El Govern ultima una proposta per donar cobertura als ex alts càrrecs encausats al Tribunal de Comptes
La fórmula, més que un aval econòmic o patrimonial, passaria per una asseguradora
BarcelonaDesprés que el Tribunal de Comptes fixés una fiança provisional de 5,4 milions d'euros per la causa d’Exteriors, la Generalitat ultima la fórmula per poder-hi respondre i evitar embargaments dels ex alts càrrecs investigats –tal com va avançar l'ARA dimecres passat–. Les fonts governamentals consultades asseguren que al llarg d’aquest dilluns s’han mantingut múltiples reunions tècniques entre Economia, del conseller Jaume Giró –el departament que està preparant la proposta–, i els serveis jurídics de la Generalitat pilotats per Francesc Esteve, encarregats de blindar la fórmula perquè sigui efectiva. “Tenim una proposta encarrilada”, afirmen diverses fonts, que també expliquen que el més probable és que la solució passi per una asseguradora i no per un aval patrimonial del Govern com s'havia plantejat al principi. El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, han estat en contacte en les últimes hores per aquesta qüestió. En aquest sentit, fonts governamentals indiquen que tot apunta que es podria aprovar aquest dimarts al consell executiu, i subratllen que, si hi hagués algun entrebanc, encara tindrien temps: el termini per dipositar la fiança provisional al Tribunal de Comptes és el 21 de juliol. Un dels handicaps per trobar una manera de respondre des de la Generalitat és el rol dels funcionaris amb responsabilitats econòmiques –com la intervenció general o els lletrats del Govern– perquè, com apunta aquest dilluns l'ARA, els treballadors públics se senten tenallats per la pressió judicial i demanen moltes justificacions a l'hora d'avalar qualsevol proposta.
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha apuntat en roda de premsa des del Palau de la Generalitat després de la reunió entre Aragonès i el líder del PP, Alejandro Fernández, que la base legal per fer-ho és l’estatut del funcionari. Ha afirmat que s’ha de permetre el “principi d’indemnitat”, és a dir, el dret de qualsevol servidor públic a ser defensat per la seva administració. “La repressió no s’atura i és duríssima”, ha conclòs, i ha augurat més concrecions en les pròximes hores.
Aquest dilluns el Tribunal de Comptes ha sigut un dels principals temes en les executives de JxCat i Esquerra. Després de la reunió de la direcció, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha defensat que pertoca al govern català avalar econòmicament els investigats i “protegir” així els treballadors de la Generalitat. Al seu torn, la secretària general adjunta d’Esquerra i també portaveu, Marta Vilalta, ha replicat que l’executiu prepara una proposta per fer front a la fiança que reclama el Tribunal de Comptes, tot i que ha evitat parlar explícitament d’aval. Tanmateix, Artadi ha argumentat que els afectats pel Tribunal de Comptes estan encausats per fer una feina que constava en els plans de govern de les diverses legislatures que comprèn la instrucció –l’activitat exterior del 2011 al 2017– i que ningú va impugnar. A parer de la portaveu de Junts, l’executiu ha de reaccionar davant la “repressió” de l’Estat no només per donar cobertura als funcionaris i càrrecs polítics implicats, sinó també per defensar la “legitimitat” de les decisions de l’executiu català fins ara.
Per la seva banda, la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ha evitat parlar de manera explícita “d’aval” de la Generalitat als ex alts càrrecs, però sí que s’ha compromès a proporcionar un “acompanyament jurídic o econòmic” a tots els investigats per part de l’executiu català. També ha fet una crida a activar la Caixa de Solidaritat, l’entitat que havia recollit diners per fer front a la repressió de l’independentisme.
I és que diverses fonts consultades asseguren que s’haurien d’activar totes les vies per assegurar el pagament de la fiança salvant els investigats: “Hem de tenir un pla B”, remarquen algunes fonts per si la via que utilitza el Govern queda impugnada o és rebutjada pel Tribunal de Comptes. En aquest sentit, aquest dimarts al migdia està prevista una roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès dels responsables de la Caixa de Solidaritat per explicar si s’activaran per la causa d’Exteriors del Tribunal de Comptes. L’ANC, que dona suport a la convocatòria de l’entitat, però, ha fet un comunicat en què refreda la resposta de la societat civil i exigeix un rol al Govern: ha reclamat a la Generalitat que actuï i sigui ella qui defensi els excàrrecs i “cobreixi fins a l’últim cèntim les persones afectades”.
Suport als condemnats pel 9-N
Un altre dels temes que l’independentisme té sobre la taula és com respondre a l’execució de la sentència del Tribunal de Comptes corresponent a la consulta del 9 de Novembre. La setmana passada el Tribunal Suprem va inadmetre el recurs contra la sentència de l’expresident Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega i Francesc Homs, la qual cosa implica la confirmació del pagament per part dels encausats de més de cinc milions d’euros (s’hi han de sumar interessos), ja que la resolució ja és ferma. Segons fonts coneixedores, es preveu que el Suprem faci el mateix amb el recurs de l’exconsellera Irene Rigau en les pròximes hores i que posteriorment el Tribunal enviï una certificació per començar l’execució de la condemna. Paral·lelament a la fiança provisional d’Exteriors, doncs, l’independentisme també debat què fer amb aquest cas: l’expresident i els exconsellers van posar com a fiança part dels seus pisos habituals i si no es troba una solució el Tribunal pot executar l’embargament i posar-los a subhasta pública.