Discurs institucional

Aragonès s'obre a buscar "alternatives" al diàleg

El president avisa l’Estat que la negociació ha de tenir "resultats tangibles"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el seu missatge institucional de Nadal a l'escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet.
26/12/2021
2 min

Amb els pressupostos aprovats i el permís de la pandèmia, Pere Aragonès s’ha proposat com a objectiu del 2022 reconstruir la unitat de l’independentisme i començar a "desbloquejar" el conflicte amb l’Estat. Així ho ha afirmat aquest diumenge el president de la Generalitat en el seu discurs institucional de Nadal, pronunciat excepcionalment el dia de Sant Esteve i des de la simbòlica Escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, on va néixer la immersió lingüística. Amb l’horitzó d’una nova reunió de la taula de diàleg prevista a principis d’any, el cap del Govern ha urgit l’executiu espanyol a aportar-hi "resultats tangibles". I en un missatge de pressió cap a Madrid –i, alhora, de complicitat amb la CUP– s'ha obert a buscar "alternatives" a la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"De la mateixa manera que no estem disposats a renunciar a la resolució democràtica del conflicte polític, tampoc estem disposats a renunciar a la independència de Catalunya", ha argumentat. Aragonès ha deixat clar que la prioritat és que l’executiu de Pedro Sánchez doni una "resposta" a l' "àmplia" demanda de l’autodeterminació i l’amnistia. Però ha avisat, conscient dels vetos de la Moncloa, que no acceptarà el "bloqueig". En aquest sentit, i apel·lant a una majoria independentista que ha qualificat de "sòlida" –malgrat la trencadissa arran del pacte amb els comuns pels comptes–, ha apostat per treballar en un pla B.

En l’acord d’investidura entre ERC i la CUP ja es preveia l’alternativa d’un nou "embat democràtic", prioritzant la via del referèndum. Però Aragonès no ha anat aquest diumenge tan enllà. El president s'ha limitat a defensar la idoneïtat d’una proposta "per si la negociació s’encalla i no aporta resultats" i ha remarcat –això sí– que s’ha de fer des del "realisme, buscant el màxim consens i aprenent del camí que hem fet fins ara". Les seves paraules, en tot cas, arriben després que els cupaires aprovessin un full de ruta per "desestabilitzar" el Govern, al qual acusen d’haver iniciat una deriva "autonomista". Una posició que el president s’ha proposat capgirar.

Defensa de l'escola catalana

En el seu discurs, que ha acabat amb un "Visca Catalunya lliure!", el republicà ha admès que l’any finalitza d’una manera "inesperada" per l’arribada de la variant òmicron i el retorn de les restriccions, que ha promès que "no duraran més de l’indispensable". Però també ha tret pit de l’aprovació d’uns pressupostos que entre d’altres, ha subratllat, serviran per "enfortir l’escola". En ple debat sobre l’ús del català a les aules, assetjat per les sentències judicials, Aragonès ha fet pinya amb la immersió, un model que ha erigit en garant de la "cohesió" i la creació d'"oportunitats". "Estem treballant amb tota l’energia [...] per assegurar que la llengua catalana continua jugant un paper neuràlgic en el sistema educatiu de Catalunya", ha dit, i ha conclòs que "sense cap mena de dubte" aquest és "el nucli de la nació" catalana.

stats