El Govern crea una secretaria per desplegar la Hisenda pròpia amb l'horitzó del 2014

Georgina Arderiu assumirà la direcció de la nova estructura, que dependrà del departament d'Economia

El portaveu del Govern, Francesc Homs (dreta) i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu de dimarts 8 de gener de 2013 / ACN
R. Mateos / O. March
08/01/2013
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d'una secretaria d'Hisenda dins del departament d'Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell. Aquesta és una de les novetats de l'organigrama del segon executiu d'Artur Mas. Després de la reunió de cada dimarts del Consell Executiu, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha informat d'aquesta reestructuració, que té com a finalitat facilitar el desplegament de l'Administració Tributària de Catalunya, una de les principals estructures d'Estat que CiU i ERC s'han compromès a desenvolupar i que pretén substituir l'administració estatal en la gestió i recaptació d'impostos a Catalunya, amb l'horitzó temporal del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva reunió d'avui, el Govern també ha nomenat Georgina Arderiu com a secretària d'Hisenda. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Comercials per la Universitat de Barcelona, Arderiu (Lleida, 1952) ja va ocupar el càrrec de secretària general d'Economia i Coneixement en la darrera legislatura.

No hi ha un calendari rígid que estipuli quan estarà del tot a punt la Hisenda pròpia, però la previsió i la voluntat és tenir-ne tota l'estructura tècnica a punt a mitjans del 2014. L'horitzó coincideix precisament amb el termini que CiU i ERC s'han marcat per organitzar la consulta sobiranista. Però el procés serà de tanta complexitat que Homs reconeix que cal ser “flexible” a l'hora de parlar de calendaris: “Dotar de contingut una estructura així no pot ser fruit de la improvisació”, ha afirmat.

Per bastir la Hisenda catalana, caldrà abans una intensa tasca de formació d'especialistes per assumir les funcions que ara desenvolupa l'administració tributària estatal. A la Generalitat també li farà falta dotar-se d'un sistema informàtic capaç d'absorbir una base de dades fiscals dels contribuents. Tot això per tenir una agència tributària catalana preparada per fer-se càrrec de la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos que paguen els catalans.

Ara ja existeix una Agència Tributària de Catalunya, però el volum d'impostos que gestiona és irrisori en comparació amb l'administració estatal. Per poder disposar de l'única Hisenda a Catalunya, el Govern considera que es pot assolir ja sigui explotant al màxim les potencialitats de l'Estatut (que preveu un consorci català que administri tots els tributs), modificant la legislació espanyola per permetre-ho, o bé a través d'altres alternatives que Homs no ha volgut detallar.

El que sí que ha volgut deixar clar Homs és que, tot i el xoc competencial que s'albira per a aquest tema, en cap cas el Govern pensa traslladar a la ciutadania el “dilema” de dipositar els seus impostos a la Generalitat o a l'estat espanyol. “Els ciutadans han d'anar a pagar els seus impostos on digui la llei”, ha dit.

stats