Aragonès anuncia que defensarà l'amnistia al Senat: "Trolejar el PP sempre ve de gust"
El president recorda a Sánchez que té un "compromís signat" per parlar del referèndum
Barcelona / MadridEl president Pere Aragonès portarà novament la defensa de l'amnistia al Senat. El cap del Govern assistirà dilluns a la comissió convocada pel PP per debatre l'informe sobre l'impacte autonòmic de la norma i ho farà amb el convenciment que la llei per a l'oblit judicial del Procés s'ha de defensar "a tot arreu", segons ha explicat en una entrevista aquest matí a SER Catalunya. En la seva argumentació, però, encara hi ha afegit un altre motiu: "Com a independentista, republicà i d'esquerres, trolejar el PP sempre ve de gust".
Aragonès ha admès que els populars intentaran que la trobada de la setmana que ve sigui un espai "hostil", però ha deixat clar que no té "por" i ha afirmat que la seva simple presència ja generarà "incomoditat" als d'Alberto Núñez Feijóo. "No els agrada escoltar allò que no volen sentir, i hauran de sentir que l'amnistia és necessària per acabar amb una repressió absolutament il·legítima", ha dit. "Per acabar amb l'A por ellos", ha afegit.
Les claus del pas de l'amnistia pel Senat
- El debat a la comissió de comunitats autònomes
- Si Aragonès compareix dilluns que ve al Senat és perquè el PP ha forçat amb la seva majoria absoluta que la comissió general de comunitats autònomes elabori un informe sobre l'impacte autonòmic de la norma. No és un procediment habitual i altres grups, com el PSOE i ERC, denuncien que s'hagi utilitzat aquest mecanisme. "És un informe fake", han denunciat els republicans. El text sosté que la mesura de gràcia és inconstitucional i "encoratja actes insurreccionals".
- El president del Govern intervindrà dilluns deu minuts, que pot estirar fins a quinze, i ho farà després que el PP hagi presentat aquest informe a la sessió i que els senadors d'altres grups hagin defensat els vots particulars. En el debat, que s'allargarà hores i acabarà amb l'aprovació de l'informe del PP, també intervindran presidents autonòmics del PP, com la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.
- La tramitació de l'amnistia
- En paral·lel als treballs d'aquesta comissió, l'amnistia es tramita a una comissió mixta entre la constitucional i la de justícia. Els grups poden presentar esmenes i propostes de veto al text fins dimarts que ve, 9 d'abril. Després s'obrirà un període de compareixences d'experts entre el 16 i el 30 d'abril. El PP hi vol cridar "experts tècnics de l'àmbit jurídic" i el PSOE reclama que no estiguin contaminats ideològicament.
- En una reunió aquest dijous de la comissió, s'ha fixat que el 6 de maig la ponència, un grup reduït de senadors, aprovi el dictamen -que pot ser un veto- de l'amnistia. El PP encara manté obert quan arribarà a la comissió i, posteriorment, al ple. La data límit és el 16 de maig, quan l'han de retornar al Congrés. El ple que voti l'amnistia, per tant, podria ser la setmana prèvia al 12-M o la de després.
"Si el PP volia convertir la sessió de dilluns en un aquelarre contra el govern de l'estat espanyol, com va intentar fer l'altra vegada, els hi tornarem a espatllar", ha continuat Aragonès. I és que aquest no serà el primer cop que defensa l'amnistia al Senat, on els conservadors gaudeixen de majoria absoluta. A finals d'octubre va participar en la comissió de comunitats autònomes –la mateixa que s'ha convocat per al debat de dilluns– i va qualificar la norma d'"imprescindible" per "avançar en la resolució del conflicte polític".
"[L'amnistia] Ha de ser el punt de partida d'un camí que té un destí: que la ciutadania de Catalunya voti sobre la independència", va afirmar llavors a la cambra alta el president. Dilluns hi tornarà just després d'haver posat sobre la taula la seva proposta per a un referèndum pactat que, ja d'entrada, ha tornat a ser rebutjat pel govern espanyol. En l'entrevista, de fet, Aragonès ha redoblat la crida a Pedro Sánchez perquè consideri la seva proposta de consulta sobre la independència.
"Té un compromís signat", li ha dit, en referència a l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE, que preveu obrir "una nova fase del procés de negociació per escoltar les propostes de futur de Catalunya i la relació amb Espanya". "Ell és investit president gràcies als vots d'ERC i, per tant, potser s'hauria d'escoltar més les propostes", ha afirmat el president català, que ha convidat el líder socialista a posar sobre la taula un projecte alternatiu per a Catalunya.
A la comissió de dilluns que ve, a banda del president del Govern hi haurà "set presidents i set consellers del PP", segons ha confirmat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en un missatge a X. "Aragonès pretén trolejar l'Estat després de trolejar Sánchez. Se sent fort, però no ho és davant de l'Espanya que representem i es rebel·la contra els privilegis", ha replicat.