Crisi al Govern

Aragonès pressiona Junts perquè prengui una decisió

Els de Laura Borràs estenen la mà al president: "Encara som a temps d'arreglar-ho"

BarcelonaLa situació del Govern és tan precària que aquest divendres ha aconseguit que l'última sessió del debat de política general quedés en un segon pla i que les votacions finals tinguessin un aroma descafeïnat. Malgrat això, el debat al Parlament ha servit perquè el president Pere Aragonès demanés un torn de paraula que no estava previst en el guió. Amb un to mesurat per intentar no ferir encara més les susceptibilitats amb Junts, ha pressionat el seu soci de govern perquè prengui amb la "màxima celeritat" la decisió de si vol deixar l'executiu. El president ha assegurat que ell vol "continuar", però no a qualsevol preu, per la qual cosa ha mantingut el rebuig a la qüestió de confiança que li reclamen els seus socis i que ha sigut el detonant de l'actual crisi. Junts li ha respost amb mà estesa, però també li ha demanat que compleixi l'acord de govern: "Encara som a temps d'arreglar-ho", ha afirmat el líder de Junts a la cambra, Albert Batet. El president d'ERC, Oriol Junqueras, però, creu que no hi ha res a negociar: ERC, diu, "està complint" tots els punts que li reclamen.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que els dos protagonistes de la crisi han deixat en un calaix els retrets dels últims dies, les posicions segueixen enrocades. Esquerra es manté en la posició que hi ha poc marge per negociar i que l'única sortida és dotar el Govern d'estabilitat per centrar-lo "cent per cent en els problemes de la ciutadania" davant d'un hivern que es preveu econòmicament i socialment complicat. Junts, que ha fet palès el seu malestar pel cessament del vicepresident Puigneró, es manté en la posició que per tornar a la normalitat cal un compromís del president per complir els tres punts de l'acord d'investidura que considera que no funcionen –la direcció estratègica del Procés, la coordinació a Madrid i el contingut de la taula de diàleg–. A més, no es dona per al·ludit amb els tempos d'Aragonès: la consulta a la militància per decidir si continuen al Govern serà el 6 i el 7 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès també té un altre problema i és que considera que l'actual situació d'impàs està afectant la credibilitat del seu govern a ulls de la ciutadania, esgotada amb tanta picabaralla. És per això que avui també ha fet servir el seu torn de paraula per comprometre's a acabar aviat "els dubtes, debats i soroll" que fa mesos que envolten el seu gabinet.

Declaracions creuades entre Esquerra i Junts enmig de la crisi oberta al Govern

This browser does not support the video element.

Malgrat tot, difícilment té garantit que el soroll s'esmorteixi a curt termini. Junts manté la consulta i vol que aquest marge de temps serveixi per negociar amb ERC un canvi de rumb de l'executiu. Fonts coneixedores asseguren que el president i el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja van tenir un primer contacte telefònic aquest dijous a la nit. Quasi 24 hores més tard ha arribat a Palau la nova proposta de Junts amb "concrecions" i "terminis" per reconduir la situació. No sembla, però, que pugui ser cap desllorigador perquè una de les condicions és la restitució de Puigneró, un fet que la plaça Sant Jaume no es contempla.

Cargando
No hay anuncios

Des del Palau de la Generalitat veuen poc espai per a un acord si no es canvia el marc actual: exigeixen a Junts que es retracti de la petició d'una qüestió de confiança i que l'estabilitat torni a regnar. Asseguren que el president està disposat a "parlar", però interpreten que Junts manté l'"ultimàtum" sobre la seva continuïtat a l'executiu i que així és complicat que alguna cosa es mogui.

Els pressupostos es compliquen

Si Aragonès difícilment podrà tancar per la via ràpida el conflicte amb Junts, tampoc l'oposició l'hi posarà fàcil, ja que veu en la debilitat del Govern una oportunitat per guanyar terreny. El primer a evidenciar-ho ha sigut el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que també des del debat de política general ha assegurat que l'executiu està en "temps de descompte" i, citant l'expresident Tarradellas, ha deplorat el conflicte entre ERC i Junts: "En política es pot fer de tot menys el ridícul".

Cargando
No hay anuncios

Encara li han complicat més les coses els comuns. La seva líder, Jéssica Albiach, ha donat per "congelades" les negociacions dels pressupostos de la Generalitat del 2023 fins que no es resolgui la crisi. Això vol dir que el debat de política general podria no només acabar amb el Govern, sinó també fer miques els comptes públics de l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

Els detalls de la jornada

La segona jornada del debat de política general d'aquest divendres no ha sigut el ple maratonià de 12 hores que va ser dilluns. Tot i això, ha deixat algun detall remarcable. L'escó on s'asseia el ja exvicepresident Puigneró, al costat d'Aragonès, no ha quedat vacant i s'hi ha assegut la consellera republicana Laura Vilagrà. ERC volia que no es visualitzés la imatge d'un president en solitud. Malgrat tot, Junts ha forçat que quedés una cadira buida al banc del Govern perquè el conseller Jaume Giró també ha canviat de seient. Un resum acurat de la fotografia actual de la coalició: Junts i ERC encara no han trencat, però tampoc estan en vies de resoldre res.

Cargando
No hay anuncios

L'últim tram del debat de política general ha servit per votar les resolucions que presenten els partits per intentar influir en l'acció de govern en aquest curs polític. No quedarà cap votació per al record, però n'hi ha hagut dues que han sigut tan simbòliques com iròniques. El Parlament ha rebutjat una iniciativa del PP que volia obligar Aragonès a sotmetre's a una qüestió de confiança –la mateixa idea de Junts–, i n'ha tombat una altra dels comuns que defensava l'"acord de claredat" per resoldre el conflicte polític –la mateixa idea d'ERC–. Per tant, ni Junts ni ERC s'han atrevit a portar les seves dues propostes estrella a votació. I els qui ho han fet per ells, les han perdudes.

Cargando
No hay anuncios
El Parlament tomba les resolucions sobre la qüestió de confiança i l'acord de claredat
  • El Parlament ha rebutjat la proposta de resolució del PP que demanava que el president Aragonès s’hagués de sotmetre a una qüestió de confiança. No hi han votat a favor ni Junts ni la CUP, malgrat que també són partidaris que el president faci un moviment així. La clau és que cap dels dos partits independentistes volia sortir alineat al costat dels populars. Només hi han votat a favor els tres diputats del PP. Els de Vox s'hi han abstingut i la resta de partits s'hi han oposat. Tot i això, la setmana que ve el Parlament votarà una moció de la CUP que torna a demanar aquesta qüestió de confiança. Encara està per veure si llavors canvien les majories.
  • ERC no ha portat a votació al ple l'aposta que el president Pere Aragonès va fer per impulsar l'acord de claredat en el seu discurs del debat de política general. En canvi, sí que ho han fet els comuns, en una resolució que instava a convocar la taula de partits catalana per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg: la iniciativa només ha rebut el suport dels republicans i els comuns (41). Junts s'ha abstingut (31), mentre que la resta de partits hi ha votat en contra (61).
  • El ple també ha rebutjat una proposta de resolució de la CUP per "donar per acabada i tancada l'actual fase de la taula de diàleg". Només ha obtingut els nou vots a favor dels anticapitalistes. Junts s'hi ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra: alguns ho han fet per convenciment, com ERC, el PSC i els comuns, i altres, com Cs, Vox i PP, per no alinear-se al costat dels cupaires. Sigui com sigui, la cambra dona aire a la via del diàleg. A més, sí que ha prosperat una iniciativa dels comuns que defensa l'"impuls" d'aquesta taula i, a més, demana que s'abordi la reforma del codi penal i del delicte de sedició.
  • La cambra ha donat llum verda a una proposta de Junts sobre autodeterminació que estableix que el referèndum de l'1-O "legitima la unilateralitat i la desobediència per tal d'assolir un escenari de resolució de democràtica del conflicte". Ho ha fet gràcies als vots a favor de Junts i ERC i l'abstenció de la CUP. La resta de grups hi han votat en contra. És rellevant que el partit de Borràs i el d'Aragonès hagin aconseguit votar units malgrat les profundes discrepàncies que viuen actualment i que tenen el Govern al límit del trencament.
  • El Parlament ha instat el Govern a acordar amb la Moncloa el traspàs de Rodalies abans que acabi el 2022 amb l'aprovació d'una proposta de resolució del PSC i una altra conjunta dels grups d'ERC i Junts que així ho proposaven. Els textos també aposten per reclamar a la Generalitat que assumeixi la gestió integral del servei per mitjà de Ferrocarrils. També a partir d'una proposta dels socialistes, el ple ha aprovat a més demanar que es continuït parlant amb la Moncloa i AENA per ampliar l'aeroport del Prat, amb el suport de PSC, Junts, Vox, Cs i PP, l'abstenció d'ERC i la CUP i els comuns en contra.