El Govern s’obre a altres socis més enllà de la CUP per als comptes
La prioritat són els cupaires però parlaran amb els comuns i el PSC
BarcelonaEl 25 de setembre del 2018, en el marc de la presentació del pla de Govern, el llavors president, Quim Torra, va marcar el terreny de joc de la seva legislatura: “En aquests moments és impossible negociar els pressupostos amb el PSC”, va asseverar quan li van preguntar si s’obria a parlar amb grups més enllà de la CUP i els comuns. A parer seu, havien de canviar “coses”, com l’acceptació d’un referèndum per part del govern espanyol. Tres anys després la situació ha canviat i els socialistes ja no són un grup amb qui l’independentisme no es pugui entendre al Parlament. En aquesta legislatura, hi han de pactar per renovar tots els organismes amb membres amb el mandat caducat -des del Consell de Garanties fins a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-, i el nou titular d’Economia, Jaume Giró, ha fixat la CUP com a soci prioritari per als comptes, però s’ha obert a parlar amb tothom. El vicepresident, Jordi Puigneró, en una entrevista recent a l’ARA, també afirmava que el primer soci és l’esquerra anticapitalista però que si l’acord no era possible “s’obririen” altres possibilitats. En aquest sentit, fonts governamentals i de Junts no descarten converses amb el PSC i els comuns per aprovar els pressupostos del 2022. De fet, Giró manté interlocució amb Salvador Illa (PSC) i Jéssica Albiach (comuns), amb qui fa uns dies van mantenir converses informals al Parlament.
Ara bé, cap dels dos partits s’hi posa bé de moment per donar llum verda als comptes del 2022. Albiach ha assenyalat en diverses intervencions que el passat de Giró a La Caixa i el fet que ara sigui Junts qui piloti Economia dificulten qualsevol pacte. El PSC, per la seva banda, va estendre la mà al Govern perquè aprovés ràpid uns comptes per a aquest any, però no ha mostrat la mateixa predisposició per als del 2022, malgrat que també hi hagi pendent l’aprovació dels pressupostos de l’Estat. “Treballaré per fer uns pressupostos amb el màxim consens i amb la visió de futur més àmplia possible”, va dir Giró en la seva primera compareixença a la comissió d’economia al Parlament.
Calendari
La idea del departament d’Economia és aprovar els pressupostos a l’octubre com marca la llei, tot i que no es compleix mai. El 29 de juny, Giró va signar l’ordre per elaborar ja els comptes del 2022, una mena de document d’instruccions per a tots els departaments que inclou el calendari d’elaboració del projecte de llei que ha d’aprovar el consell executiu. Així, abans del 23 de juliol, les conselleries han d’informar al departament d’Economia de totes les previsions d’ingressos que tenen de cara a l’any que ve, i el 13 de setembre, com a màxim, han de remetre una previsió de les propostes que variaran respecte als comptes aprovats el 2020. El departament de Giró, paral·lelament, anirà treballant el projecte i haurà de portar el projecte de llei al consell executiu abans del 10 d’octubre. És aquesta data límit la que marca la llei de finances públiques de la Generalitat per tal que el Govern remeti tota la documentació al Parlament. Si Giró compleix els temps seria el primer conseller d’Economia dels últims anys que envia dins el termini legal els comptes de la Generalitat a la cambra catalana. Si és així, s’obriran tres mesos de negociació amb els grups per acordar-los i que entrin en vigor al gener.
El repte de Giró és, d’entrada, seduir la CUP, que fins ara només ha aprovat els pressupostos del 2017 a canvi del referèndum de l’1-O. Durant la negociació amb Esquerra, els anticapitalistes es van comprometre a aprovar els comptes a canvi d’una qüestió de confiança de Pere Aragonès al mig del mandat, però igualment hi haurà negociació sectorial amb el Govern. Un dels reptes de Giró és aplanar el terreny en aquest àmbit malgrat les diferències ideològiques entre Junts i la CUP. Una de les qüestions que de ben segur estarà sobre la taula és la possibilitat de generar nous ingressos a través d’impostos: d’entrada Giró es va comprometre al Parlament a desenvolupar els tributs de la llei del canvi climàtic i a la lluita contra el frau fiscal, però no a crear-ne de nous. Un altre dels compromisos pendents és la configuració d’un banc públic. Des de Junts han posat en valor que l’experiència bancària de Giró pot ser un avantatge a l’hora de tirar endavant aquest projecte; des de la CUP, però, encara han de comprar l’argument.