La legislatura catalana
Política13/12/2022

El Govern s'impacienta amb el PSC pels pressupostos

L'executiu té "pressa" per tancar un acord i els socialistes s'espolsen la pressió de sobre

BarcelonaSi no hi ha un gir de guió majúscul, Catalunya tindrà pressupostos el 2023. Tard —perquè no entraran en vigor l'1 de gener—, però els tindrà. El problema ara és que, com que serà a través d'un pacte en què hi participaran com a mínim ERC i el PSC, tants anys de desconfiances entre els dos partits no estan posant fàcil que l'acord vegi la llum. Aquest dimarts el Govern ha donat mostres d'impacientar-se amb l'actitud negociadora dels socialistes —també dels comuns i de Junts—. "Hi ha pressa", ha dit la portaveu, Patrícia Plaja. En canvi, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha avisat que són "a la meitat del camí" i que no sent pressió pel calendari.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més rellevant ara mateix és que no hi ha cap tema en concret que encalli la negociació, segons reconeixen les dues parts, i que simplement és una diferència sobre el calendari. El Govern vol portar els números al consell executiu abans que acabi l'any per iniciar de seguida la tramitació parlamentària. "Esclar que tenim pressa, la mateixa pressa que haurien de tenir els grups amb els quals estem negociant", ha dit Plaja. Fonts del Govern asseguren que el PSC té sobre la taula un document amb 50 propostes —sobre matèries com la salut, la mobilitat i l'educació— per tancar ja l'acord, però que no han tingut retorn. El PSC, en canvi, fent valer que els seus vots són els decisius perquè hi hagi un acord final, no té la mateixa percepció de pressa. "Si el pressupost arriba abans de final d'any, benvingut sigui; si no pot ser, no serà", ha advertit Romero.

Cargando
No hay anuncios

La paradoxa de tot plegat és que fa un parell de mesos la situació era la inversa. Llavors el Govern no tenia pressa per començar a negociar perquè volia explorar al màxim la via d'aprovar els comptes només amb Junts i comuns —i així estalviar-se els socialistes—, i era el PSC qui reclamava celeritat. "L'important ara és tenir pressupost com abans millor", deia Illa a principis d'octubre. Ara que ja fa temps que negocien les dues parts, les posicions s'han invertit. Com que el pacte no és fàcil de vendre als respectius electorats, tothom es vol fer valer. Ara el punt de tensió és saber si el Govern s'atrevirà a portar els comptes al consell executiu sense tenir un acord tancat o s'esperarà al PSC.

Cargando
No hay anuncios

Al marge de les escenificacions respectives, hi ha fonamentalment dues carpetes espinoses entre el Govern i el partit de Salvador Illa. Els socialistes volen que una part del pacte inclogui un impuls pel complex d'oci de Hard Rock i pel Quart Cinturó, dues qüestions que generen recels a la Generalitat. Plaja ha insistit aquest dimarts que cap dels dos temes hauria de fer descarrilar la negociació. L'argument és que són projectes "extrapressupostaris" que s'han de discutir "en altres espais". "Necessiten empenta", ha replicat Romero.

Comuns i Junts

No només el PSC està involucrat en la negociació dels comptes. També hi ha els comuns i JxCat. Amb els primers el Govern hi veu més sintonia, i també des del partit de Jéssica Albiach, malgrat no donar res per fet, admeten que s'està avançant. Ara mateix les negociacions se centren en la fiscalitat i en salut. Sobre Junts, el desenllaç és més imprevisible. Sembla difícil que el partit de Borràs vulgui cap acord després de sortir del Govern, però les negociacions continuen i ningú dona res per trencat. El que ningú pot fer ara mateix és donar per feta una data de presentació dels comptes.

Cargando
No hay anuncios
En marxa el procés per "donar forma" a l'acord de claredat

Més enllà dels comptes, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que Aragonès "donarà forma" a la seva proposta d'acord de claredat "en les pròximes setmanes". És una proposta que va anunciar al setembre al Parlament per intentar que Catalunya pugui votar en un referèndum, però que fins ara no havia avançat en cap direcció. Plaja ho ha dit després que ERC, el partit del Govern, presentés dilluns la seva proposta de com ha de ser aquest acord de claredat. La portaveu l'ha valorat "molt positivament", però ha precisat que no és la de l'executiu, que tindrà una "proposta pròpia". Com s'entén això, si el Govern és d'ERC? Doncs la idea del president ara és iniciar un procés pel qual "escoltar" partits i agents socials per recollir les seves idees i finalment fer una proposta definitiva aglutinant el màxim de sensibilitats possibles.