La CUP es decanta per "desestabilitzar" el Govern per la seva "deriva autonomista"

Els cupaires denuncien en la ponència política que l'executiu torna a la "lògica sociovergent"

El debat dels pressupostos ha trencat les relacions de la CUP amb el Govern d'ERC i Junts. Així ho posa en relleu la ponència política, ratificada per la militància que va participar a l'assemblea nacional extraordinària de dissabte. El document, que ha avançat VilaWebi al qual ha tingut accés l'ARA, defensa que l'acció parlamentària dels cupaires ha d'anar encaminada a "desestabilitzar" l'executiu. "Cap dels elements que van servir perquè la CUP decidís votar a favor de la investidura de Pere Aragonès no s'ha materialitzat en acció legislativa i de Govern, ans al contrari: només s'han dedicat a promoure la pervivència d'un model que tan sols beneficia uns pocs", remarca la ponència. La diputada Eulàlia Reguant ja va avisar en la roda de premsa posterior a l'assemblea que el Govern "avui no superaria cap qüestió de confiança" i li va demanar que tornés "al punt de partida".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes advertències que els cupaires traslladen en una ponència molt crítica amb l'executiu que marcarà el seu full de ruta els pròxims dos anys, així com el rumb de la legislatura actual. La sintonia de la CUP amb ERC s'ha esvaït perquè durant l’assemblea nacional es va aprovar una esmena que endureix el text base que havia elaborat el secretariat nacional. Després d'advocar per "assenyalar l'immobilisme" de les dues grans forces independentistes, la formació anticapitalista insta a fomentar "la desestabilització" de l'executiu i a fer d'"oposició frontal a la deriva autonomista del sobiranisme governamental". En aquest sentit, la CUP deixa clar que els dos grans partits independentistes no miraran d'aprovar mesures legislatives “que xoquin frontalment amb els límits autonòmics i constitucionals”. “No perquè no vulguem que es produeixi aquest xoc” –aclareixen–, “sinó perquè sabem que ERC i Junts no desenvoluparan aquestes mesures”. Davant d'aquest escenari, la CUP es posiciona com l'agent "que s'oposi clarament a l'escenari actual de reassentament autonomista que es dibuixa amb les aliances pressupostàries" a Barcelona, Catalunya i l'Estat i "que encaixa amb els pactes de governabilitat als executius del País Valencià i les Illes".

Cargando
No hay anuncios

Al·ludint a macroprojectes inclosos als comptes com el de Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat –que ha quedat paralitzada– o la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, la CUP lamenta el retorn a "la lògica sociovergent" amb "pràctiques que apaivaguen el conflicte amb la patronal i que realitzen grans macroinfraestructures encara que contravinguin la legislació contra l'emergència climàtica aprovada pel mateix Parlament". També acusa el partit d'Oriol Junqueras d'apagar el conflicte amb l'Estat. "Els moviments polítics que ERC ha portat a terme de forma accelerada en aquest inici de legislatura van en la línia d'estabilitzar l'escenari polític i d'aprofundir en les millores de gestió autonòmica que li ofereix la col·laboració amb el PSOE i Podem", critica la ponència. Uns moviments que els cupaires consideren que també valida la formació de Carles Puigdemont, "malgrat certes escenificacions de discrepància efectuades en clau partidista". "Aquesta aposta política del tàndem ERC-Junts a la Generalitat dibuixa un marc difícil per a la generació d'embats polítics i parlamentaris amb l'Estat durant els pròxims dos anys", avisa la formació assembleària.

Acumular forces al carrer

De fet, la CUP adverteix que les dues grans forces independentistes no pensen plantejar un referèndum aquesta legislatura, com creuen que va quedar reflectit en el debat de política general quan van refusar la seva proposta de tornar a posar les urnes. "Convèncer els altres dos actors serà com picar ferro fred en un primer moment", lamenten en el text, però defensen treballar per exercir l'autodeterminació acumulant forces i aprofitant l'estela d'un possible referèndum a Escòcia. La CUP crida a la mobilització permanent als carrers per aprofundir en un conflicte que creu que ERC i Junts volen tancar des de dalt. El que ha de fer la CUP és “construir un embat amb l’estat des dels carrers", ressalta la ponència. Els cupaires es desmarquen de l'executiu només vuit mesos després d'avalar la investidura de Pere Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Precisament Aragonès ha parlat aquest dimarts de la qüestió en la compareixença que ha fet per explicar les noves restriccions en matèria de covid. El president de la Generalitat no vol sentir a parlar de canviar de soci a mitja legislatura i segueix confiant en la CUP, malgrat que els cupaires li dediquen ponències crítiques i, a més, el Govern s'ha vist obligat a aprovar els pressupostos amb els comuns. "La nostra voluntat és comptar amb la CUP com a soci prioritari", ha assegurat Aragonès, informa Quim Bertomeu. Tot i això, el Govern, i en especial ERC, és conscient que l'escenari ha canviat respecte el pacte d'investidura del març i, per exemple, els republicans ja no donen per fet que compliran una de les potes d'aquell pacte: que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança a mig mandat. Aquest dilluns, la dirigent d'ERC Marta Vilalta ja va defensar que aquesta qüestió de confiança "perd sentit" després de la trencadissa pels pressupostos.