El Govern obrirà la setmana que ve una ronda de contactes amb els partits pels pressupostos
El president es reuneix a Palau amb Illa, que li ofereix una "negociació clàssica" pels comptes
BarcelonaTres setmanes després del trencament del Govern i després d'intentar allunyar en tot moment el PSC de l'equació de la governabilitat, el president Pere Aragonès ha rebut aquest divendres a la tarda a Palau el líder dels socialistes, Salvador Illa, per tancar les converses amb els grups. El cap de l'executiu i el de l'oposició han mantingut una trobada "cordial" que s'ha allargat durant una hora i mitja i que ha comptat amb els pressupostos del 2023 com a teló de fons. Segons fonts de les dues parts, de fet, Aragonès ha informat Illa que la setmana que ve obrirà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per explicar el marc pressupostari que planteja per a l'any que ve. Una ronda on, tot i no ser la prioritat, hi tornaran a ser els socialistes.
La dels pressupostos serà una votació important per mesurar si el nou Govern és prou sòlid per aguantar com a mínim tot el 2023 o, en canvi, se li complica cada cop més la continuïtat. Aquesta tarda a Palau Illa ha reiterat al president la seva "predisposició a obrir una negociació pressupostària clàssica" per tenir els nous comptes vigents el pròxim 1 de gener. Els socialistes voldrien que el consell executiu els aprovés dimecres que ve per començar a negociar, però Aragonès ha frenat les seves intencions. De fet, més enllà de les converses que mantindrà la setmana que ve, el cap del Govern no ha variat el seu plantejament: "El president ha traslladat el seu posicionament (ja conegut)", han informat fonts governamentals. Així, ha reiterat a Illa que la seva voluntat és aprovar els números amb Junts, la CUP i els comuns, però davant la negativa que mantenen els juntaires no ha volgut tancar la porta a una entesa alternativa amb el PSC.
L'única certesa que hi ha ara mateix és que, amb el divorci entre Junts i ERC, els pressupostos aniran tard. Fonts de la Generalitat expliquen a l'ARA que no s'aprovaran al pròxim consell executiu del 2 de novembre, el que cada vegada fa més complicat que puguin estar enllestits abans que acabi l'any. La part socialista, però, no ha volgut fer sang amb aquest retard, a diferència del que Illa havia fet en les últimes ocasions. Les respectives valoracions, de fet, han estat prou coincidents. Fonts socialistes expliquen que Aragonès i Illa han centrat part de la conversa en "la preocupació compartida per la situació política i pel context econòmic que es deriva de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia". "El president ha traslladat la seva preocupació per l'encariment dels preus, així com pels grans reptes del moment", han afegit des de la Generalitat.
El cap del Govern ha aprofitat per posar sobre la taula la "falta de compromís" de l'Estat a l'hora de resoldre qüestions tan rellevants com l'execució del PERTE del vehicle elèctric o la situació de Rodalies. Cap de les dues parts, per contra, ha explicat si s'ha abordat la negociació pressupostària entre el PSOE i ERC a Madrid –inevitablement relacionada amb la partida catalana– o sobre el conflicte polític i el procés de desjudicialització. En ple debat sobre la reforma de sedició, i després que Aragonès reptés fa dues setmanes el PSC a explorar acords sobre la lluita contra la repressió, Illa arribava a la reunió després que els socialistes catalans refermessin el seu suport als canvis al Codi Penal. Ha estat la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, qui aquest matí ha apostat per la reforma del delicte pel qual van condemnar els líders del Procés, malgrat que el PP hagi frenat per aquest motiu les negociacions sobre el CGPJ. "Passi el que passi no canviarà la nostra posició", ha dit.
Reunions amb el teixit social
Si el detall es podia interpretar com un gest de bona voluntat, Aragonès també ha informat el seu interlocutor d'un fet que Illa reclama de manera recurrent al Parlament: l'inici d'una ronda de reunions amb agents socials, dels quals ja s'ha trobat amb els sindicats i amb la Taula del Tercer Sector. El PSC informava aquest mateix dijous que ja havien celebrat 69 reunions amb el teixit social i econòmic en les últimes dues setmanes, i que tots coincideixen en un punt: cal que hi hagi pressupostos. Només el temps dirà si Aragonès accedeix i mira cap al PSC –una situació que, tal com respira Junts, pot semblar inevitable–, o si s'encara cap a una pròrroga que impediria incorporar 3.000 milions extres i deixaria la legislatura en dubte.