debat pressupostari

La CUP preguntarà a la militància si presenta esmena a la totalitat als comptes

Els anticapitalistes i el Govern s'encallen en les negociacions just abans de portar els pressupostos al Parlament

5 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Carles Riera i Eulàlia Reguant, de la CUP.

BarcelonaEl Govern aprovarà el projecte de pressupostos dimarts en el consell executiu, però les negociacions amb la CUP estan encallades. Segons ha pogut saber l'ARA, aquest divendres a la tarda hi ha hagut una reunió amb els equips negociadors en què no s'ha aconseguit acostar posicions, de manera que els cupaires engegaran la maquinària per decidir si presenten esmena a la totalitat. La trobada ha durat menys d'una hora i, segons fonts pròximes a la CUP, el Govern no ha fet cap contraproposta a l'últim document que ja li havien fet arribar i els han apressat a prendre una decisió definitiva. En canvi, des de l'executiu afirmen que s'ha seguit amb "l'intercanvi de documents" i que es tornaran a veure en els "pròxims dies", abans de dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP sospita que el Govern no mou fitxa perquè espera jugar la carta del PSC. Segons fonts presents a la reunió, l'equip negociador del Govern no ha citat de manera explícita els socialistes, però sí que ha posat sobre la taula la necessitat de poder aprovar els comptes del 2022. Una voluntat que, per als cupaires, implica buscar socis alternatius malgrat que des de l'executiu oficialment ho neguin.

Davant d'aquest escenari, la CUP activa el compte enrere per decidir el seu posicionament amb els pressupostos, tal com han confirmat a aquest diari dirigents de la formació. Els cupaires han convocat diumenge la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP), integrada per representants de les assemblees territorials, independents proposats per la militància per la seva experiència política i un representant de cada organització política que dona suport a la candidatura, per decidir quina és la pregunta que traslladen a la militància. Una pregunta que passa per decidir si es presenta esmena a la totalitat als comptes o es deixen tramitar a l'espera d'arrencar algun compromís més en els següents dies. Les votacions de les assemblees territorials es faran del 9 al 19 de novembre, que és la data límit per presentar una esmena a la totalitat. "El debat no és si els aprovem o no, és si els deixem tramitar o no", adverteixen fonts de la CUP. La diputada Eulàlia Reguant, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat aquest dissabte que els cupaires "estan més a prop del no que del sí" als comptes ara mateix.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant aquest dimarts al Parlament

Tot i que la decisió la prendrà la militància, el posicionament que adopti la COP, que és l’òrgan que guia l’acció del grup parlamentari, marcarà el rumb a seguir a l'espera que la militància ho ratifiqui posteriorment. Les posicions, ara per ara, segueixen molt allunyades, tot i la voluntat del Govern d'arribar a una entesa amb els cupaires, a qui consideren l'únic soci amb el qual validar els comptes. El rebuig de l'executiu a incrementar fins als 1.000 milions d'euros la partida en habitatge i que el 70% el promoguin promotors privats o la falta de concreció, diuen, a internalitzar el 061 són dues línies vermelles que la CUP considera innegociables.

Més optimisme al Govern

La sensació que transmeten des del Govern, en canvi, és que les converses no van tan malament i que han fet esforços –en contra del que diu la CUP– per acostar posicions. Fonts governamentals remarquen que es tracta d'uns pressupostos expansius –3.500 milions d'euros més–, que incorporen partides que han de provenir dels fons europeus i que augmenten els diners destinats a polítiques socials. També asseguren que s'han estudiat fórmules concretes per a la internalització del 061 i el 112 –el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va obrir a fer-ho durant el ple de dimecres.

En termes d'habitatge, tot i que admeten que no hi ha acord, diuen que la distància tampoc és tanta i que hi ha un increment per a aquesta partida respecte als comptes anteriors. Mentre els cupaires denuncien que el Govern només n'ha pressupostat al voltant de 600 milions, fonts governamentals ho matisen: asseguren que si se sumen diverses partides relacionades amb l'emergència habitacional s'arriba gairebé a la xifra que demana l'esquerra anticapitalista. Una de les discrepàncies són les quantitats que es destinen a obra pública i al tanteig i retracte.

En el que sí que afirmen que no hi ha acostament és en la qüestió impositiva: Economia ha tancat la porta a augmentar els impostos. El conseller Jaume Giró ha dit per activa i per passiva que no hi haurà un augment de la pressió fiscal a Catalunya i que si ha de tocar aquest àmbit és per reduir-la. En aquesta línia va la llei d'acompanyament dels pressupostos: no s'incorpora cap modificació fiscal per al pròxim 2022. L'únic que sí que desenvoluparà el Govern són els tributs ja previstos a la llei del canvi climàtic i que fins ara no s'han aplicat.

El president, Pere Aragonès, ahir amb el líder del PSC, Salvador Illa, de fons.

Possibles alternatives

La reunió d'aquesta tarda era per abordar tots aquests serrells encara pendents, ja que dimarts està previst que el consell executiu doni llum verda ja al projecte de pressupostos. S'iniciarà el tràmit parlamentari sense tenir un acord tancat amb la CUP: a partir de dimarts s'obrirà un termini de deu dies naturals, d'acord amb el reglament del Parlament, perquè els grups valorin si presenten esmena a la totalitat o no. Aquest moment serà clau: si l'esquerra anticapitalista la presenta, el Govern haurà de decidir si assumeix que es queda sense pressupost o busca socis alternatius. El PSC s'hi ha mostrat disposat des del principi, mentre que els comuns s'hi van obrir per primer cop dimecres a canvi de tirar endavant també els comptes de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Estat. Aquest dissabte, la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, ha reiterat l'oferiment en el consell nacional de partit, però ha llançat un advertiment a Aragonès: "Aragonès s'equivocaria si ens presentés uns pressupostos de caixa o faixa. La política no és això; la política és diàleg, negociació. Son moments d'excepcionalitat".

Si el Govern no renuncia a aprovar el pressupost i busca altres socis, es pot obrir un escenari que fins ara l'executiu s'ha negat a valorar: pactar amb els socialistes, una qüestió tabú. Oficialment tant Junts com ERC ho neguen, però algunes veus més pragmàtiques de JxCat –no totes–, malgrat la distància en termes nacionals, creuen que seria més fàcil, en termes econòmics, pactar amb el PSC. De fet, en aquest mandat ja han fet pinya per reclamar l'ampliació de l'aeroport del Prat o impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, dos projectes que els cupaires rebutgen. Per contra, fonts republicanes rebutgen explícitament aquesta idea en públic i en privat –remarquen que tenen el pacte d'investidura amb la CUP–, malgrat que a Madrid han donat suport al PSOE per superar el primer tràmit dels pressupostos.

stats