Elena entrega a Parlon la carpeta més calenta del nou Govern
La nova consellera haurà d'afrontar la crisi oberta als Mossos per la detenció fallida de Puigdemont
BarcelonaL'escriptori, pràcticament buit. Als fitxers només hi queden alguns pocs documents com a metàfora que ja no queda feina per fer. Almenys a Joan Ignasi Elena, fins aquest dilluns conseller d'Interior. Només queda treure alguns llibres de sobre la calaixera, uns quants bolis d'un pot i redecorar quadres i catifes. Això ja serà decisió de la nova consellera, Núria Parlon. Un, però, l'haurà de canviar obligatòriament: el retrat del president sortint, Pere Aragonès, que encara corona el despatx. Just a sota, com a símbol de la transició, hi ha tres diaris, l'ARA, La Vanguardia i El Periódico, que anuncien en portada el nou govern de Salvador Illa.
Parlon i Elena es coneixen, i bastant. Durant uns quants anys van ser companys de partit, i un cop Elena va deixar el PSC i va fitxar per ERC, la relació va continuar sent bona, segons fonts de l'entorn. Va haver-hi un moment, però, que la cosa es va tensar una mica. Per la campanya de les municipals a Santa Coloma de Gramenet, el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, va prometre més seguretat a la ciutat acompanyat d'Elena, que llavors ja era conseller. Parlon, que era la candidata socialista (i va tornar a guanyar per majoria absoluta), no ho va veure amb bons ulls. Aquest enuig, però, no s'ha notat aquest dilluns a la seu d'Interior. Somrient, Elena li ha donat el document de traspàs de la conselleria a Parlon. La carpeta més calenta del nou Govern.
Els periodistes, amb ironia, han volgut saber si ja hi cabia tot, en aquell document. Els Bombers, Trànsit, Protecció Civil, les policies locals... i els Mossos, una policia catalana immersa en una profunda crisi després de la detenció fallida de Carles Puigdemont. "Avui és un dia de traspàs, de desitjar sort", s'ha limitat a dir Elena, que sí que ha admès que estava entregant una cartera "delicada".
Més delicada que mai perquè Parlon arriba en un dels moments més convulsos a la conselleria, que aquest divendres, encara sota el control d'Elena, va buidar el pap contra Puigdemont per haver fugit de Barcelona al cap de pocs minuts d'haver-hi retornat després de set anys d'exili. Els Mossos, i sobretot el seu comissari en cap, Eduard Sallent, estan en el punt de mira precisament per haver tolerat que Puigdemont, amb una ordre de detenció activa tot i l'amnistia, hagués aconseguit tornar a Bèlgica. Aquest mateix dilluns, el sindicat Fepol ha lamentat que Interior no fes autocrítica sobre el dispositiu fallit i ha afirmat, en paraules del seu secretari general, Pere Garcia, que el dispositiu Gàbia era "innecessari". En un comunicat, el sindicat CCOO ho ha qualificat de "ridícul internacional sense precedents". Fonts sindicals no només critiquen l'operatiu, sinó també l'actitud posterior de la prefectura dels Mossos, anant al xoc amb Puigdemont. Fepol diu que es va fer des d'un punt de vista "emocional" i no "racional". En aquesta compareixença pública, Sallent va admetre "desencerts" en l'operatiu, però va culpar Puigdemont d'actuar més com "Jimmy Jump" que com un expresident de la Generalitat.
Els reptes
De reptes de seguretat a Catalunya n'hi ha molts, començant per la marihuana, passant per les agressions sexuals i les ciberestafes i acabant amb la multireincidència. Parlon, però, també té el repte de recosir els Mossos en un moment de crisi, i ho farà acompanyada del major Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia. Això deixa el comissari en cap, Eduard Sallent, en una posició delicada. Trapero i ell mai han sigut estrets col·laboradors i es consideren dos sectors enfrontats en el si dels Mossos. La nova consellera, doncs, haurà de valorar si canvia, de nou (hi ha hagut set canvis en sis anys), la prefectura de la policia, el govern dels Mossos. De moment, Fepol li ha demanat que no vegi els sindicats com un “enemic”, sinó com una “eina necessària que també representa el cos”. El sindicat admet que la nova consellera ha de poder fer els canvis que vulgui, però espera que tingui en compte prioritats de seguretat i no les polítiques.
En els pròxims dies Parlon haurà de treure el retrat d'Aragonès i posar el de Salvador Illa i fer-se seva la conselleria. De moment, l'equip de comunicació d'Interior ja recordarà sempre més com es diu a la xarxa social X la seva nova consellera: en una primera publicació han etiquetat una altra Núria Parlon. Al cap d'uns minuts, han rectificat i ja han dit correctament l'usuari de la nova titular d'Interior.