenir Puigdemont i que van declinar el suport de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Reunió amb els sindicats

Illa ha aprofitat al visita a Egara per reunir-se amb els sindicats dels Mossos per escoltar les seves reivindicacions. "És un gest i haurem de veure com implementen les polítiques de seguretat com a polítiques actives al país", ha reaccionat el secretari general de Fepol, el sindicat majoritari, Pere Garcia. Qui no ha assistit a la trobada ha sigut el sindicat independentista SEGCAT: "No volem que la nostra imatge com a sindicat sigui utilitzada per altres fins", han afirmat en un comunicat.

stats