El Govern exigeix concrecions a la CUP per salvar els pressupostos

L'escenari alternatiu als cupaires genera recels entre Esquerra i Junts

4 min
La delegació de la CUP sortint del Palau de la Generalitat

L'esmena a la totalitat de la CUP ja està sobre la taula. La militància cupaire s'oposa a tramitar els pressupostos però, segons han revelat aquest dimarts els resultats de la consulta interna, avala seguir negociant amb el Govern en un intent d'arrencar noves concessions per aixecar el veto als comptes. La decisió activa dins el Govern un compte enrere de tan sols cinc dies des d'aquest dimecres per intentar tramitar els números amb la majoria independentista, voluntat que manté intacta. Ara bé, des del Palau de la Generalitat urgeixen els anticapitalistes a concretar les seves condicions per retirar l'esmena en els contactes previstos en les pròximes hores, ja que en funció d'això ERC i JxCat hauran de prendre una decisió que marcarà la continuïtat de la legislatura: optar per un soci alternatiu –i, per tant, trencar de facto la majoria independentista– o abocar-se a una pròrroga pressupostària que fins ara el Govern s'ha negat a considerar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anunci d'aquest dimarts de la CUP, avançat per l'ARA, ha suposat una de freda i una de calenta per a l'executiu. De la deliberació de les assemblees se'n deriva una majoria del 63,4% (d'un total de 464 vots) a favor de l'esmena a la totalitat. Però els sectors partidaris de seguir negociant, com Poble Lliure, s'han imposat de manera clara en la segona votació –la que marcava la continuïtat de les converses amb el Govern– amb un 68,8% dels vots, enfront del 28,7% dels suports que van aconseguir els que volien trencar amb Esquerra i Junts, com és el cas d'Endavant. Així ho han traslladat els cupaires a l'executiu aquesta tarda en una reunió d'una hora i mitja a Palau amb el president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró. En la trobada, segons fonts governamentals, els representants de l'executiu han entomat el repte de mantenir viva la negociació, però han transmès "urgència" a la delegació anticapitalista, formada per Eulàlia Reguant i Dolors Sabater, i l'han instat a "concretar" les condicions per retirar l'esmena a la totalitat abans de dilluns que ve, quan acaba el termini per formalitzar els vetos a la tramitació pressupostària.

La posició del Govern, que aquest dimecres al matí marcarà la sessió de control a l'executiu al Parlament, havia estat consensuada també a Palau hores abans en una cimera d'alt nivell, avançada per l'ARA, amb representants d'ERC i JxCat. Una reunió encapçalada per Aragonès i el vicepresident, Jordi Puigneró, que ha servit per abordar com continuar els contactes amb els anticapitalistes. També hi havia presents la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el director de l'Oficina del President, Sergi Sabrià, i els diputats Josep Maria Jové i Marta Vilalta de part dels republicans, mentre que des de Junts, a banda del conseller Giró, s'hi han sumat la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i el president del grup parlamentari, Albert Batet. L'enfocament per fixar no era senzill: el Govern ha de decidir en què està disposat a cedir per convèncer la CUP perquè retiri l'esmena a la totalitat i, si no ho aconsegueix, ha de triar una estratègia per salvar els comptes amb el PSC o els comuns. Una via sobre la qual ara mateix no hi ha consens entre Esquerra i Junts.

Marge "fins a l'últim moment"

En la roda de premsa de presentació dels resultats, Reguant ha assegurat que estan disposats a negociar "fins a l'últim moment", però ha qualificat de "triple esmena" la decisió de la CUP. "Una esmena a les relacions amb l'Estat en què s'està normalitzant el PSOE, a un Govern que no està generant les condicions per autodeterminar-nos ni fer un gir a l'esquerra i a uns pressupostos continuistes", ha detallat la diputada cupaire. Reguant s'ha referit específicament a les mancances dels comptes en l'àmbit de l'habitatge o de la sanitat i ha lamentat "les presses del Govern per arribar a un acord en l'ampliació del Prat o la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, enfront de la seva actitud en la conquesta dels drets socials". L'objectiu de la CUP a partir d'ara, ha resumit, és esprémer fins al final la possibilitat de forçar el Govern a fer "un gir a l'esquerra i per garantir el dret a l'autodeterminació". Valorar si s'aconsegueix o no estarà a partir d'ara en mans de la coordinadora oberta parlamentària (COP) del partit, representada per les seves assemblees territorials, candidatures municipalistes i les organitzacions i els moviments que hi donen suport.

Si la CUP creu que encara hi ha temps, el Govern també. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha lamentat la decisió, però ha convingut que hi ha marge per convèncer l'esquerra anticapitalista perquè "rectifiqui", tot i que no ha concretat quins canvis hi poden haver en els comptes. Plaja s'ha negat a valorar qualsevol altre escenari que no passi per la CUP, fent una crida a mantenir la "majoria del 52%", però també ha dit que no hi haurà pròrroga pressupostària.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts

La tria de l'escenari alternatiu als cupaires genera recels entre els socis de Govern, Esquerra i Junts. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha assegurat: "Que la CUP continuï formant part de la governabilitat del país és la millor manera d'evitar les temptacions sociovergents", en al·lusió a Junts, mentre que la portaveu de JxCat, Mònica Sales, ha tornat a situar la responsabilitat en Aragonès perquè va ser el president i no Junts, ha remarcat, qui va tancar el pacte d'investidura amb la CUP.

La dinàmica d'aquesta negociació és l'habitual en la política catalana: ningú vol aparèixer com qui trenca tots els ponts. En les pròximes hores i dies tant l'executiu com la CUP aguantaran el pols al màxim perquè no se'ls pugui penjar la llufa de trencar la majoria independentista. En aquest trajecte hi pot haver un acord o que s'inauguri una nova etapa de geometria variable al Parlament amb els comuns i el PSC.

stats