La militància de la CUP decidirà el cap de setmana si veta els pressupostos

Si fa esmena a la totalitat, el Govern necessitarà el PSC o els comuns per superar el primer tràmit dels comptes

El president del Govern, Pere Aragonès, amb les diputades cupaires Dolors Sabater i Eulàlia Reguant en una imatge d’arxiu.

BarcelonaS'enfila una setmana clau per a la política catalana, i no només perquè estan en joc els pressupostos de la Generalitat sinó perquè es pot trencar la dinàmica de blocs que va quedar instal·lada amb el Procés. Les converses entre el Govern i la CUP per negociar els comptes no van bé, i l'esquerra anticapitalista –tal com va avançar l'ARA– ja ha convocat la militància el cap de setmana que ve per decidir si permet o no la tramitació dels pressupostos. És a dir, els cupaires no decidiran si diuen sí o no als comptes, sinó si presenten esmena a la totalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què significa això? La presentació d'esmenes a la totalitat, com al Congrés de Diputats, és només el primer filtre que ha de passar el projecte de pressupostos del Govern a la cambra catalana per poder-se aprovar, de manera que si l'executiu no el pogués superar els comptes quedarien en paper mullat i Catalunya abocada a una nova pròrroga dels pressupostos del 2020. És per això que l'escenari que l'executiu busqui socis alternatius no està descartat, i aquí és on apareixen el PSC –que s'ha mostrat disposat des de l'inici a facilitar la tramitació– i els comuns, que des d'aquesta setmana també s'han ofert. La possibilitat de pactar amb els socialistes situaria la política catalana en una nova fase, la de la geometria variable, ja que des dels anys previs al Procés que el PSC no se situa com a clau de la governabilitat a Catalunya.

Tota la pressió, doncs, es viurà aquesta setmana. No serà similar a la ja mítica assemblea multitudinària de l'esquerra anticapitalista a Sabadell que va acabar amb empat sobre si avalar la investidura d'Artur Mas, sinó que la idea de la CUP és convocar de manera simultània diversos fòrums, les assemblees obertes parlamentàries (AOP), des de divendres fins diumenge perquè tots els militants que ho vulguin, així com els integrants de les organitzacions que donen suport a la candidatura com Endavant, Poble Lliure, Arran o Lluita Internacionalista, dirimeixin si donen per tancada la negociació amb el Govern o els deixen tramitar a l'espera d'arribar nous acords.

Així ho ha decidit aquest diumenge la coordinadora oberta parlamentària (COP), integrada per representants de les assemblees territorials, independents proposats per la militància per la seva experiència política i un representant de cada organització que dona suport a la candidatura.

Que la COP hagi acordat per consens votar si cal presentar o no esmena a la totalitat posa en relleu fins a quin punt els cupaires estan descontents amb el decurs de les negociacions amb l’executiu de Pere Aragonès. "El debat no és si els aprovem o no, és si els deixem tramitar o no", reiteren fonts de la CUP presents a la reunió, que asseguren que en la majoria de les intervencions els militants s’han mostrat favorables a no deixar tramitar els comptes. "Són inassumibles perquè no recullen els compromisos de l’acord d’investidura", ressalten altres fonts que també han participat en la reunió.

La diputada Eulàlia Reguant, en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio dissabte, ja va deixar clar que estan "més a prop del no que del sí" als comptes ara mateix. La formació anticapitalista està contrariada amb el fet que en l'última reunió que van mantenir amb l’equip negociador del Govern, que va tenir lloc divendres de manera telemàtica, no se’ls presentés una proposta per satisfer les seves demandes i només se’ls apressés a fixar un posicionament definitiu per, segons la seva versió, buscar alternatives per tirar endavant els comptes.

Socis alternatius

Després de la reunió de la CUP, el Govern no ha mostrat signes d'alarmisme. Des de Glasgow, el president, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut que "treballant els detalls" obtindrà el suport de la CUP, esquivant pronunciar-se sobre qualsevol escenari alternatiu. Fonts governamentals expliquen que en les pròximes hores hi haurà contactes –els cupaires els faran el retorn de la reunió de la COP– i que s'aprovarà el projecte de pressupostos en el consell executiu de dimarts. Així doncs, no es preveuen modificacions del projecte al llarg de la setmana que puguin fer decantar la balança de manera favorable als comptes dins la CUP. El que sí que hi podria haver, però, apunten les mateixes fonts, és un compromís per part de l'executiu de seguir negociant en la següent fase de tramitació –el de les esmenes parcials– per incloure les peticions dels cupaires. O la concessió d'un triomf polític –algun inclòs dins el pacte d'ERC i la CUP per la investidura que ara no es compleix– que desbloquegés la situació.

Quins són els motius d'escepticisme per part de la CUP? Fonts cupaires assenyalen el rebuig de l'executiu a incrementar fins als 1.000 milions d'euros la partida en habitatge, que el 70% de la construcció d'habitatges que impulsa la Generalitat la promoguin promotors privats o la falta de concreció, diuen, a internalitzar el 061 com a motius del seu enuig. "Ja sabem què significa estudiar, que es queda en standby", critica una dirigent de la formació, després que el Govern s'hagi compromès a estudiar-ho. De fet, fonts de l'executiu afirmen que si se sumen diverses partides relacionades amb l'emergència habitacional ja arriben gairebé a les xifres que demana la CUP –remarquen, en tot cas, que augmenten els recursos destinats a polítiques d'habitatge respecte als comptes anteriors– i, en relació amb el 061, afirmen que estudien incorporar el compromís d'internalitzar-lo a través d'una disposició addicional als pressupostos o a la llei d'acompanyament.  El que no farà el Govern, però, és apujar impostos. 

El ple del Parlament aquest dimecres.

¿Tensió entre ERC i Junts?

La tensió aquesta setmana no només pot ser entre el Govern i la CUP, sinó també entre Esquerra i Junts. Ahir dissabte ERC va pressionar la CUP perquè donés suport als pressupostos per esquivar la "sociovergència", en al·lusió a un eventual pacte entre el PSC i Junts. Malgrat que els republicans s'entenen amb els socialistes a Madrid, fins ara han mantingut que no volen el PSC com a soci a Catalunya, ja que això els pot treure força negociadora potencial amb el PSOE al Congrés de Diputats. En canvi, a JxCat, tot i que afirmen batallar perquè la CUP se sumi als pressupostos, hi ha veus internes que veuen més fàcil entendre's amb els socialistes en termes pressupostaris i econòmics –ja han fet pinya per l'ampliació de l'aeroport del Prat o la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, dos projectes que rebutja la CUP–. De fet, Salvador Illa no ha posat cap condició explícita al Govern per donar suport als comptes, de manera que l'eventual negociació es perfila més fàcil.

En cas que la CUP presentés esmena a la totalitat, el Govern hauria de buscar com a mínim l'abstenció del PSC o els comuns per poder superar el debat a la totalitat. Si no ho fa, quedarà sense pressupostos. Les conseqüències en termes simbòlics de les decisions que es prendran aquesta setmana marcaran un punt d'inflexió en la política catalana.

Calendari de la tramitació

9-11-2021


El Govern aprova el projecte de llei dels pressupostos en el consell executiu i el conseller d'Economia, Jaume Giró, li entrega el mateix dia a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, perquè comenci la seva tramitació al Parlament. A partir d'aquí, Giró es reunirà amb tots els grups parlamentaris per exposar-los els números del projecte, entre els quals la CUP, i tots els consellers compareixeran en comissió per detallar quines són les perspectives dels seus departaments.

12-11-2021

Comencen les assemblees presencials i telemàtiques de la CUP per decidir si presenten o no esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat. Els anticapitalistes estan descontents amb els números que els hi ha presentat l'executiu, de manera que poden decidir donar per tancada la negociació. Si decideixen donar-hi una oportunitat, les converses amb l'executiu seguiran per intentar arribar a un acord

19-11-2021

Fi del termini perquè els grups presentin esmena a la totalitat. A partir d'aquí, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja pot convocar el primer debat al ple sobre els pressupostos del 2022. Per superar aquest tràmit, el Govern necessita el suport de la CUP o, si presenta esmena a la totalitat, l'aliança del PSC o els comuns salvin els comptes.

stats