La CUP s'avé ara a negociar els pressupostos d'Aragonès: aquestes són les condicions
Els cupaires s'agafen a l'emergència del país
BarcelonaLa CUP només ha aprovat uns pressupostos des que va irrompre al Parlament el 2012. Va ser el 2017 i el sí dels anticapitalistes a l'executiu de Junts pel Sí va estar condicionat a la convocatòria del referèndum que s'acabaria celebrant aquella tardor. Ni abans ni després d'aquell any els anticapitalistes han secundat uns comptes per la negativa de les grans forces independentistes a atendre les seves peticions.
Ara les coses podrien canviar. Si l'any passat la formació assembleària va tancar la porta després de la primera trobada amb ERC, que acabaria aprovant els comptes amb el PSC i els comuns, la reunió que van mantenir amb ERC el 24 de novembre no va dinamitar els ponts i ara s'avenen a negociar. "Hem traslladat una proposta de mínims per intentar obrir el marc de negociació amb el Govern, però la possibilitat d'arribar a una entesa dependrà de la seva voluntat", afirmen fonts de la CUP. Amb els seus 9 diputats, però, Esquerra (33) no en té prou i necessita el suport del PSC o Junts, que tenen 33 i 32 escons, respectivament, per tirar-los endavant.
Els cupaires, doncs, han decidit no aixecar-se de la taula, a diferència d'altres vegades, per la situació d'emergència que viu el país amb l'habitatge o la sequera com a grans reptes i perquè entenen que és l’última oportunitat perquè els republicans abandonin les polítiques pactades amb el PSC. Però quines són les propostes que la CUP ha posat sobre la taula?
Segons ha pogut saber l'ARA, la CUP ha traslladat un document al Govern on reclama impulsar habitatge públic, fer front als desnonaments –especialment els que pateixen persones en situació de vulnerabilitat– i acabar amb els talls de llum. També desplegar la llei de regulació de lloguers catalana, suspesa pel Tribunal Constitucional, perquè els cupaires consideren que "ni el govern espanyol, ni la Constitució poden ser un límit assumit per dur a terme les polítiques que el país necessita".
La CUP també reclama canviar l’actual model econòmic basat en el turisme de masses, però no parla de projectes concrets. Ara bé, els anticapitalistes ja van avisar al Govern que en cap cas els pressupostos poden incloure macroprojectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o dels ports, els Jocs Olímpics d'hivern o la Ryder Cup si volen el seu suport. "És una contradicció en la lluita contra el canvi climàtic", va subratllar la diputada Laia Estrada.
Aquesta demanda topa amb les exigències del PSC. Els socialistes han confirmat aquest dilluns que estan disposats a aportar el seu vot favorable als pressupostos, però sempre que s'avanci en l'acord signat l'any passat, quan la Generalitat es va comprometre a aprovar definitivament el pla director urbanístic per iniciar la construcció del Hard Rock, a signar un conveni amb el govern espanyol per tirar endavant l'autovia B-40 (el Quart Cinturó) i a incorporar-se a la comissió per a l'ampliació de l'aeroport del Prat. De moment, de les tres condicions la Generalitat només va signar el conveni de la B-40 al juliol.
Aval a la reducció de l'IRPF
Davant l’augment de preus que genera un empobriment generalitzat de la classe treballadora, la CUP insta a regular els preus de la cistella bàsica i a impulsar una alternativa a les grans distribuïdores que protegeixi la pagesia i la petita indústria amb l’objectiu de tenir uns preus justos per als productors i assequibles per a la població. També advoca per implementar mesures de redistribució de la riquesa. Així, la CUP no s'oposa a la reducció de l'IRPF que planteja la Generalitat i que beneficiaria les persones amb rendes inferiors als 35.000 euros anuals de cara a l'any vinent, però sí que insisteix que cal apujar els impostos als trams superiors. El PSC i els comuns també han assenyalat aquest dimarts que veuen amb bons ulls la proposta de l'executiu. Junts, que té una reunió pendent amb el Govern, ha celebrat la "rectificació" del Govern i que ara es vulgui rebaixar la pressió fiscal als ciutadans.
Per lluitar contra la sequera, els cupaires defensen "limitar l’ús d’aigua per a activitats recreatives", "avançar cap a la municipalització de l’aigua", "desenvolupar un pla d’urgència per a la millora de la xarxa d'abastament d’aigua als municipis" i la posada en marxa d'un "pla urgent d’adequació dels sistemes de reg a Catalunya per a la protecció de la pagesia". En l'àmbit sanitari els cupaires posen deures al Govern: millorar les condicions de treball per fer front a la manca de professionals, desprivatitzar serveis i augmentar els recursos a l’atenció primària i a la salut mental són les carpetes que vol negociar.